גם ליונל מסי חוטף: האנטישמיות במונדיאל חוצה גבולות

עלילות הדם הקבועות התעדכנו בזמן גביע העולם בניסיון להשניא את היהודים באמצעות כזבים חדשים הקשורים לכדורגל • החל מקמפיין שטוען שהכוכב הארגנטינאי יהודי, דרך האשמות ש"יהודים שולטים בפיפ"א" ועד האמירות המזעזעות

ליונל מסי. גם הוא על הכוונת של האנטישמים. צילום: etty Images

הידעתם שהיהודים שולטים גם בפיפ"א? מסתבר שעלילות הדם האנטישמיות, שכאילו נלקחו מ"הפרוטוקולים של זקני ציון", עודכנו כדי לסחוף אחריהן מיליארדים של אוהדי כדורגל ברחבי העולם, במיוחד בתקופה שבה כולם מרותקים למשחקי המונדיאל. מעכשיו אין די בפייק הישן, לפיו היהודים שולטים בממשלות. הקמפיינים האנטישמיים שהתנהלו ברשת מאז שריקת הפתיחה של המונדיאל ניסו להשניא את היהודים באמצעות כזבים חדשים מקושרי כדורגל.

CyberWell, מיזם עצמאי ללא כוונת רווח שאמון על המלחמה באנטישמיות באינטרנט, זיהה עשרות קמפיינים אנטישמיים בפלטפורמות של Meta ו-X, שנכתבו באנגלית, ערבית וצרפתית והפיצו נרטיבים אנטישמיים מן הסוג הידוע לשמצה, אך באריזה שכוונה לאוהדי כדורגל.  

כבר בשבוע הראשון למונדיאל הופיעו פוסטים בערבית, שהציעו תכנים אנטישמיים ו"הסברים" קונספירטיביים להתרחשויות השונות. על פי אותם תכנים, נטען כי היהודים מנצלים את הספורט באופן מניפולטיבי על מנת להסיח את הדעת, להסתיר את מעשיהם ולהסוות את שאיפתם להשתלט על העולם.

דגל פלסטין ענק במשחק בין ירדן לאוסטריה, צילום: EPA

הקמפיין המדובר ניסה להעביר מסר כפול: לסמן את היהודים כאחראים לכל הצרות בעולם, ולעורר בקרב קהלי יעד רצון לנקום בהם על כך שהם לכאורה "מזהמים" את טוהר הספורט. ברבים מן המקרים נעשה שימוש בציטוטים מ"הפרוטוקולים של זקני ציון", כמובן בלי לציין את המקור.

"מסי בכלל יהודי"

בעקבות הניצחון של ארגנטינה על אלג'יריה בשלב הבתים המסר הכללי של "היהודים שולטים בפיפ"א" הולבש בבגדים חדשים. קמפיין חדש טען שליונל מסי למעשה יהודי, או נשלט בידי היהודים, וקישר את ההצלחה הארגנטינאית על המגרש ל"מזימות יהודיות".  

קמפיין נוסף, שמופץ בימים אלה בפלטפורמות שונות, לרבות יוטיוב, מציג את היהודים כמי ש"גנבו בסיוע פיפ"א את הכדורגל מהפלסטינים". העובדה הידועה שבשנות השלושים נבחרת ארץ ישראל (או Palestine בשמה האנגלי), המורכבת משחקנים יהודים, שיחקה בהצלחה ואפילו התמודדה במוקדמות המונדיאל, מובאת כ"הוכחה לדיכוי": כפי שהציונים התנחלו על אדמות הארץ ודחקו את הערבים, טוענים מובילי הקמפיין תוך היפוך עובדות מדהים, כך הם דחקו את הערבים מהכדורגל ולקחו אותו לעצמם.

נשיא פיפ"א ג'אני אינפנטינו, צילום: EPA

"גביע העולם בכדורגל מושך אליו קהל עולמי של מיליארדי בני אדם, והחשיפה האדירה הזו מנוצלת בידי גורמים המבקשים להפיץ תאוריות קונספירציה אנטישמיות", אומרת מייסדת ומנכ"לית CyberWell טל־אור כהן מונטמאיור. "ההתמקדות במסי, השימוש ב'פרוטוקולים של זקני ציון' והטענות שלפיהן היהודים שולטים בפיפ"א - כולן נשענות על אותו רעיון: שהיהודים הם מפעילי העולם מאחורי הקלעים.

"כאשר נרטיבים כאלה זוכים שוב ושוב להגברה בפלטפורמות דיגיטליות, הם מחזקים את תאוריית הקונספירציה ההרסנית הזו כחלק מהשיח המרכזי, מנרמלים את האנטישמיות וגורמים לכך ששנאה בת מאות שנים תיראה מקובלת".

שחקני נבחרת ארגנטינה חוגגים עם ליונל מסי, צילום: רויטרס

israelhayom

הכתבות ועידכוני הספורט החמים אצלך בטלגרם

להצטרפות

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר