השמיים הפתוחים והמספר הגדול של חברות תעופה לואו קוסט הפכו את תחום התעופה לעסק מסוכן. בכל שנה אנו מתבשרים על חברות חדשות, אבל מצד שני גם על פשיטות רגל של חברות תעופה שלא מצליחות להתגבר על התחרות ועל העליות הבלתי צפויות במחירי הדלק.
לכך יש להוסיף הוצאה נוספת של חברות התעופה בגלל רגולציה מחמירה: קנסות ופיצויים על איחורים, שהולכים וגדלים, בין היתר בגלל העומס הגדל על חברות התעופה ועל נמלי התעופה.
דו"ח של חברת המחקר Cowen Group קובע כי "בשנה שעבר התמוטטו 28 חברות תעופה, רובן מאירופה. חלק מהן נפלו בגלל מודל עסקי שלא התאים לאקלים העיסקי המתחדש בתחום של עודף היצע, ושל מחירים לא יציבים של הדלק". האנליסטית הלן בקר טוענת כי יש אפשרות לדעת אם חברה נמצאת בסיכון גבוה לפי החיבור שלה לחברות אחרות.
"אנו מצפים שבאירופה יימשכו החיבורים באמצעות מיזוגים ורכישות, דבר שייצור בסופו של דבר חמש קבוצות תעופה שישלטו בשוק האירופי". החברות שישרדו, להערכתה, ברובן יהיו אלו השייכות לבריתות התעופה העולמיות Sky Team, Oneworld ו-Star Alliance. מלבד שתי חברות עצמאיות, "שנראה שהן גדולות מידיי כדי ליפול, כמו ריינאייר ואיזיג'ט, חברות תעופה אירופית עצמאיות אחרות יתקשו לשרוד מחוץ לבריתות".
צילום: רויטרס
הערכה זו מעלה את החשש שחברות הפועלות היום עלולות להיעלם מחר, ואיתן גם הכסף ששילמנו עבור כרטיס. הפעילות של חברות החסך בנתב"ג כבר נושקת ל-30 אחוזים מהטיסות בנמל, 300 טיסות בכל שבוע, והפיתוי גדול, כי המחירים זולים, בעיקר אם רוכשים זמן רב מראש.
מי שרוכש ישירות באתר של חברת החסך אינו יכול בשלב זה לקבל החזר כספי, שכן חוק הגנת הצרכן אינו חל על החברות הללו, ולפי החוק הקיים, הן גם אינן מחויבות להפקיד ערבויות ברשות התעופה האזרחית. היום מה שנותר לנוסעים הללו לעשות זה לקוות שחברות התעופה השורדות יציעו להם הנחות מהמחיר המלא. חברות התעופה שפשטו רגל לא יוכלו להשיב את כספם של הנוסעים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו