שר ההגנה האמריקני פיט הגסת׳ תכנן להכריז על קיצוצים נוספים בכוחות הצבא של ארה״ב המוצבים באירופה - כך דיווח הלילה הוול סטריט ג׳ורנל. לפי הדיווח, המהלך הדרמטי, שהיה צפוי להעמיק את שינויי הפריסה הצבאית של וושינגטון ביבשת, נבלם לבסוף לאחר שהוצג לבכירי הבית הלבן, ובהם היועץ לביטחון לאומי מרקו רוביו.
המהלך המתוכנן כלל הצהרה על צמצומים מעבר לביטול פריסת חטיבת שריון בפולין ולהוצאת חטיבת חי״ר מרומניה, צעדים שכבר עוררו ביקורת בקרב בעלי ברית באירופה ובקונגרס האמריקני. במקום ההכרזה, הוחלט לבסוף על פתיחת בחינה רחבה של פריסת הכוחות האמריקניים באירופה, שעשויה להימשך עד כחצי שנה.
לדברי גורמים המעורים בפרטים, היוזמה של הגסת׳ נועדה להתקדם בשיח מול בכירי נאט״ו בבריסל, אך לאחר ההתערבות בבית הלבן הוחלט לרכך את הצעד ולהימנע מהודעה דרמטית בשלב זה. ההחלטה משקפת חוסר הסכמה פנימי באשר לקצב וליקף צמצום הנוכחות האמריקנית ביבשת.
על פי הדיווח, המתיחות סביב הנושא מתרחבת גם ברמה המדינית הרחבה יותר, למול ביקורת חוזרת ונשנית מצד נשיא ארה״ב על מדינות נאט״ו - שלטענתו אינן משקיעות מספיק בביטחון. במקביל, גורמים באירופה חוששים כי שינוי חד במדיניות האמריקנית עלול לפגוע בלכידות הברית ואף לעודד את רוסיה.
במקביל, בעבר נרשמו צעדים מצד הגסת׳ להקטנת הנוכחות האמריקנית באירופה, בהם ביטול סבב פריסה של חטיבת שריון לפולין והוצאת יחידה מרומניה. חלק מהמהלכים התקבלו בהפתעה בקרב בעלות הברית, וחלקם אף עוררו ביקורת בתוך המפלגה הרפובליקנית. לצד זאת, נמסר כי גורמים בכירים בפנטגוןמקדמים קו שמבקש לצמצם מחויבויות אמריקניות באירופה ולהעביר דגש לאזור האוקיינוס השקט, כחלק מהתמודדות עם סין.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו