מחקר ענק חושף: מה יותר מסוכן - לשתות סוכר או לאכול אותו?

מחקר בינלאומי שבחן יותר מחצי מיליון אנשים מגלה הבדלים דרמטיים בין צורות שונות של צריכת סוכר

"שתיית הסוכר בעייתית יותר לבריאות מאשר אכילתו". צילום: Freepik

סוכר הפך לאויב הציבור מספר אחת בעולם התזונה, אבל מחקר חדש מאוניברסיטת בריגהם יאנג בארה"ב מגלה שהסיפור מורכב הרבה יותר. המחקר, שנערך בשיתוף פעולה עם מוסדות בגרמניה וכלל 29 מחקרים שונים שבוצעו באירופה, ארה"ב, אסיה, אוסטרליה ואמריקה הלטינית, בחן נתונים של יותר מ-500 אלף אנשים במשך כ-12 שנים בממוצע. התוצאה: לא כמות הסוכר היא שקובעת את הסיכון לסוכרת, אלא האופן שבו אנו צורכים אותו.

"זהו המחקר הראשון שמציג קשרי מינון-תגובה ברורים בין מקורות סוכר שונים לסיכון לסוכרת סוג 2", אומרת פרופ' קארן דלה קורטה, המחברת הראשית של המחקר ופרופסור למדעי התזונה באוניברסיטת בריגהם יאנג. "הוא מדגיש מדוע שתיית הסוכר שלך - בין אם ממשקאות מוגזים או מיץ - בעייתית יותר לבריאות מאשר אכילתו".

הממצאים המפתיעים: כל תוספת של פחית משקה ממותק (כ-355 מ"ל) לצריכה היומית העלתה את הסיכון לפתח סוכרת סוג 2 ב-25 אחוז. גם מיצי פירות טבעיים לא יצאו נקיים - כל תוספת של כוס (כ-240 מ"ל) לצריכה היומית העלתה את הסיכון בחמישה אחוזים.

לעומת זאת, צריכה של 20 גרם ביום של סוכר כללי או סוכרוז (סוכר לבן רגיל) דווקא הראתה קשר הפוך - ירידה בסיכון לסוכרת. כדי להבין את ההבדל: "סוכר כללי" כולל את כל הסוכרים בתזונה - גם אלה שנמצאים באופן טבעי במזון (כמו בפירות וחלב) וגם "סוכרים מוספים" - סוכר שהוסף למזון במהלך הייצור או ההכנה, כמו הסוכר בעוגיות, בדגני בוקר או ביוגורט ממותק.

כל תוספת של פחית משקה ממותק לצריכה היומית העלתה את הסיכון לסוכרת סוג 2 ב-25 אחוז, צילום: Getty Images

הכבד הוא המפתח: מדוע סוכר נוזלי מסוכן יותר

החוקרים מסבירים שההבדל נעוץ באופן שבו הגוף מעבד סוכר נוזלי לעומת סוכר במזון מוצק. משקאות ממותקים ומיצי פירות מספקים סוכרים מבודדים שגורמים לעלייה חדה ברמת הסוכר בדם, מה שמעמיס על הכבד ומוביל להצטברות שומן בכבד ולעמידות לאינסולין.

לעומת זאת, סוכרים תזונתיים הנצרכים במזונות עשירים בחומרים מזינים כמו פירות שלמים, מוצרי חלב או דגנים מלאים, גורמים לתגובות איטיות יותר של סוכר בדם בזכות הסיבים, השומנים, החלבונים וחומרים מזינים מועילים אחרים שמלווים אותם.

מעניין לציין שהמחקר מצא גם כי מזונות מזינים עם סוכר מוסף, כמו דגני בוקר מדגנים מלאים ויוגורט, נקשרו לסיכון מופחת לסוכרת סוג 2. החוקרים מסבירים ש"הכללת סוכר במזונות בריאים אלה עשויה לשפר את הצריכה שלהם, מה שיכול להסביר מדוע סוכרוז, צורה נפוצה של סוכר מוסף, היה קשור באופן הפוך לסוכרת סוג 2 במחקר שלנו".

גם מיץ פירות, למרות שמכיל ויטמינים וחומרים מזינים מסוימים, התגלה כבעייתי. "בגלל תכולת הסוכר הגבוהה והריכוזית שלו, החוקרים מסיקים שמיץ פירות הוא תחליף גרוע לפירות שלמים, המספקים יותר סיבים לתמיכה בוויסות טוב יותר של רמת הסוכר בדם", נכתב במחקר.

"מחקר זה מדגיש את הצורך בהמלצות מחמירות עוד יותר עבור סוכרים נוזליים כמו אלה שבמשקאות ממותקים בסוכר ומיץ פירות, שכן נראה שהם קשורים באופן מזיק לבריאות המטבולית", אומרת דלה קורטה. "במקום לגנות את כל הסוכרים המוספים, הנחיות תזונתיות עתידיות עשויות לשקול את ההשפעות השונות של סוכר על סמך המקור והצורה שלו".

המחקר פורסם בכתב העת המדעי Advances in Nutrition, והממצאים מאתגרים את ההנחה הרווחת שכל סוכר תזונתי, ללא קשר לסוג ולכמות, קשור באופן עקבי לסיכון מוגבר לסוכרת סוג 2. "תוצאות אלו מצביעות על החשיבות של סוג הסוכר בקביעת הקשר של סוכר תזונתי, כאשר צריכות גבוהות יותר של סוכר נוזלי קשורות ככל הנראה לנזק גדול יותר", מסכמים החוקרים.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר