"סטירת לחי אלגנטית": סעודיה הגיעה להלווית חמינאי, וזכתה לביקורת

הגעת המשלחת הסעודית להלווייתו של המנהיג העליון עוררה סערה באזור • בעוד ריאד מנסה לשמור על ערוצי תקשורת מול טהרן, איחוד האמירויות, כווית ובחריין החרימו את הטקס • ומי מבכירי חמאס בלטו בהיעדרם?

משלחת סעודית בטקס הלווית חמינאי. צילום: רשתות ערביות

למרות התקיפות האיראניות נגד הממלכה, משלחת סעודית הגיעה אמש לאיראן בהובלת סגן שר החוץ ווליד אל-ח'ריג'י כדי להשתתף בטקס הלווייתו של מנהיג המשטר האסלאמיסטי, עלי חמינאי.

המשלחת הסעודית בטקס פתיחת מסע הלוויתו של חמינאי. צפו:

משלחת סעודית מגיעה לטקס הלוויתו של חמינאי // רשתות ערביות

בנוכחות המשלחת הוקרא הפסוק מהקוראן: "כבר היתה לכם אות בשני המחנות שנפגשו". הפסוק התייחס לקרב באדר נגד אנשי קורייש במאה ה-7, שהפך לניצחון הראשון של המוסלמים. בין הפרשנים במפרץ היו מי שפירשו את הפסוק כמסר מאיים של המשטר האיראני, ואפילו כסוג של השפלה.

פרשנים סעודים טענו שהביקור הוא חלק מהגישה של ריאד לניהול היחסים האזוריים ולשמירה על ערוצי התקשורת מול טהרן. עוד צוין כי מדובר במשלחת בדרג נמוך יחסית. נוסף על כך, במפרץ ציינו כי דרג המשלחת הסעודית לא הלם את מעמדו של חמינאי כמנהיג מדינה, והופיע בלבוש לבן, ששמור לשמחות ולא להלוויות. "מדובר בסטירת הלחי האלגנטית אי פעם שניתנה במסווה של דיפלומטיה בין שני יריבים אזוריים", כתב על כך פרשן סעודי.

המדינות שבחרו להיעדר

לעומת המשלחות של סעודיה, קטאר ועומאן, במפרץ היו מדינות שהעדיפו להיעדר מהטקסים. ביניהן: איחוד האמירויות, כווית ובחריין.

תקיפה איראנית בסעודיה. למרות שהיתה יעד לתקיפות בחרה סעודיה להגיע לטהרן ולהשתתף במסע הלוויה של חמינאי, צילום: AFP

"הוא מפציץ אותי והורג את ילדיי, ואני אלך להביע תנחומים על ההרוגים שלהם?", תהה הפרשן באיחוד האמירויות אמג'ד טהא ועקץ את המשלחת הסעודית. "לא, ואפילו בנו (של חמינאי) לא נכח בניחום האבלים, ואתה נוכח! זאת לא בחירה אסטרטגית".

הפרשן טהא הסביר ברשת X: "איחוד האמירויות לא השתתפה בהלוויה של המשטר האסלאמיסטי באיראן, כפי שאישרו רבים. ב-28 בפברואר, איחוד האמירויות הגיבה עם מדיניות של אפס סובלנות לטרור. כולנו ראינו שאיחוד האמירויות עמדה איתן נגד הטרור וקראה לרוע בשמו".

הוא הדגיש: "מדינות מסוימות בחרו בדרך אחרת, והגיעו לכבד את המנהיג שאחראי לשנים של תוקפנות אזורית, למוות של יותר מ-40 אלף איראנים בינואר האחרון, לתכנון של מתקפת 7 באוקטובר בישראל, ושהשלוחים שלו הביאו סבל לעזה וללבנון, כאשר חצי מיליון סורים נהרגו. ההיסטוריה תזכור מי עמד נגד הטרור ומי בחר בסמליות על פני עקרונות. איחוד האמירויות עשתה את בחירתה".

טנק שרוף בשבעה באוקטובר (ארכיון). "מדינות מסוימות בחרו בדרך אחרת, והגיעו לכבד את המנהיג שאחראי לתכנון של מתקפת 7 באוקטובר בישראל", צילום: אי.פי

גם משלחת חמאס הגיעה בשבת לטקס ההלוויה של המנהיג העליון של איראן עלי חמינאי. בראש המשלחת עמד יו"ר מועצת השורא, מוחמד דרוויש. בכירים אחרים שאיישו את המשלחת היו זאהר ג'בארין, מוסא אבו מרזוק, אוסמה חמדאן, באסם נעים, עזת א-רשק וח'אלד אל-קדומי - נציג ארגון הטרור בטהרן. בלטו בהיעדרם: ח'ליל אל-חיה וח'אלד משעל, שני המועמדים להנהגת הארגון. מהג'יהאד האסלאמי הגיע המזכ"ל זיאד נח'אלה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר