מלחמת עצבים | היום

מלחמת עצבים

כמעט 30 שנים לאחר שראיתי את מנחם בגין מנסה לשווא לבקש מעל בימת הכנסת לחדול מניקור עיניהם של האחראים למלחמת לבנון הראשונה, פיתחתי אוזן רגישה למשק כנפי העיט המצוי, זו הציפור הטורפת שעליה נאמר כי ירדה "על הפגרים וישב אותם אברם". אם יש בכלל לעיט משק כנפיים או קול משלו, שמעתי אמש את ההדים הראשונים. קונצנזוס הוא במהותו קצר מועד.

תמיד מדובר רק בדיווחים עובדתיים. תמיד מתחילים בדיווחים שהם בעצם תעמולה מעזה. משם ממילא אי אפשר להשמיע ולהפיץ אלא תעמולה. אחר כך מוצאים בהמתנה ישראלים שמצטרפים לדיווחים העובדתיים מעזה. אחר כך אין עובדות ואין דיווחים, ויש מסע תעמולתי ומדיני לשחיקת המהלך הצבאי.

חלק מן הטיעונים האלה אפילו נכונים. צריך להיזהר, לחימה כירורגית היא דבר אחד; לחימה כוללנית - עוד לפני חדירה יבשתית - היא דבר אחר.

הדילמה שעמדה אתמול בפני בנימין נתניהו ואהוד ברק ואביגדור ליברמן ושרי התשיעייה ברורה: חמאס בא בתביעות בלתי אפשריות תמורת הפסקת אש, אף שהוא יודע כי כוחו נחלש והירי מן הרצועה עומעם במידת מה. ישראל יכולה להמשיך בתקיפה כירורגית ההולכת ונעשית קשה, ואם מקפידים רק עליה יש כיווץ בפעילותה וממילא יעילות הלחץ על חמאס פוחתת או לפחות אינה גוברת.

יוצא, אפוא, כי לחץ כירורגי מביא בחשבון לחימה ממושכת תוך גיוס כוחות מילואים בעמדות היכון; או החרפת הפעילות אשר תשחק לידי כל עיט מבית וכל שוחר רע מחוץ; או פעולה קרקעית שנזקה מתחרה בתועלתה. אין ברירות טובות.

על הפרק עמדה הצעה, שמקורה דווקא במפקד סיירת מטכ"ל לשעבר עומר בר-לב המתמודד בפריימריז בעבודה, להודיע כי ישראל חדלה מן הירי למשך 12 שעות ומניחה לחמאס ללכת בעקבותיה, ואם לאו - להחריף את התקיפות בעזה. כל המומחים טוענים כי חמאס לא יקבל זאת כאיום אמין אלא כסימן לחולשה ישראלית. פרשן ערוץ 1 עודד גרנות ביטא זאת כך: חמאס לא ייסוג מפני איום ישראלי לשגר טנקים לכיכר בעזה עד שטנקים ישראליים לא יימצאו בפועל במקום.

כל אחד ידע כי הרגע הנוכחי יגיע. המציאות עתה שונה מאשר בשלב הפתיחה. זו מלחמת עצבים בין הנהגות. מצד אחד מצרים, אשר נשיאה מוחמד מורסי עומד לצאת לארה"ב ולחוץ לסיים את סיבוב הקרבות הנוכחי בעזה, ומרותו על איסמעיל הנייה ועל ממשל חמאס ברצועה אינה מלאה; ומצד אחר הנהגה ישראלית, שגם היא חשה כי הזמן אוזל - או מפני שלא תוכל להחזיק את המילואים בלא מעש או מפני שכל יממה תגביר את הלחץ לוותר אפילו על היעדים הבסיסיים של "עמוד ענן" בעזרת גורמים מבית ומחוץ.

הפחות נוירוטי ינצח.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר