נראה שהיתרונות נובעים מהצום עצמו, ללא קשר לתזמון חלון האכילה. צילום: Nok Lek Travel Lifestyle / Shutterstock

צום לסירוגין: חוקרים בדקו מתי כדאי לתזמן את חלון האכילה

מחקר חדש מצא כי אכילה בחלון של שמונה שעות ביום הובילה לירידה ממוצעת של ארבעה ק"ג תוך 12 שבועות - והמשתתפים שמרו על רוב הירידה גם אחרי שנה • אז באיזה שעות כדאי לעשות זאת?

ניסוי מבוקר אקראי שנערך לאחרונה מציע כי אכילה מוגבלת זמן (TRE), שבה אנשים מגבילים את חלון האכילה היומי שלהם לשמונה שעות, יכולה להוביל לירידה משמעותית במשקל המתמשכת לפחות שנה. היתרונות נראים כנובעים מתקופת הצום של 16 שעות, ללא קשר למתי מתרחש חלון האכילה.

התוצאות הראשוניות, שהוצגו בקונגרס האירופי להשמנה (ECO) במלגה, ספרד, מצביעות על כך ש-TRE עשוי להיות אסטרטגיה מבטיחה למבוגרים עם עודף משקל או השמנה. "סוג זה של צום לסירוגין נראה ישים עבור מבוגרים עם עודף משקל או השמנה המעוניינים בדרך פשוטה יחסית לירידה ושמירה על משקל שהיא פחות מייגעת ויעילה יותר מבחינת זמן בהשוואה לספירת קלוריות יומית", אמר ד"ר חונטן ר. רואיז, מתאם המחקר מאוניברסיטת גרנדה.

המחקר כלל 99 מבוגרים מגרנדה, ספרד, עם גיל ממוצע של 49 שנים ו-BMI ממוצע של 32 ק"ג/מ². המשתתפים חולקו באופן אקראי לאחת מארבע קבוצות למשך 12 שבועות:

- חלון אכילה רגיל של 12 שעות או יותר

- TRE מוקדם: חלון אכילה של שמונה שעות המתחיל לפני 10:00 בבוקר

- TRE מאוחר: חלון אכילה של שמונה שעות המתחיל אחרי 13:00

- TRE בבחירה עצמית: המשתתפים בחרו את חלון האכילה של שמונה השעות שלהם

כל הקבוצות השתתפו בתוכנית חינוך לדיאטה ים תיכונית לעידוד הרגלי אכילה בריאים יותר.

לאחר ההתערבות של 12 שבועות, כל קבוצות ה-TRE השיגו ירידה גדולה יותר במשקל מקבוצת האכילה הרגילה. קבוצת ה-TRE המוקדם איבדה בממוצע 4.2 ק"ג (4.5 אחוזים ממשקל הגוף), קבוצת ה-TRE המאוחר איבדה 3.1 ק"ג (3.5 אחוזים), וקבוצת ה-TRE בבחירה עצמית איבדה 3.8 ק"ג (3.9 אחוזים). בהשוואה, קבוצת האכילה הרגילה חוותה ירידה ממוצעת במשקל של 1.4 ק"ג (1.5 אחוזים).

הפחתת היקף המותניים הייתה גם גדולה יותר בקבוצות ה-TRE. קבוצות ה-TRE המוקדם והמאוחר ראו שתיהן הפחתה ממוצעת של 4.1 ס"מ, בהשוואה להפחתה של 1.1 ס"מ בקבוצת האכילה הרגילה. היקף הירכיים ירד בממוצע ב-4.6 ס"מ בקבוצת ה-TRE המוקדם, באופן משמעותי יותר מההפחתה של 1.4 ס"מ בקבוצת האכילה הרגילה.

12 חודשים לאחר סיום ההתערבות, קבוצות ה-TRE שמרו על ירידה גדולה יותר במשקל. קבוצת ה-TRE המוקדם שמרה על ירידה ממוצעת של 2.2 ק"ג (2.1 אחוזים), וקבוצת ה-TRE המאוחר שמרה על ירידה של 2.0 ק"ג (2.0 אחוזים). קבוצת האכילה הרגילה הראתה עלייה ממוצעת במשקל של 0.4 ק"ג (0.5 אחוז).

ה-TRE התקבל היטב בקרב המשתתפים, עם שיעורי היענות בין 85-88 אחוז. לא דווח על אירועים חריגים רציניים במהלך המחקר. רק חמישה משתתפים דיווחו על אירועים חריגים קלים ובחרו להפסיק את ההתערבות.

ד"ר רואיז הדגיש את הפוטנציאל של TRE כאסטרטגיה לירידה במשקל אך ציין את הצורך במחקר נוסף. "זה מצדיק חקירות נוספות במחקרים גדולים וארוכי טווח יותר", הוא אמר.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
Load more...