ארדואן נפל ברשת
,עודכן
הבחירות המוניציפליות, שייערכו היום בטורקיה, נראות יותר כמו משאל עם על התמיכה של העם הטורקי בראש הממשלה שלו מאשר בחירתו של ראש עיר. מה הפלא שארדואן בלחץ. מאז 2002 לא הפסידה מפלגת "הצדק והשוויון" (AKP) בשום מערכת בחירות.
אלא שאחרי כל השערוריות האחרונות של ארדואן והמחנאות שהוא נוקט, הפך פתאום הפסד של המפלגה האיסלאמית שלו לאפשרי. זה חודש ימים שארדואן חורש את טורקיה. הוא מבין עד כמה לתוצאות הבחירות יש השפעה על עתידו. בחודש אוגוסט ייערכו בטורקיה הבחירות לנשיאות, וארדואן מבין כי הדרך לנשיאות עוברת כנראה בעירייה.
כל ההתנהלות בעת האחרונה של ארדואן מעידה על הלחץ הגדול (עד כדי טירוף) שבו נמצא האיש, שראה עצמו עד לא מזמן כמנהיג לכל החיים. סוג של אטאטורק אבל איסלאמי. ארדואן, האוהב להתגאות בדמוקרטיה האיסלאמית שלו, עשה את כל המעשים המצדיקים את המוניטין שלו: הוא דיכא בקשיחות יתרה את מהומות פארק גזי, אסר מכירת אלכוהול, חסם את טוויטר, אסר את יו־טיוב. רק את החילוניות הוא עדיין לא הספיק להוציא מחוץ לחוק.
מרוב איסורים הוא שכח כי לפני כמאה שנה בחרה טורקיה בחילוניות. אבל ארדואן התעלם מ־50 האחוזים שלא הצביעו לו בבחירות האחרונות, ונלחם במודרניות וברשת. הוא עשה זאת בקיצוניות כה רבה, עד כי אולי הוא עצמו נפל ברשת.
אלא שעדיין מוקדם להספיד את ארדואן, גם אם מצבו אינו פשוט. ראש הממשלה הטורקי נהנה משלושה פרמטרים שגורמים לו עדיין לקוות כי מפלגתו תשיג 45 אחוזים מסך הקולות, מה שעבורו ייחשב לניצחון. ראשית, בין השנים 2002 ל־2012 טורקיה רשמה את הצמיחה הגדולה ביותר בקרב מדינות ה־OECD. שנית, הוא נהנה עדיין ממחנה גדול השומר לו אמונים, בעיקר בקרב השכבות החלשות ובקרב אלה התומכים במעורבות הדת בפוליטיקה הטורקית. הסיבה השלישית היא החשובה ביותר: האופוזיציה בטורקיה חלשה וחסרת תוכנית. למפלגות האופוזיציה (CHP ו־MHP) אין באמת תוכנית חלופית, ומפלגת ה־BDP (הפרו־כורדית) מציגה עצמה כמפלגה אזורית ולא לאומית.
ארדואן הבטיח לפרוש אם יפסיד. הוא חייב לזכות בלפחות 40 אחוזים היום, ואז מבחינתו, במצב עניינים שכזה, יהיה זה הפסד שכולו ניצחון.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנובועז ביסמוט
כיהן כעורך הראשי של "ישראל היום" מ-2017 ועד ינואר 2022. החל את דרכו העיתונאית ב-1983 בעיתון מעריב ככתב ספורט, ובתפקידי כתיבה ועריכה במדור הכלכלה. בהמשך שימש שליח מעריב בפריז. בשנים 2004-1990 היה שליח ידיעות אחרונות בפריז. ב-2008 הצטרף ל"ישראל היום", ושימש עורך חדשות החוץ ופרשן. במהלך השנים דיווח ממדינות רבות שעימן אין לישראל יחסים דיפלומטיים, ובהן איראן, סוריה, תוניסיה, לוב, תימן ועיראק. ב-1993 ביקר ברפובליקה האסלאמית של איראן, והיה לעיתונאי הישראלי הראשון שביקר במדינה מאז ההפיכה ב-1979. במהלך ביקורו בעיראק ב-2003, נעצר על ידי הכוחות האמריקניים בחשד לריגול, והוא הוחזק במעצר. כיהן כשגריר ישראל במאוריטניה בשנים 2008-2004. ב-2012 יצא ספרו "עובר כל גבול", העוסק בביקוריו במדינות מוסלמיות ובמפגשיו עם מנהיגיהן. בעל שני תוארי מוסמך מאוניברסיטת סורבון שבפריז. נשוי בשלישית ואב לארבעה. אוהד שרוף של ליברפול.