מחקר: שינוי פשוט בתזונה מפחית ברבע את הסיכון למחלות לב

המחקר כלל 1,200 מטופלים בדנמרק שעברו השתלת דפיברילטור, כשמחציתם קיבלו ייעוץ תזונתי להעלאת צריכת האשלגן • החוקרים מדגישים: האיזון בין אשלגן לנתרן הוא קריטי לבריאות הלב

לב (אילוסטרציה). צילום: GettyImages

מחקר חדש שהוצג בכנס החברה האירופית לקרדיולוגיה במדריד מצא כי העלאת צריכת האשלגן נקשרה להפחתה של כרבע בסיכון למחלות לב, לאשפוז ולתמותה.

המחקר, בהובלת הנינג בונדגארד מבית החולים האוניברסיטאי בקופנהגן, כלל 1,200 חולי לב דנים שעברו השתלת דפיברילטור. החוקרים הקצו באקראי את המטופלים להמשך טיפול סטנדרטי או לקבלת תוספת של מלח אשלגן, וחצי מהמשתתפים קיבלו גם ייעוץ תזונתי להעלאת צריכת האשלגן. החוקרים השוו את אותן קבוצות לקבוצת ביקורת שלא שינתה את התזונה.

המעקב הראה שרמות אשלגן גבוהות יותר בדם נקשרו לפחות אירועי לב, פחות ימי אשפוז ופחות מקרי מוות מכל סיבה, עם ירידה של כ-25 אחוז. הטיפול הפחית את הסיכון להפרעות קצב לב חמורות ב-24 אחוז. "זה נחשב להשפעה די גדולה", אמר כריסטיאן יונס, הרופא הראשי במרכז רפואת הלב בבית החולים ריגסהוספיטלט.

החוקרים אמרו שהאיזון בין אשלגן לנתרן הוא קריטי לבריאות הלב וציינו שתזונה מעובדת מודרנית מעלה את הנתרן ומורידה את האשלגן, ומשנה את יחס הצריכה מ-10:1 ל-1:2. ממצאיהם עלו בקנה אחד עם מחקרים קודמים שהראו שהסרת מלח מארוחות מפחיתה את הסיכון למחלות לב ומשפרת את איכות החיים.

"הממצאים מציעים שהוספת אשלגן דרך מזונות יומיומיים כמו בננות או ברוקולי עשויה להיות יעילה יותר בהפחתת לחץ הדם לעומת הפחתת נתרן בלבד", אמרה פרופ' אניטה לייטון. באפריל, מחקר ב-American Journal of Physiology-Renal Physiology דיווח כי צריכת אשלגן גבוהה יותר הורידה את לחץ הדם.

"נתנו למטופלים רשימת מזונות. סלק, כרוב וכו’ עשירים באשלגן. לא המלצנו על בשר, אף שהוא גם עשיר באשלגן, משום שהוא מכיל גם הרבה נתרן, מה שמבטל את העלייה באשלגן", אמר בונדגארד.

מומחים המליצו לקבל אשלגן ממזון ולא מתוספי תזונה. "אל תתפתו לנסות להעלות את צריכת האשלגן באמצעות תוספים אלא אם כן אתם בפיקוח הרופא שלכם, משום שרמה גבוהה מדי של אשלגן מסוכנת - למשל, היא עלולה לגרום לדום לב", אמרה הקרדיולוגית סוניה באבו-נאראיאן.

בונדגארד אמר שצריכת אשלגן תזונתי גבוהה יותר יכולה להועיל לא רק לאנשים עם מחלות לב אלא גם, פוטנציאלית, לאוכלוסייה הכללית, והוא קרא להפחית את הנתרן תוך העלאת האשלגן בתזונה היומיומית.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר