איראנים גולים העובדים כעיתונאים עבור ה-BBC הוזהרו ש"תנועותיהם מנוטרות מקרוב על ידי המדינה". לדבריהם, משפחותיהם באיראן נחקרות ונרדפות בגלל הסיקור שלהם, כאשר כמה מהם סיפרו שבני משפחתם קיבלו איומי מעצר והחרמת נכסים - אלא אם יקיריהם יפסיקו לסקר את המחאות ברפובליקה.
בתוך החושך: סטודנטים באיראן מפגינים נגד המשטר
הגרדיאן הבריטי דיווח על מקרים שבהם הורים של עיתונאים שעזבו את איראן הוזהרו שכוחות הביטחון האיראניים יודעים היכן ומתי הם עובדים. גורמים בערוץ BBC Persian, השייך לרשת השידור הבריטית, דיווחו כי נאמר להם שהם עדיין מטרות של שירותי הביטחון האיראניים, למרות היותם על אדמת בריטניה.
חלקם כבר נוקטים באמצעי אבטחה לאחר שקיבלו איומי מוות וחטיפה, ואחרים כבר נאלצו להתפטר בגלל הלחצים הכלכליים המופעלים על קרוביהם.
עיתונאי ששוחח עם הגרדיאן באופן אנונימי, מחשש שאזכור שמו יפעיל "לחץ נוסף על משפחתי", אמר שאביו נעצר והוזהר על ידי כוחות הביטחון שהם עוקבים אחר עיתונאים מעבר לים.
"הם ידעו הכול עליי איכשהו", אמר העיתונאי. "הם אמרו שהם יודעים איפה אני גר. הם אפילו נתנו לאבא שלי את הכתובת, מספר הטלפון, איפה אני יושב בדיוק בחדר החדשות.
"הם ידעו עם איזו תוכנית בדיוק אני עובד ואמרו 'אנחנו לא ממש מרוצים מהתוכנית הזו'". הוא הוסיף כי משפחתו קיבלה איום מרומז ש"לונדון לא בטוחה".
בשנה שעברה, שלושה אזרחי איראן הואשמו בבית המשפט בבריטניה בכוונה לפגוע בעיתונאים הגרים בממלכה. הם הכחישו את האישומים.
"לא נותרה להם ברירה"
בהרנג טג'דין, כתב הכלכלה של ערוץ BBC Persian, סיפר שאמו נעצרה ונחקרה על פרטי עבודתו. הוא אמר שלא שמע ממנה במשך שלושה שבועות, במהלך השבתת האינטרנט על ידי הממשלה בטהרן.
"חלק מהאיומים נראים רציניים מאוד ומתבצעים על ידי אנשים שאולי לא מבוססים באיראן, אז אולי יש להם את האמצעים לממש את האיומים", אמר. "מאז 2022, נראה שהמשטר האיראני שוכר פושעי צד שלישי כדי לנסות לפגוע בעיתונאים ופעילים איראניים המבוססים בריטניה.
"אני ועיתונאי BBC רבים אחרים אולי עובדים באותו בניין, אבל אנחנו לא מנהלים את אותו סוג של חיים מבחינת ביטחון", הוא מסביר. "אנחנו צריכים לקחת את המצב יותר ברצינות מעובדים אחרים, וזה לא פחת".
עיתונאי BBC נוסף הסביר באנונימיות שגם עכשיו, כשהאינטרנט חוזר אט אט לטהרן, הם צריכים להיות זהירים במיוחד כשהם מתקשרים לבני משפחה. "זה לא בטוח אחרי המחאה הזו לדבר בצורה ברורה מאוד. הרבה מהעמיתים שלי, למשפחות שלהם כבר הוקפאו הנכסים. חלקם נאלצו לעזוב את ה-BBC. אני מכיר לפחות שניים שעזבו כי המשפחות שלהם היו תחת לחץ כלכלי גדול, והם היו צריכים את הכסף".
"הם יודעים איך להפעיל לחץ נפשי", הוא אמר. "למשפחה שלי אין ברירה, כי זו הבחירה שלי להיות עיתונאי ולהיות מחוץ לאיראן - הלחץ מופעל עליהם".
"זה משהו שאני לא ממש יכול לסלוח לעצמי עליו. לפעמים כשאני שמח, אני מרגיש קצת בושה - כי בינתיים המשפחה תחת לחץ, כל דבר יכול לקרות להם כשאני חי פה כאדם חופשי".
הכתב טג'דין סיפר: "אני לא יכול לספור את הפעמים שקולגה בא אליי עם עיניים דומעות, ואמר: 'אבא שלי נפטר, אמא שלי נפטרה, ולא יכולתי להיות שם כדי להיפרד. לא יכולתי להיות בהלוויה שלהם'. או גרוע מזה - יש להם מחלה סופנית נוראית והם לא יכולים להיות איתם.
"אני לא יכול להדגיש את זה מספיק - כל אחד ואחת מאיתנו יודע שבני משפחתנו באיראן נענשים בשמנו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו