האם AI ורובוטים יהיו המטפלים של ההורים שלנו? דו"ח מבקר המדינה שפורסם לאחרונה מציג תמונת מצב עגומה - מדינת ישראל לא ערוכה להזדקנות המהירה של האוכלוסייה. כמות האזרחים הוותיקים בישראל עתידה לעלות מ-1.2 מיליון לשני מיליון ב-25 השנים הקרובות, והאחוז שלה בקרב כלל האוכלוסייה במדינה עתיד לעלות מ-13% ל-15%.
במקביל, תוחלת החיים של אזרחי ישראל ממשיכה לעלות, ולפי מחקרים מהעולם שיעור האזרחים הוותיקים שמעדיפים להזדקן בביתם עומד על כ-75%.
הביקוש להזדקן בבית לצד המחסור הגובר במטפלים ובפתרונות דיור מוגן יצר צורך דחוף בפתרונות טכנולוגיים למבוגרים. בשנים האחרונות פתרונות מבוססי AI משנים את כללי המשחק בתחום - מחיישנים ביתיים שיחד עם מערכות ניטור מזהים מצבי מצוקה של מבוגרים וקוראים לסיוע רפואי, עד לרובוטים שכל מטרתם לסייע לפעולות הבסיסיות של המבוגר. למעשה, שוק זיהוי מצבי החירום של המבוגרים עתיד להכפיל את השווי שלו בתוך פחות מעשור, בעקבות קדמת הבינה המלאכותית והגידול באוכלוסייה.
ד"ר אבי ביצור, המנכ"ל הראשון של המשרד לענייני גמלאים בממשלה וראש המגמה לביטחון והגנת העורף במכללה האקדמית בית ברל, מסביר: "לא רחוק היום שבו רובוט יעשה שלל מטלות בשביל המבוגר, החל מלאבטח את הבית, להביא מצרכים מהסופר ולהסיע את האדם המבוגר ליעד שלו. דבר אחד ודאי - העולם פורץ לבינה המלאכותית ואנחנו צריכים להיות ערוכים לכך, גם בקרב האוכלוסייה המבוגרת. הזדקנות מיטבית תהיה תלויה בהנגשת ה-AI לאזרחים המבוגרים כבר עכשיו".
הוא מציין כי "רוב מוחלט מהישראלים רוצים להזדקן בבית ולא בדיור מוגן. הרצון להזדקן בבית הוא גם חוצה תרבויות בחברה הישראלית. פעם להגיע לגיל 70 היה יוצא דופן, אבל היום רבים מסוגלים להגיע גם לגיל 100 ונוצר מצב של מחסור. הפתרון הוא AI. יש פה הזדמנות פז לא רק להאריך את תוחלת החיים, אלא גם להפוך את השנים המאוחרות ליותר טובות מבחינת איכות חיים ולתת לכולם את האפשרות להזדקן בבית".
שי און, סמנכ"ל טכנולוגיות בנטלי שירותי רפואה, החברה הפרטית הגדולה בישראל לשירותי רפואה וסיוע בבית, מוסיף: "מבחינתנו הבינה המלאכותית היא אלמנט חשוב נוסף בהתפתחות הפתרונות שלנו בתחום לחצני המצוקה, שכבר הפכו לסטנדרט בקרב רבים מבני הגיל השלישי. מה שהתחיל כשירות של לחצני מצוקה התפתח למגוון אביזרים ופתרונות מתקדמים שבראשם 'הבית הבטוח' - מערכת טכנולוגית חכמה שלומדת את דפוסי ההתנהגות של ויודעת לזהות מצוקה, להתריע ולהזניק כוחות הצלה".
הוא מוסיף ומציין: "רוב המבוגרים רוצים להזדקן בנוחיות ובאינטימיות של הבית, בסביבתם הטבעית ולצד בני משפחתם הקרובים. זה הולך להתאפשר בזכות השילוב בין טכנולוגיה מתקדמת, מוקד חירום רפואי מאויש וצוותים רפואיים בשטח. אנו מאמינים שמערכות טכנולוגיות מבוססות AI יהפכו להיות חלק בלתי נפרד בכל בית בישראל כבר בשנים הקרובות".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו