לחם לבן - חלק מהתפריט המערבי . צילום: sofi5t / pixabay

זה מה ששבועיים של תזונה מערבית עושה לגוף שלנו

מחקר מטנזניה מגלה: שבועיים בלבד של מעבר מתזונה אפריקנית לתפריט מערבי מספיקים כדי להגביר דלקות בגוף ולהחליש את המערכת החיסונית • ומה הקשר לבננות?

[object Object]

מחקר חדש שנערך בטנזניה מצביע על השפעות דרמטיות של תזונה מערבית על הבריאות, אפילו כשמדובר בתקופה קצרה של שבועיים בלבד. המחקר, שפורסם לאחרונה בכתב העת Nature Medicine, מצא כי מעבר מתזונה אפריקנית מסורתית לתפריט מערבי מעורר דלקות בגוף, מחליש את התגובה החיסונית למחוללי מחלות, ומייצר תהליכים בגוף המגבירים את הסיכון למחלות כרוניות.

המחקר נערך על ידי צוות בינלאומי בהובלת חוקרים מהמרכז הרפואי של אוניברסיטת רדבוד בהולנד ומאוניברסיטת KCMC בטנזניה. החוקרים גייסו 77 גברים בריאים מאזור הר קילימנג'רו בטנזניה, חלקם מאזורים עירוניים וחלקם מאזורים כפריים, ובחן את ההשפעות שחוו בעקבות שינויי תזונה מתפריט אפריקני למערבי, ולהיפך.

לדברי החוקרים, התפריט האפריקני המסורתי כלל שפע של ירקות, פירות, קטניות, דגנים מלאים ומזונות מותססים. לעומת זאת, התזונה המערבית התבססה על מזונות מעובדים ועתירי קלוריות, כמו צ'יפס, לחם לבן, עודף מלח, סוכרים מזוקקים ושומנים רוויים.

"זהו המחקר הראשון שממפה באופן מקיף את ההשפעות הבריאותיות של תזונה אפריקנית מסורתית", אומר ד"ר קוירין דה מאסט מאוניברסיטת רדבוד. "מחקרים קודמים התמקדו בתזונות מסורתיות אחרות, כמו התזונה היפנית או הים-תיכונית. אולם, יש הרבה מה ללמוד גם מתזונות אפריקניות מסורתיות, במיוחד כעת, כאשר אורחות החיים באזורים רבים באפריקה משתנים במהירות ומחלות הקשורות לאורח חיים נמצאות בעלייה."

מי ששתה את משקה הבננות המותסס הראה ירידה בסמני דלקת, צילום: Getty Images

הכוכב של המחקר: משקה בננות מותסס

המחקר בחן שלוש קבוצות: משתתפים מאזורים כפריים שעברו מתזונה אפריקנית מסורתית לתזונה מערבית למשך שבועיים; משתתפים מאזורים עירוניים שעברו מתזונה מערבית לתזונה אפריקנית מסורתית; וקבוצה שלישית של אנשים מאזורים עירוניים עם תזונה מערבית, שהמשיכו בתזונתם הרגילה - אך הוסיפו משקה בננות מותסס מסורתי (Mbege) מדי יום. החוקרים בדקו את תפקוד המערכת החיסונית, סמני דלקת בדם ותהליכים מטבוליים בתחילת המחקר, לאחר ההתערבות התזונתית, ושוב ארבעה שבועות מאוחר יותר.

הממצאים היו מפתיעים: משתתפים שעברו לתזונה מערבית הראו עלייה בחלבוני דלקת בדם ותאי מערכת החיסון שלהם הגיבו פחות טוב למחוללי מחלות. לעומת זאת, אלה שעברו לתזונה האפריקנית המסורתית או שתו את המשקה המותסס הראו ירידה בסמני דלקת. מעניין במיוחד שחלק מההשפעות הללו נמשכו גם ארבעה שבועות לאחר סיום ההתערבות התזונתית.

דה מאסט מציין כי מפתיע עד כמה משמעותיות ההשפעות של התזונה, אפילו לאחר שבועיים בלבד. "דלקת היא שורש של הרבה מצבים כרוניים, מה שהופך את המחקר הזה לרלוונטי מאוד גם למדינות מערביות", הוא מדגיש.

המחקר מצביע על כך שהתזונה האפריקנית המסורתית, העשירה בסיבים תזונתיים, ירקות ומזונות מותססים, משפרת את הבריאות - כאשר חלק מההטבות נמשכות שבועות לאחר השינוי התזונתי. זאת, בניגוד חד לתזונה המערבית, המאופיינת במזונות מעובדים ועתירי קלוריות, המחלישה את המערכת החיסונית ומעודדת תהליכים דלקתיים.

בעוד מחלות לב, סוכרת ודלקות כרוניות נמצאות בעלייה ברחבי אפריקה, מחקר זה מדגיש את החשיבות בשימור המרכיבים החיוניים מהתזונה המסורתית בתפריט. זו דרך פשוטה - אך משמעותית - למניעת מחלות ולשמירה על הבריאות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו