המסורת לערוך "לילות מורשת" הפכה לפופולרית מאוד ב-NBA. לא מעט קבוצות, למשל, עורכות מדי שנה "ליל מורשת יהודית" וכדומה. הרעיון עצמו מבורך ומאחד קהילות בינלאומית, אבל כדאי למועדונים ללמוד לעומק את המסורת וההיסטוריה, כדי להימנע מטעויות מביכות - כפי שקרה לפני מספר ימים לדנבר נאגטס.
הקבוצה מקולורדו היא כנראה האהודה ביותר בסרביה בזכות ניקולה יוקיץ'. בסוף השבוע האחרון, בעת שאירחה את לוס אנג'לס קליפרס, היא קיימה "ערב מורשת סרבית", בדיוק במשחק בו הג'וקר חזר מפציעה ממושכת. ההיסטוריה של סרביה מורכבת והזיכרונות ממלחמות הבלקן הקשות הן חלק בלתי נפרד מהמסורת באזור.
ופה דנבר ביצעה טעות חמורה. במהלך המשחק, שכאמור הוקדש לקהילה הסרבית וזהותה התרבותית, הוצג על המסכים חייל אמריקני שהיה חלק מכוחות נאט"ו בקוסובו - והוא אף הוכתר ל"גיבור הערב". החייל, למעשה, נלחם יחד עם כוחות נאט"ו נגד סרביה במלחמה העקובה מדם שפרצה ב-24 במרץ 1999 ונמשכה על פני 78 ימים.
"מעשה בלתי נסלח"
לא רק שערכו מחווה ללוחם נאט"ו, אלא עשו זאת בעיצומו של "ערב מורשת סרבית"? זה היה יותר מדי עבור הסרבים. "מהלך שהוא מעל ומעבר לדוחה. קהילה הוזמנו לחגוג את המורשת, ההיסטוריה והזהות שלה ובו זמנית קודם לנגד עיניה משתתף בהפצצה שהותירה השלכות חמורות על סרביה", כתבו בבלגרד.
הנושא רגיש מאוד עבור הסרבים ובתקשורת המקומית התקשו לקבל את ה"טעות", אותה הגדירו כ"מעשה בלתי נסלח". באתר "ספורט" כתבו: "שערורייה נוראית, דנבר חוגגת את הריגת הסרבים בקוסובו, יהיה קשה להתגבר על מה שקרה. הנהלת המועדון בו משחק יוקיץ' עשתה טעות מבישה, והשאלה היא האם הם עשו זאת בכוונה".
"סוג תוכן כזה לא עולה בטעות, אלא כחלק מתוכנית רשמית, מה שמעביר את האחריות הישירה להנהלת דנבר", הוסיפו בסרביה. האם הדבר יכעיס את יוקיץ'? במשחק עצמו הוא כיכב מול מי שהגיעה בתור הקבוצה הלוהטת ב-NBA, אך מאז הנאגטס הפסידו בשני משחקים רצופים והם במקום השלישי בטבלת המערב.
החגיגות ימשיכו
חגיגות "ערב המורשת הסרבית" ימשיכו גם בהמשך השבוע כשדנבר תגיע לשיקגו, עיר עם קהילה סרבית גדולה. אחרי המשחק תיערך מסיבה גדולה במועדון בעיר בנוכחות דמויות מובילות בקהילה הבלקנית באילינוי. ניקולה ווצ'ביץ' המונטנגרי כבר לא יהיה חלק אחרי שהועבר בטרייד לבוסטון סלטיקס, אבל יוקיץ' בהחלט ינסה לשמח את מי שמוגדר "הקהל הביתי שלו".

