מחקר חדש מאוניברסיטת Vrije באמסטרדם מציע כי צריכת קפה קבועה עשויה להפחית את הסיכון לשבריריות פיזית בקרב מבוגרים. על פי Medical Dialogues, החוקרים מצאו כי שתיית כשתיים עד שלוש כוסות קפה ביום הייתה קשורה לסיכויים נמוכים יותר להתפתחות תסמונת שבריריות - מצב נפוץ בקרב אנשים מעל גיל 55.
המחקר, שפורסם בכתב העת European Journal of Nutrition, בחן את הקשר בין צריכת קפה לבין שבריריות באמצעות הערכת מדדי בריאות קליניים. החוקרים ערכו ניתוח מפורט של 1,161 מבוגרים בני 55 ומעלה במשך תקופה של שבע שנים כחלק ממחקר ארוך טווח על הזדקנות. מצב השבריריות הוערך באמצעות שלושה תסמינים או יותר: ירידה במשקל, חולשה, תשישות, מהירות הליכה איטית, ופעילות גופנית נמוכה.
"שתיית קפה היא חלק יסודי מהשגרה היומית של אנשים רבים, וככל שהם מזדקנים, הם מחפשים באופן מתמיד דרכים לשמור על בריאותם", אמרה מגריט אולת'וף, המחברת הראשית של המחקר. "הממצאים שלנו מדגישים את הקשר המועיל האפשרי בין צריכת קפה יומית להפחתת הסיכון לשבריריות בגיל מבוגר באוכלוסייה המבוגרת", היא הוסיפה.
החוקרים הסבירו כי השפעת הקפה על הפחתת שבריריות עשויה להיות מיוחסת בחלקה לתכולת נוגדי החמצון הגבוהה שלו, המסייעת בהפחתת דלקות, סרקופניה (אובדן שריר), ומניעת נזק לשרירים. נוגדי החמצון בקפה עשויים גם לשפר את ויסות רגישות האינסולין במבוגרים, שהוא חשוב לשמירה על אנרגיה וסיבולת. רגישות משופרת לאינסולין וספיגת גלוקוז הם גורמים בשמירה על חיוניות פיזית.
מחקרים קודמים קשרו צריכת קפה להפחתת הסיכון לחלק מתסמיני ההזדקנות הטבעית, כגון שיפור בתפקוד הקוגניטיבי והפחתת מחלות דלקתיות. המחקר האחרון מתווסף לגוף הראיות הגדל הבוחן את היתרונות של צריכת קפה קבועה לאורך זמן.
ממצאים אלה עולים בקנה אחד עם דעתה של הרשות האירופית לבטיחות המזון (EFSA) שצריכת קפה מתונה - עד 400 מ"ג קפאין או כשלוש עד חמש כוסות ליום - היא בטוחה ויכולה להציע יתרונות בריאותיים.
למרות השפעותיו החיוביות הרבות, מומחים ממליצים למבוגרים לצרוך קפה במתינות. שתיית יותר מדי קפה עלולה לגרום לתופעות לוואי באנשים הרגישים לקפאין, כגון דופק מוגבר, נדודי שינה, או גירוי בקיבה. מומחים מציעים לא לשתות קפה אחרי השעה 15:00 כדי להימנע מהשפעה על השינה ומייעצים להימנע מהוספת סוכר, שמנת, או סירופים מתוקים מוגזמים, שעלולים להפחית את היתרונות הבריאותיים.
בעוד שקפה עשוי לסייע בקידום הזדקנות בריאה, הוא לא צריך להחליף תזונה מאוזנת ואורח חיים פעיל, שהם גורמים מפתח במניעת שבריריות ושיפור איכות החיים בגיל מבוגר.
המחקר מומן על ידי המכון למידע מדעי על קפה (ISIC).
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו