המלחמה בעזה, כפי שכולנו יודעים, מתקרבת להכרעה קריטית. גורל מלחמה זו מותנה כיום בשיקול דעתם ובהבנתם של שלושה אישים - ראש הממשלה אהוד אולמרט, שרת החוץ ציפי לבני, ושר הביטחון אהוד ברק.
בשלב זה אין לי שום עניין לדעת מה חושב שר הביטחון ומהן דעותיו האישיות באשר להמשך הלחימה. אין לי גם כל עניין לדעת מה חושבת בנושא זה שרת החוץ או מהי תפיסתה והבנתה באופן אישי. ארחיק אף לכת ואומר כי אין לי שום עניין לדעת מה חושב ראש הממשלה, זאת כל עוד טרם התקבלה החלטה של הממשלה שבראשה הוא עומד.
מאחר שאין לי עניין לדעת מה כל אחד ואחד מהם חושב כיחיד, אין אני מעוניין לקרוא על כך בכלי התקשורת, וודאי וודאי שאינני מעוניין לקרוא בתקשורת הערכות מרומזות כאילו שר הביטחון סבור ששרת החוץ שוגה בתפיסתה, או לחלופין הערכות ששרת החוץ רומזת כי שר הביטחון שוגה בתפיסתו. כל אלה, כאשר המלחמה עדיין בעיצומה, הם מתכון בדוק למכשול לאומי.
מה שאני כן מעוניין לדעת היום הוא מה בדיוק החליט הקבינט הביטחוני ומה בדיוק החליטה הממשלה, ובעקבות זאת מה היו השיקולים שהונחו ביסוד ההחלטות. במסגרת החלטות אלה יתרום נא כל אחד משלושת האישים הבכירים שהשפעתו על התפתחות המלחמה הזו היא מכרעת, את התשומות הנחוצות, הן בתחום הידע והן בצד הכושר הניתוחי.
אנו זקוקים היום כאוויר לנשימה לקו החלטות אחד. קו שהוא פרי של החלטות הקבינט הביטחוני כולו או של הממשלה כולה. כל אחד מחברי השלישייה המובילה, וכל חבר אחר בקבינט הביטחוני או בממשלה, חייב להמתין עם דעותיו האישיות עד לקבלת החלטה כאמור. מוטב שלא ימהר לרוץ לאמצעי התקשורת ולמנף את עמדותיו, ושלא ינסה כבר היום לבנות קווי הגנה לעתיד. עליו להשתלב באופן מלא וללא כל הסתייגויות עם החלטות אלה כאילו היו החלטותיו ודעותיו האישיות, וכן לקבל בגינן את מלוא האחריות האישית מעתה ועד עולם.
כך צריך לנהוג בתקופה של מלחמה, וכך צריך לנהוג בתקופה שאינטרסים כה חיוניים וכבדי משקל של ישראל כולה, על כלל תושביה, עומדים על הפרק. כל התנהלות אחרת וכל הבעת דעה אישית, בין שיש בה נימת ביקורת על חברי ממשלה אחרים ובין שהיא מציגה עמדה נבדלת, מהוות פגיעה ישירה במאמץ המלחמתי. כאשר נכנסים לקרב המחייב קורבנות וחיים של בני אדם, אסור שהחברים בגוף שהופקד על קבלת ההחלטות הקריטיות יביעו ספקות באשר להחלטותיו של הגוף אם להמשיך במלחמה, להפסיקה או כיצד להביא להפסקתה.
בהתאם לשיטתנו הדמוקרטית, מסרנו את כל ההחלטות בנושאים אלה לגוף הנבחר: ממשלת ישראל שפועלת גם באמצעות ועדת השרים לענייני ביטחון. באופן כללי ניתן לומר כי דרך קבלת ההחלטות בניהולה של מלחמה זו בדרגים הגבוהים נעשה עד עתה כראוי. עם זאת, עקב הצורך לקבל החלטות קשות באשר להמשך הלחימה מתחילים להסתמן בקיעים. אסור לתת לבקיעים אלה להתרחב.
התופעה המכוערת מאוד, המלובה בדרך כלל על ידי יועצים בשכר למיניהם ואנשי יחסי ציבור המאמינים שיש כאן מרחב לניצול הזדמנויות כדי לשדרג את סיכוייו של מישהו מהדמויות הפעילות והמובילות בבחירות הבאות - חייבת להיפסק. אלה הם מהלכים הגובלים בנבזות ובנבלה, במיוחד כאשר כולנו מודעים לכך שממש באותם
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו