לאחר המתקפה והתרסקות המטוס האוקראיני - מדיניות הלחץ המרבי נמשכת: ארה"ב הכריזה היום (שישי) רשמית על סנקציות נגד בכירים איראנים וכן נגד יצרני מתכת וברזל המוערכות במיליארדי דולרים.
"ארה"ב מכוונת את הסנקציות החדשות לבכירים איראנים בעקבות המעורבות שלהם בירי הטילים הבליסטיים ביום שלישי", אמר מזכיר האוצר האמריקני סטיבן מנוחין. כזכור, באמצע השבוע שיגרה איראן משטחה טילים בליסטיים לעבר הבסיס האמריקני בעין אל-אסד, בתגובה לחיסולו של קאסם סולימאני בסוף השבוע שעבר. עם זאת, הודות להיערכות המוקדמת, לא היו נפגעים במתקפה ונגרם לבסיס נזק קל.
ברשימת 17 הבכירים נמצאים כמה שמות מעניינים: ראש המועצה האיראנית לביטחון לאומי עלי שמחאני; סגן הרמטכ"ל האיראני מוחמד רזה אשטיאני ומפקד הבאסיג' (מיליציה איראנית) גולאמרזה סולימאני.
לדבריו של מנוחין: "הטלנו סנקציות על יצרניות המתכות הגדולות באיראן, וכן על תחומים כלכליים נוספים כדוגמת ענף הבנייה, הייצור והכרייה. הסנקציות יימשכו עד שאיראן תפסיק לממן את הטרור העולמי ותכריז כי לא תשאף לעולם להשיג נשק גרעיני".
מנוחין (מימין) ופומפאו מכריזים על הסנקציות, הערב // צילום: אי.פי
מזכיר המדינה מייק פומפאו אמר כי הוא סבור כי "איראן אחראית להפלת המטוס האוקראיני". נשיא אוקראינה וולודימיר זלנסקי שוחח היום עם פומפאו על האסון ולאחר שביקש מארה"ב וממדינות מערביות נוספות לחלוק עימן את מידע מהחקירה.
עוד קודם לכן, דוברות הנשיא האוקראיני מסרה כי זלנסקי נפגש עם כמה גורמים בשגרירות האמריקנית בקייב ואלו חלקו עימו "מידע חשוב שייבחן על ידי מומחים".
כזכור, אתמול גורמים בפנטגון, כמו גם מנהיגי קנדה ובריטניה – שכמה אזרחיהן נספו באסון – אמרו כי ישנן אינדיקציות משמעותיות שאיראן אחראית להפלת המטוס על ידי שיגור טיל. הנשיא האמריקני דונלד טראמפ כי אמר כי "יש לו חשדות לגבי מה שאירע" וכי "יכול להיות שמישהו עשה טעות".
באיראן עד כה מכחישים את ההאשמות וכינו את הטענה האמריקנית "שקר גדול". ברפובליקה האסלאמית הסכימו היום למסור את הקופסה השחורה לאוקראינים במטרה לקדם את החקירה. עם זאת, עד כה לא נמצא בקופסה כל מידע משמעותי.
הבכירים מאחורי הסנקציות
עלי שמחאני
בן למשפחה אחוואזית, יליד אחוואז, למשפחה ממוצא ערבי. שימש בעבר כמפקד חיל הים של משמרות המהפכה וכמפקד חיל הים של הצבא האיראני, שר ההגנה האיראני בין השנים 2005-1997, ב-2001 הוא התמודד לנשיאות איראן והפסיד למוחמד חתאמי. מזכיר המועצה לביטחון לאומי מאז 2013.
צילום: ויקיפדיה, Mohammad Ali Marizad
מוחמד רזה אשטיאני
אשטיאני צמח בסולם הדרגות של חיל הרגלים האיראני מאז מלחמת איראן-עיראק. בעל תואר דוקטור לביטחון מטעם האוניברסיטה לביטחון לאומי בטהרן. הוא מונה לתפקיד סגן הרמטכ"ל על ידי המנהיג העליון עלי חמינאי ב-2 ביולי 2019, והחליף בתפקיד את עטאוללה סלאחי.
ביירות נגד טהרן: ביקור לאריג'אני והמאבק ההיסטורי של לבנון על ריבונותה
הלחץ בלבנון ו-240 חיסולים: "חיזבאללה מנסה להשתקם - אך הולך ונחלש"
פרסומת | מקררים ומכונות כביסה מומלצים
יו"ר הפרלמנט האיראני: "ישראל ייבשה את טהרן - הם הנאצים של המאה ה-21"
נתניהו: "אני מצר על ה'לשעברים' שהמילה 'ניצחון' יצאה מהלקסיקון שלהם"
