ברצועת עזה עוקבים בשבועות האחרונים אחר הדיווחים שנחשפו ב"ישראל היום" סביב המהלך הישראלי לפתוח את שדה התעופה רמון לפלשתינים, תושבי איו"ש. סוגיה זו מתחילה לעורר את תשומת לב ברחוב העזתי, ותושבים קוראים לפתוח את שדה התעופה גם לטובת רצועת עזה, ולא להסתפק בפתיחתו רק לתושבי הגדה.
תושבים ברצועה אומרים ל"ישראל היום" כי "פתיחת שדה התעופה רמון רק לפלשתינים מהגדה היא אפליה", וכי "ישנו צורך אמיתי להחיל את המהלך מידית גם על תושבי הרצועה המבקשים לטוס לחו"ל בדיוק כפי שמתירים לתושבים מבית לחם וחברון".
כאמור, פלשתינים תושבי איו"ש יורשו לטוס לנופש ועסקים בטורקיה דרך נמל התעופה רמון שבנגב. תושב הרצועה ל"ישראל היום": "ומה איתנו? תושבי עזה לא נחשבים? יש פה הרבה אנשים שמחפשים אפשרויות בחיים, והיכולת לצאת החוצה זה דבר חשוב ומהותי. זה פותח הזדמנויות בכל התחומים, צעירים שרוצים לראות עולם, שמבקשים לעשות שינוי ולבדוק אפשרויות לעתיד שלהם מחוץ לעזה.
ללמוד באירופה למשל, או לעבוד במפרץ, בטורקיה, ובמדינות נוספות. לא רק לימודים ועבודה, בכלל מבחינה אישית, אנשים רוצים לחיות ולהיות בקשר עם העולם לא רק דרך הפייסבוק והרשתות. המצור בעזה חונק. אם תהיה עוד חלופה שתאפשר לטוס לחו"ל בצורה נוחה, זוהי תפנית, מהלך מהפכני, לא פחות משמעותי מהאישורים שישראל נותנת לאלפי תושבי מעזה לעבוד בישראל".
הזדמנויות למסחר ולקשרי חוץ
"אם יפתחו את רמון יהיו אלפים שירצו לצאת. זה ייתן הזדמנות גדולה לעסקים, למסחר, להייטק, ויוריד את הלחץ מעזה. אתם כל הזמן חושבים רק על הביטחון, אז זה גם יכול לעזור לכם בביטחון. היציאה מרפיח היא גיהנום".
מעבר רפיח הוא כיום השער היחיד של תושבי רצועת עזה לחוץ לארץ. אלא שהיציאה ממנו כרוכה בבירוקרטיה מתישה, מגבלות, והמתנה ארוכה. מי שמבקש לצאת אל מחוץ לגבולות הרצועה תוך ימים ספורים, מבלי לחכות חודשים ארוכים עד ששמו ייכנס לרשימות, ייאלץ לשלם בין 400 ל-1000 דולר, "דמי טיפול", או במילים אחרות "שוחד", חוץ מהוצאות כרטיס הטיסה. אחרים שידם אינה משגת, יצטרכו להמתין בסבלנות.
תושבת הרצועה ששבה לפני עשרה ימים לרצועה מביקור באמריקה אצל בנה סיפרה ל"ישראל היום": "כשיצאתי מרפיח הייתי צריכה לשלם 600 דולר כדי לזרז את ההליך. וזה עוד כלום. מרפיח לשדה התעופה בקהיר יש נסיעה באוטובוס בדרכים לא נוחות וזה לוקח שעות, לפעמים אפילו יום או יומיים. אם יפתחו את רמון בצורה רחבה לתושבי עזה, זה ישפר מאוד את החיים שלנו. צריך שתהיה עוד אלטרנטיבה. דרך אלנבי זו לא באמת אופציה, ודרך רפיח קשה מאוד. כשאנשים רגועים אז הכל רגוע, אבל אם הם בלחץ, זה גולש החוצה ומשפיע".
"חייב להיות רציני ומסודר"
האפשרות לצאת ממעבר ארז שבצפון הרצועה לגשר אלנבי ומשם לשדה התעופה בירדן מוגבלת למספר מועט יחסית של תושבים, המקבלים ליווי והיתרים בהתאם לעמידה בקריטריונים מסוימים. "אני לא מבין מה ההבדל. כמו שאתם עושים הסעות למעבר אלנבי לעזתים שמבקשים לטוס, כך גם תעשו הסעות לרמון. אבל אם מתכננים שזה יהיה כמו באלנבי, עם מספר קטן בלבד של אנשים, אז חבל על המאמץ. צריך לעשות משהו רציני במספרים גדולים וסידורים נוחים", אמר תושב אחר.
על כל פנים, גם אם הצעד הזה ייושם, הוא אינו מהווה תחליף, בראיית חמאס, לדרישות היסוד של הארגון, בהן קידום פרויקטים כלכליים רחבי היקף. בעבר הוא העלה מול המתווכים גם את סוגיית חידוש הפעילות של שדה התעופה דהניה בדרום הרצועה.
במקביל, ברמאללה מביעים התנגדות לרעיון פתיחת שדה רמון לפלשתינים. שר התחבורה הפלשתיני, עאסם סאלם קרא לפלשתינים תושבי הגדה שלא להשתמש בשדה ואמר לכלי התקשורת כי ייתכן שייבחנו צעדים נגד מי שיבחר לעשות זאת: "איננו זקוקים להקלות אלא לריבונות. ישראל צריכה להקים שדה תעופה פלשתיני בקלנדיה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו