בריאיון השלישי של ראש הממשלה בנימין נתניהו לתקשורת האמריקנית בימים האחרונים, נדרש נתניהו ברשת CNN לאחת הסוגיות הרגישות ביותר מבחינת ישראל בזירה הבינלאומית: אלימות מצד ישראלים נגד פלסטינים ביהודה ושומרון. לאחר שהמראיינת הציגה תיעוד של ישראלים שפשטו לכאורה בסוף השבוע על מסעדה והציתו אותה, היא הזכירה לנתניהו כי בעבר הגדיר את המעורבים כ"בריונים", ושאלה מדוע, אם אכן מדובר בקבוצה שולית, ישראל אינה מצליחה לעצור אותם.
נתניהו השיב כי ישראל אכן פועלת נגדם, אך ביקש להפריד באופן חד בין אותם גורמים לבין ציבור ההתיישבות הרחב. "מדובר בכ-150, פחות או יותר, מה שהיית מכנה עבריינים צעירים", אמר. "הם לא מקהילת המתיישבים, אשר ברובה המכריע מורכבת מאזרחים טובים, שמשרתים בצבא והם שומרי חוק". לדבריו, "למרבה הצער, הם מותקפים על ידי מחבלים פלסטינים בכבישים, משפחות נטבחות. זו לא הקהילה הזאת".
כאשר נשאל שוב כיצד ייתכן שממשלת ישראל אינה מסוגלת לעצור קבוצה כה קטנה, נתניהו הודה כי התופעה גורמת לישראל נזק תדמיתי חמור. "את צודקת לחלוטין שזה התנפח מעבר לכל פרופורציה וגורם נזק גדול", אמר. "אני חושב שזה פסול בפני עצמו. אני לא רוצה ולא מקבל את לקיחת החוק לידיים - לא מצד ערבים ולא מצד יהודים. האזרחים שלנו לא יכולים להפעיל אלימות נגד אף אחד".
ראש הממשלה הדגיש כי הפעלת כוח, כאשר היא נדרשת, חייבת להיעשות רק בידי הרשויות. "אם צריך להפעיל כוח - זה החוק והסדר, זו המשטרה והצבא שצריכים לעשות את זה", אמר. עם זאת, הוא טען כי האכיפה נתקלת בקושי משפטי: "זו קבוצה מאוד מלוכדת שמנסה לעקוף את החוק, וכשאנחנו מביאים אותם לבתי המשפט - בתי המשפט שלנו מאוד מקלים. אני לא יודע למה. אולי כי הם צעירים. אמרתי שאנחנו צריכים לאתגר את זה".
בהמשך נשאל נתניהו גם על מותו של הפלסטיני-אמריקני סיף א-דין מוסלט, שהוכה למוות בשנה שעברה, ועל השאלה אם הוא מחויב להביא צדק למשפחתו. נתניהו השיב בזהירות: "אני לא בטוח, אבדוק את זה, בהחלט". לדבריו, "בכל פעם שיש דבר כזה - עושים את זה. יש לנו חקירות אמיתיות. ישראל היא מדינה שקופה. אי אפשר להסתיר דברים, אי אפשר להסתיר פשעים בצבא, אי אפשר להסתיר פשעים במשטרה. זה לא עובד ככה".
"חושב שצריך לתת לו את ההזדמנות"
בחלק אחר של הריאיון התייחס נתניהו גם לכוונת הנשיא דונלד טראמפ לשקול מכירת מטוסי F-35 לטורקיה, מהלך שלדבריו "יהרוס את מאזן הכוחות במזרח התיכון". נתניהו אמר כי הבהיר את עמדתו לטראמפ כמה פעמים, וטען כי חרף יחסיו האישיים של טראמפ עם ארדואן, "זה לא הופך את טורקיה למדינה ידידותית לארצות הברית". הוא האשים את אנקרה באירוח חמאס, בתמיכה בארגון ובאיומים כלפי השמדת ישראל.
בסוגיית איראן אמר נתניהו כי מוקדם לשפוט את מזכר ההבנות עם טהרן, אך הבהיר כי הוא מטיל ספק ביכולת לעצור את תוכנית הגרעין באמצעות משא ומתן בלבד. "יש לי ספקות, אבל אני חושב שצריך לתת לו את ההזדמנות", אמר על טראמפ. לצד זאת חזר על הקו האדום: "עסקה או לא עסקה - אני בוודאי לא אתן לאיראן נשק גרעיני".
נתניהו תקף גם את ראש עיריית ניו יורק זוהראן ממדאני, בעקבות סירובו להכיר בישראל כמדינה יהודית. "הוא שוכח בנוחות שהדמוקרטיה היחידה במזרח התיכון היא ישראל", אמר. "20 אחוז מאזרחינו הם מוסלמים... הם יושבים בבית המשפט העליון, הם בכנסת, הם שותפים בכל תחומי החיים". נתניהו הוסיף ואמר כי ישראל היא "מדינה יהודית דמוקרטית שנלחמת על חייה".
נתניהו התייחס לבסוף גם לשחיקה בתמיכה בישראל בארה"ב, בעיקר בקרב צעירים ודמוקרטים, ודחה את הטענה שמדיניותו היא הסיבה המרכזית לכך. לדבריו, הירידה החלה עוד לפני המלחמה בעזה, והיא קשורה לחדירת טיקטוק ורשתות חברתיות נוספות. "ככל שהחדירה גדלה - התמיכה בישראל יורדת", אמר. "ומה שעוד יורד הוא התמיכה באמריקה. מי שאומר שהוא שונא את ישראל, בדרך כלל בסוף שונא גם את אמריקה".
לפי סקר חדש של סוכנות הידיעות אי.פי., שלושה מתוך עשרה אמריקנים מאמינים שישראל ביצעה רצח עם בעזה. מדובר בשיעור נמוך יותר מסקר מקביל של הרווארד/האריס מאוגוסט האחרון, שבו כמחצית מהנשאלים האמינו בכך.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
