גז צחוק, המוכר בשמו המדעי חמצן דו-חנקני, מתגלה כאופציה מפתיעה לטיפול מהיר באנשים עם דיכאון קליני, דיכאון עמיד לטיפול או הפרעה דו-קוטבית (מאניה דיפרסיה). חוקרים באוניברסיטת ברמינגהם בבריטניה ערכו סקירה מחקרית מקיפה, שאיגדה נתונים משבעה ניסויים קליניים וארבע תוכניות למחקרים נוספים שנערכו ברחבי העולם - ארה"ב, ברזיל, סין ואוסטרליה - וכללו 247 משתתפים.
דיכאון עמיד לטיפול מתייחס למצב שבו התסמינים לא משתפרים משמעותית למרות ניסיון של שתי תרופות נוגדות דיכאון שונות. על פי מחקר קודם של אותו צוות מחקר, כ-48 אחוז מהמטופלים בבריטניה רואים תועלת מוגבלת מהטיפולים הנוכחיים - מה שמדגיש את הצורך בחלופות טיפוליות חדשות.
החוקרים בחנו מחקרים שבהם מטופלים שאפו גז צחוק בפיקוח רפואי דרך מסכה למשך 20 עד 60 דקות במפגש אחד. בחלק מהמקרים המטופלים עברו סדרת מפגשים לאורך מספר שבועות. הריכוז ששימש ברוב המחקרים היה 50 אחוז גז צחוק ו-50 אחוז חמצן.
הניתוח מצא שמפגש טיפול יחיד בריכוז 50 אחוז (כפי שדווח בשלושה מהניסויים) הוביל לירידות בולטות ומהירות בתסמיני דיכאון תוך 24 שעות. עם זאת, שיפורים אלה בדרך כלל דעכו תוך שבוע מהטיפול. לעומת זאת, סדרת מפגשי טיפול לאורך מספר שבועות הביאה לתועלות ארוכות טווח יותר.
במחקר אחד שבחן שמונה מפגשי טיפול פעמיים בשבוע, למעלה מ-90 אחוז מהמשתתפים הראו שיפור משמעותי בתסמינים, ו-75 אחוז הגיעו להפוגה בתסמינים (remission). במחקר אחר שכלל ארבעה מפגשים שבועיים, 38 אחוז מהמטופלים הגיעו להפוגה כבר לאחר שבוע אחד, לעומת 13 אחוז בלבד בקבוצת הביקורת.
החוקרים מאמינים שהגז משפיע על קולטני גלוטמט (מוליך עצבי חשוב) באופן הדומה לקטמין, חומר המשמש גם הוא לטיפול במקרי דיכאון ופועל במהירות. פעולה זו עשויה להסביר מדוע חלק מהמטופלים חווים שיפור במצב הרוח זמן קצר לאחר השאיפה.
"תוצאות מרגשות במיוחד"
חלק מהמטופלים חוו בחילה, סחרחורת או כאבי ראש, אך השפעות אלה נפתרו במהירות ללא התערבות רפואית. אף אחד מהמחקרים לא זיהה חששות בטיחותיים לטווח קצר, אך החוקרים הדגישו שנדרשות תקופות מעקב ארוכות יותר כדי להעריך באופן מלא את הבטיחות לטווח ארוך.
פרופ' סטיבן מארווה מאוניברסיטת ברמינגהם, והמחבר הבכיר של המחקר, אמר: "זוהי אבן דרך משמעותית בהבנת הפוטנציאל של חמצן דו-חנקני כאפשרות טיפול נוספת למטופלים עם דיכאון שנכשלו על ידי טיפולים נוכחיים. אוכלוסייה זו איבדה לעיתים קרובות תקווה להחלמה, מה שהופך את תוצאות המחקר הזה למרגשות במיוחד".
בעקבות ממצאים אלה, הצוות מכין כעת את הניסוי הראשון של שירות הבריאות הבריטי (NHS) כדי לקבוע אם ניתן לספק גז צחוק באופן בטוח ומקובל כטיפול לדיכאון. התוצאות יעזרו להבהיר כיצד גישה זו יכולה להשתלב בשירותי הבריאות ועשויות להרחיב את מגוון האפשרויות הזמינות למטופלים שלא הגיבו לטיפולים סטנדרטיים.
המחקר פורסם ב-30 בנובמבר בכתב העת eBioMedicine.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
