מאז עליית השלטון האיסלאמי בשנת 1979, לא היה ביקור של נציג איראני בכנסת ישראל - עד בוקר יום שישי האחרון. במהלך פעילות הטיבוע בביתן אריאל בתחנה לחקר ציפורי ירושלים של החברה להגנת הטבע, שנמצאת בקריית הלאום, נלכדה ציפור שיר צעירה ונדירה בשם אירניה. הציפור מקננת בעיקר בהרי טורקיה, הקווקז ואיראן, ובישראל היא נצפית בעיקר בזמן נדידת הסתיו והאביב. ביום ראשון בבוקר, היא נלכדה בשנית, ושוחררה לטבע על ידי גרדה ישראל, מתנדבת בת 87 שמגיעה כל בוקר לטיבוע, כבר יותר מ-30 שנה.
יותם בשן, מנהל התחנה, מציין כי מדובר בלכידה ייחודית ומרגשת, המוסיפה עוד נדבך לסיפור הנדידה המרתק שעובר דרך ירושלים. "בישראל, נמצאת אוכלוסייה קטנה ונדירה שדוגרת בפסגת החרמון, ובדרך כלל, באביב, נצפות אירניות בודדות ולעיתים אפילו לא אחת. אני מאושר שאנחנו זכינו לכל היופי הזה, כי אין צפר.ית שלא חושקים בתצפית איכותית שלה. זו סיבה טובה נוספת לקום מוקדם בבוקר ולהיות חלק מהקסם שקורה בתחנה שלנו", הוא אומר.
בחברה להגנת הטבע מוסיפים כי האירניה שנלכדה וסומנה בטבעת, צעירה מדי מכדי לקבוע את הזוויג שלה ובשלב זה, קשה להכריע האם היא זכר או נקבה. "האירניה היא ציפור יפה במיוחד, בעלת חזה כתום יפייפה, גרון בצבעי שחור-לבן וגב תכול. היא קרובת משפחה של אדום החזה, נחשבת לציפור גדולה יחסית, דוגרת בשיחים לא גדולים ובבתות הקוצניות של החרמון, לרוב בגובה של 2,000 מטר ומעלה ומאופיינת בשירה נהדרת. הזכר הוא ציפור צבעונית במיוחד בעלת גוונים של אדום-כתום שחור ולבן, אבל הפרט שלכדנו אפור, ואם יילכד שוב בחודשים הקרובים, נוכל לדעת את זוויגו", מוסיף בשן.
התחנה לחקר ציפורי ירושלים, שחוגגת השנה 31 שנות פעילות, היא אתר הטבע העירוני הראשון מסוגו בארץ, ומהווה מוקד משיכה למאות אלפי ציפורים ואלפי מטיילים וקבוצות בכל עונות השנה. תחנת המחקר, הצמודה לכנסת, מציעה פעילויות שונות - החל מטיבוע ציפורים, דרך סיור תצפית במסתור ובשטח התחנה ועד ביקור בגלריה לאומנות ע"ש גייל רובין.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
