מכינים שייק פירות? חוקרים לא ממליצים על השילוב הזה

מחקר חדש מגלה כי הוספת בננות לשייקים עם פירות יער מפחיתה ספיגה של חומרים מזינים מפירות אחרים • "מה שחשוב הוא לא רק מה שאוכלים, אלא איך משלבים אותו", אומרים המומחים

בננות. חשוב להמשיך לצרוך. צילום: sam99929 / pixabay

מחקר חדש כנראה ישכנע אותנו לוותר על בננה בשייק הפירות שלנו, אך החוקרים מבקשים להדגיש שמדובר בפרי שחשוב להמשיך ולצרוך. על פי המחקר, שנערך באוניברסיטאות קליפורניה ורדינג, הוספת בננות לשייקים עם פירות יער עשויה להפחית את ספיגת הפלבנולים ובכך להקטין את היתרונות התזונתיים שלהם.

"מה שחשוב הוא לא רק מה שאוכלים, אלא איך משלבים אותו", אמר חוויאר אוטביאני, חוקר תזונה ומוביל המחקר, לפי La Razón. "רצינו  להראות בצורה מעשית כיצד רכיב נפוץ כמו בננה יכול להשפיע על הזמינות של פלבנולים, והתוצאות הפתיעו אותנו".

פלבנולים הם נוגדי חמצון חזקים הנמצאים בפירות כמו פירות יער, תפוחים וענבים. הם מקושרים לשיפור בריאות הלב וכלי הדם ולהגנה על המוח. עם זאת, אנזימים מסוימים בפירות כמו בננות יכולים לעכב את יכולת הגוף לספוג פלבנולים ביעילות.

במחקר השתתפו שמונה נבדקים שצרכו שייקים שונים, האחד עם בננות ופירות יער, והשני עם פירות יער בלבד. התוצאות הראו כי הוספת בננה לשייק פירות יער הפחיתה את ספיגת הפלבנולים ב-84 אחוז. הפחתה זו מיוחסת לפוליפנול אוקסידאז (PPO), אנזים טבעי הקיים ברמות גבוהות בבננות.

פוליפנול אוקסידאז אחראי להשחמה של פירות לאחר חיתוך, והוא מצוי בפירות וירקות שונים. כאשר מערבבים בננות עם פירות אחרים בשייק, ה-PPO מונע מהגוף לנצל את יתרונות הפלבנולים בצורה מיטבית. "הבעיה נובעת מדבר שנקרא פוליפנול אוקסידאז", הסבירה קרי גאנס, דיאטנית ומנחת הפודקאסט "The Keri Report", לפי Women's Health.

"עם זאת, בננות מכילות ערכים תזונתיים חשובים כמו ויטמין C - נוגד חמצון עוצמתי, אשלגן המסייע בוויסות לחץ דם וסיבים תזונתיים התורמים לבריאות העיכול", כך ציינה גאנס. המומחים ממליצים לבחור לשייקים בפירות עם פעילות PPO נמוכה, דוגמת פירות הדר, מנגו, אננס ופירות יער.

על פי סקוט קיטלי, דיאטן ומייסד שותף של Keatley Medical Nutrition Therapy. "פלבנול הוא סוג של פלבנואיד, קבוצה של תרכובות טבעיות המצויות בפירות, ירקות, תה וקקאו," הסביר ל-Women's Health. תרכובות אלו עוזרות להגן על הגוף מפני נזק של רדיקלים חופשיים, העלולים לפגוע בתאים ולהגביר את הסיכון למחלות וסרטן.

מחסור בפלבנולים, במיוחד בקרב מבוגרים, נקשר לירידה קוגניטיבית, בעיות זיכרון וקשיים בבריאות הלב. לכן חשוב להקפיד על צריכת פלבנולים באמצעות תזונה מאוזנת. "מומלץ להתמקד בצריכה נמוכה של סוכר, בחלבון ובשומנים בריאים כדי להרגיש שובע, ובפירות וירקות לסיבים ולנוגדי חמצון", המליצה גאנס.

למרות הממצאים, המומחים מדגישים שאין צורך להימנע לחלוטין מבננות. "אם אתם נהנים מבננה, תמשיכו לכלול אותה בשייק", אמרה גאנס. "זה לא אומר שעלינו לוותר על הבננה - היא פרי מזין וחשוב".

פרופ' גונטר קוהנלה מאוניברסיטת רדינג ציין: "עדיין יש מעט ידע על האינטראקציות בין מזונות לרכיבים תזונתיים, למרות שהן עשויות להשפיע באופן משמעותי על הספיגה". הוא הדגיש את הצורך במחקר נוסף כדי להבין טוב יותר את השפעות השילוב בין מזונות שונים.

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר