האם ה-AI תחסל את אימפריית החיפוש של גוגל?

שוק החיפוש העולמי בטלטלה: נתוני השימוש בגוגל יורדים והחברה מתקשה להדביק את קצב השינויים בתחום הבינה המלאכותית • במקביל, ChatGPT מתכנן מהפכה בתחום הקניות המקוונות שתאיים על גוגל

גוגל נגד OpenAI. צילום: רויטרס

מהרגע שבו תתחילו לקרוא את המשפט הזה ועד שתגיעו לסופו, יבוצעו בכל רחבי העולם כמעט שני מיליון חיפושים בגוגל. החישוב הנ"ל מבוסס על קצב הקריאה הממוצע וגם על ההערכה, שפורסמה בחודש אפריל השנה, לפיה בכל שנייה אנשים מחפשים בגוגל 189,815 חיפושים שונים. ההערכה הזאת, אגב, פורסמה באתר של Exploding Topics, משום שגוגל לא מפרסמת באופן קבוע את נתוני האמת שלה.

ענקית החיפוש, שנסחרת לפי שווי של 2 טריליון דולר, מספקת בכל שנה מענה ליותר מ-3 טריליון בקשות חיפוש ושולטת באופן עקבי בשוק הפרסום העולמי. ההכנסות של אלפאבית, החברה האם של גוגל, הסתכמו בשנת 2024 ב-350 מיליארד דולר ורובן (57%) הגיעו מתחום החיפוש.

האם מדובר בנתון טוב? התשובה מורכבת. בשנה החולפת נתח השוק של גוגל בתחום החיפוש הגלובלי ירד לראשונה מתחת ל-90%, אחרי שנים רבות ומאידך ההכנסות מהתחום עלו ב-13% ביחס לשנת 2023. איך מסבירים את הנתונים הסותרים האלה? סביר להניח שחלק מהגולשים נוטשים את החברה בהדרגה לטובת צ'אטבוטים ובמקביל גוגל מעלה את המחירים ומצליחה להציג יותר הכנסות, למרות שכמות החיפושים נמצאת בירידה.

האנליסטים שמסקרים את שוק הטכנולוגיה עוקבים בדריכות אחרי המאמצים של גוגל להתמודד עם מהפכת ה-AI. האנליסטית המוערכת קתי ווד הזהירה בעבר מכך שצ'אטבוטים דוגמת ChatGPT יכולים לעקוף ואולי אפילו להחריב את הביזנס של גוגל. זה עדיין לא קרה - ולא בטוח שהתרחיש הזה יתממש, אבל השטח בוער.

סקר שפורסם באתר הטכנולוגיה techradar מצביעים על כך ש-27% מהגולשים בארצות הברית הפסיקו להשתמש במנועי חיפוש והמירו אותם ב-AI. במילים אחרות - אחד מכל ארבעה אמריקנים נטש את גוגל.

גוגל מול הצ'אטבוט. "מנוע החיפוש של גוגל מבורדק", צילום: גרוק

העיתונאית ג'ואנה סטרן כתבה ב"וול סטריט ג'ורנל": "עזבתי את גוגל לטובת חיפוש ב-AI ואני לא מתכוונת לחזור". סטרן כתבה שמנוע החיפוש של גוגל מבורדק ולדבריה אפילו Gemini, שירות הבינה המלאכותית של גוגל, טוב יותר מאשר מנוע החיפוש של החברה.

ואם כל זה לא מספיק מאיים, הרי שבקרוב יצטרף למשחק פיצ'ר חדש שעשוי לשנות את התמונה. ChatGPT יאפשר בקרוב לבצע קניות אונליין ולמרות שהשירות יושק בשלב הראשון רק בארצות הברית ובקנדה ויהיה זמין רק באנגלית, מדובר בדרמה ענקית שיכולה לשנות את תחום הקמעונאות באונליין.

אדם פריי, אחד המנהלים הבכירים ב-OpenAI, סיפר שכבר כיום הצ'אט סורק כמיליארד אתרים ושאנשים משתמשים בו כדי לחקור מגוון רחב של קטגוריות קניות כמו טיפוח, מוצרי בית ואלקטרוניקה. כיום הפעילות הזאת לא מייצרת הכנסות, אבל בהמשך היא תתרחב ותתחיל לייצר מזומנים ולעזור ל-OpenAI להגיע ליעד היומרני שהציבה לעצמה - הכנסות בהיקף של 125 מיליארד דולר בשנת 2029, לעומת 4 מיליארד דולר "בלבד" בשנה שעברה.

במאמר שפורסם ב-WIRED נטען שחווית הקנייה ב־ChatGPT מזכירה את זו שמציעה Google Shopping: אם תבקשו למשל לרכוש נעליים, תקבלו לינקים לאתרי קמעונאות גדולים שבהם תוכלו לרכוש את המוצר. למרות שגוגל יודעת עלינו הכל, לצ'אט יש ממשק שמציע חווית שימוש שונה לחלוטין.

בואו נניח לרגע שאתם רוצים לרכוש טלפון סלולרי חדש. כל המידע נמצא ברשת ואפשר, על ידי סדרה מתישה של חיפושים בגוגל, לערוך השוואת מחירים, לקרוא המלצות ולהבין איזה טלפון מתאים לצרכים שלכם. בצ'אט, כל התהליך יהיה הרבה יותר פשוט, בעזרת הפרומפט הנכון. במקום לגלול כדי להבין מה מתאים לכם, הבינה המלאכותית תעבור על הנתונים ואז תציג לכם המלצה מותאמת אישית. אתם מעדיפים מצלמה טובה? הצ'אט ימליץ על דגם מסוים. סיפרתם ל-AI שאתם מעדיפים מכשירים שמבוססים על מערכת ההפעלה אנדרואיד? כנראה שלא תקבלו המלצה על אפל.

וזה לא נגמר כאן. אם סיפרתם שאתם מעדיפים בגדים כהים, הצ'אט יזכור את המידע הזה ובפעם הבאה שבה תרצו לרכוש חולצה, הוא יימנע מהמלצה על חולצות צהובות או לבנות. בנוסף, לפחות בשלב הראשון, לא יופיעו ב-GPT פרסומות ולא תוכן ממומן, שני יתרונות משמעותיים שעלולים לפגוע בגוגל בצורה משמעותית.

הכותב הוא מנכ"ל חברת דוקטור לינקדאין

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר