משרד המודיעין האיראני הודיע היום (חמישי) על תפיסת משלוח גדול של ציוד אלקטרוני שלטענתו היה מיועד לפעילות ריגול וחבלה במהלך גל המחאות הנוכחי. לפי ההודעה, המשלוח כלל כמעט אלף מכשירי תקשורת מתקדמים שהוברחו לאיראן ממדינה שכנה, והיו אמורים לאפשר גישה לרשת האינטרנט באזורים שבהם המשטר השבית את התקשורת.
על פי הדיווח האיראני, המשלוח כלל 100 מקלטים ארוכי טווח, 50 מגברי אותות BTS (מגדלי סלולר זעירים המאפשרים הקמת רשת תקשורת מקומית), 743 מודמים לדור החמישי ו-799 טלפונים סלולריים.
לדברי רשות השידור האיראנית, "בוגדים זרים וטרוריסטים" תכננו לחבר את הציוד כ"חבילה שלמה" שהייתה מאפשרת להם לגשת לרשת הסלולרית והאינטרנט גם באזורים ללא כיסוי תקשורת רגיל.
מדינה בהחשכה
התפיסה מתרחשת על רקע ההשבתה הכמעט מוחלטת של האינטרנט באיראן מאז יום חמישי שעבר, כחלק מניסיון המשטר לדכא את המחאות ולמנוע זרימת מידע אל מחוץ למדינה. כזכור, לפי נתוני חברת התשתיות הבינלאומית קלאודפלייר, תעבורת האינטרנט במדינה צנחה ל"אפס בפועל".
המשטר האיראני פועל גם נגד שירות האינטרנט הלווייני סטארלינק של אילון מאסק, באמצעות הפרעה לאותות GPS ולוויין. מומחים מעריכים שכמה עשרות אלפי טרמינלים של סטארלינק מופעלים כיום באיראן באופן לא חוקי, ומשמשים פעילים ועיתונאים להעברת מידע על המחאות למרות הסיכון הכבד.
איראן אסרה בחוק על שימוש בסטארלינק לאחר המלחמה נגד ישראל ביוני 2025, וקבעה עונש של עד שנתיים מאסר על שימוש אישי - ועונש מוות במקרים המוגדרים כריגול. על פי דיווחים, כוחות הביטחון האיראניים עוברים בין בתים ומחרימים צלחות לוויין ומצלמות אבטחה שמתעדות את הנעשה ברחובות.
כזכור, במהלך השבוע, הבטיח נשיא ארה"ב דונלד טראמפ כי "ייתכן שנעזור להפעיל את האינטרנט באיראן", ואמר שהוא מתכנן לשוחח עם אילון מאסק, הבעלים של סטארלינק, על האפשרות להיעזר בשירותיו כדי להחזיר את האינטרנט לתושבי איראן.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
