מחקר גילה הבדל גדול בין גברים לנשים עם אלצהיימר - ותזונה שעשויה למנוע את המחלה

מחסור בחומצות שומן בלתי רוויות נמצא רק בקרב נשים חולות - 20 אחוז פחות מנשים בריאות • הירידה לא נמצאה אצל גברים

מוח בסריקת MRI. "ההבדל בין המינים היה הממצא המפתיע ביותר". צילום: Gettyimages

חוקרים ממליצים לנשים לוודא שהן מקבלות מספיק חומצות שומן אומגה בתזונה שלהן, לאחר שמצאו רמות נמוכות באופן חריג של תרכובות אלה בקרב חולות אלצהיימר. המחקר גילה כי רמות השומנים הבלתי רוויים - הנחשבים חיוניים לבריאות המוח - היו נמוכות עד 20 אחוז בקרב נשים עם המחלה בהשוואה לנשים בריאות.

הרמות הנמוכות לא נצפו בגברים עם אלצהיימר, מה שמרמז שייתכנו הבדלים בין המינים באופן שבו המחלה תוקפת ומשפיעה על הפיזיולוגיה של האדם. "ההבדל בין המינים היה הממצא המפתיע והבלתי צפוי ביותר", אמרה ד"ר כריסטינה לג'ידו-קוויגלי, מחברת בכירה במחקר מקינגס קולג' לונדון שפורסם בכתב העת Alzheimer's & Dementia. "יש אינדיקציה שרמות נמוכות יותר של תרכובות אלה עשויות להיות גורם סיבתי לאלצהיימר, אבל אנחנו צריכים ניסוי קליני כדי לאשר זאת".

מחלת האלצהיימר שכיחה פי שניים בנשים מאשר בגברים. גורמים כולל תוחלת החיים הממוצעת הארוכה יותר של נשים, הבדלים בהורמונים, תגובות חיסוניות והזדמנויות חינוכיות יכולים כולם למלא תפקיד בהתפתחות המחלה.

במחקר האחרון, החוקרים ניתחו את רמות הליפידים, שהם מולקולות שומניות, בדם של 306 אנשים עם אלצהיימר, 165 אנשים עם ליקוי קוגניטיבי קל ו-370 אנשים שהיו בריאים מבחינה קוגניטיבית. ליפידים יכולים להיות רוויים או בלתי רוויים, כאשר הראשונים נחשבים בדרך כלל לא בריאים והאחרונים בריאים באופן כללי.

מחלת האלצהיימר שכיחה פי שניים בנשים מאשר בגברים, צילום: GettyImages

המנגנון האפשרי: פחות "דלק" למוח

לנשים עם מחלת האלצהיימר היו רמות גבוהות יותר של ליפידים רוויים ורמות נמוכות יותר של ליפידים בלתי רוויים בהשוואה לנשים בריאות מבחינה קוגניטיבית, דפוס שלא נצפה בגברים. לג'ידו-קוויגלי הסבירה שאם יש בעיה בתפקוד הכבד או בתהליכי המטבוליזם שגורמת לירידה בליפידים הבלתי רוויים, הדבר עלול להוביל לכך שפחות חומצות שומן אומגה מגיעות למוח הנשים. "והליפידים האלה מזינים את המוח", היא הוסיפה.

תזונה עשירה בחומצות שומן אומגה-3, כמו הדיאטה הים תיכונית, קושרה זה מכבר ליתרונות בריאותיים ללב, למוח ולאיברים אחרים. מחקר אחד משנת 2022 מצא שלאנשים בגיל העמידה עם רמות גבוהות יותר של חומצות שומן אומגה-3 בדם היה תפקוד קוגניטיבי טוב יותר מאחרים.

מספר ניסויים מצאו שמתן תוספי אומגה-3 לאנשים מבוגרים לא שיפר את התפקוד הקוגניטיבי שלהם או הגביר את היכולת המנטלית אצל אלה שכבר אובחנו עם דמנציה.

לג'ידו-קוויגלי רוצה לראות ניסוי קליני שיבחן האם תוספים יכולים לעכב את מחלת האלצהיימר באופן ספציפי בנשים עם רמות נמוכות של חומצות שומן בלתי רוויות, והוסיפה שהירידה עשויה להתחיל להופיע כאשר נשים בשנות ה-50 לחייהן. בינתיים, היא אמרה שנשים צריכות לוודא שהן מקבלות חומצות שומן אומגה בתזונה שלהן.

ישנן שלוש חומצות שומן אומגה-3 חיוניות, הידועות כ-ALA, DHA ו-EPA. ה-ALA נמצאת במזונות צמחיים כמו זרעי צ'יה, זרעי פשתן ואגוזי מלך. DHA ו-EPA מגיעות בעיקר מדגים. שירות הבריאות הלאומי של בריטניה (NHS) ממליץ לאכול שתי מנות של 140 גרם דג בשבוע, כאשר אחת מהן היא דג שמן, כדי לקבל מספיק DHA ו-EPA.

ד"ר ג'וליה דאדלי מ-Alzheimer's Research UK, שמימנה את המחקר יחד עם אחרים, אמרה שדרושה עבודה נוספת כדי להבין את המנגנונים מאחורי ההבדל בין המינים ולגלות האם שינויים באורח החיים, כולל תזונה, יכולים למלא תפקיד במניעת המחלה. "הבנה כיצד המחלה פועלת באופן שונה בנשים יכולה לעזור לרופאים להתאים טיפולים עתידיים ועצות בריאותיות", היא הוסיפה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר