רופאת עיניים מאשדוד בסך הכל רצתה לעזור לסבא שלה שנותר בחרקיב המופגזת, והקימה יחד עם מתנדבים נוספים בלביב מערך סיוע שלם להכנסת תרופות לבתי החולים באוקראינה. רומן רוזנגורט, ישראלי שמתגורר בלביב, דואג ביחד עם מתנדבים נוספים להעביר את התרופות והציוד לאנשים שנזקקים להם.
ד"ר קטרינה קירושקה, מתמחה במחלקת עיניים בבית החולים "ברזילי", עלתה לישראל מחרקיב בשנת 2014 במסגרת תוכנית "מסע רופאים" של חברת "החוויה הישראלית", חברת הבת לחינוך של הסוכנות היהודית, שמכינה את הרופאים למבחן הרישוי של משרד הבריאות.
עד כה עלו במסגרת התוכנית יותר מ־600 רופאים שהשתלבו בבתי החולים בישראל.
מאז תחילת הלחימה היא ניסתה לעזור לסבא שלה בן ה־87, שנמצא בעיר חרקיב המופגזת ונותר ללא תרופות ומזון. היא החלה לחפש אנשים בעיר שיוכלו לסייע לסב הגלמוד, אבל לא הצליחה להשיג תרופות או מזון.
היא פנתה לבתי החולים בעיר שהסבירו לה שגם להם חסרים ציוד ותרופות, ורק אז היא הבינה שבעיר יש משבר גדול ומחסור חמור, ואין באמת מי שיכול לעזור להם.
קטרינה פנתה לבתי החולים בחרקיב וביקשה מהם את רשימת התרופות שחסרות להם, ולאחר מכן גייסה תרומות בקרב מכריה בישראל וקנתה תרופות בפולין באמצעות אנשים שאיתרה.
את התרופות שנרכשו העבירה למתנדבים בגבול אוקראינה־פולין, שהעבירו אותם לחרקיב. "בתחילת המלחמה רוב הבקשות היו לקבל תרופות חסרות, אבל עם התגברות הלחימה, הבקשות היו בעיקר של ציוד רפואי עבור פצועי ירי וקריסת מבנים", סיפר ל"ישראל היום" רומן רוזנגורט, ישראלי שחי בשנים האחרונות באוקראינה, ולאחר שהבריח את משפחתו מחוץ למדינה - מתנדב עם קטרינה בהכנסת הציוד שנרכש. פגשנו אותו רגע אחרי שעשה סיבוב וארגן תרופות להעברה. "אשתי והילד עכשיו בגרמניה, היא חלק מארגון אירופאי גדול, הם גם אוספים כסף וברגע שהם עברו את הגבול אני הרבה יותר רגוע. אבל בכל מקרה כל היום אני מחפש איך לעזור עוד, כל רגע שאני לא עושה משהו אני מרגיש שאני לא עושה מספיק".
משלחת מבילינסון
רוזנגורט ומתנדבים נוספים אוספים את הציוד - הכולל תרופות, אוכל ובגדים - במעבר הגבול הסמוך ללביב, ומעבירים אותו באוטובוסים החוזרים לחרקיב לאחר שהורידו פליטים בגבול. קטרינה וחבריה החליטו לשתף פעולה ופתחו חשבון משותף לתרומות תחת השם "ידידי אוקראינה הישראלים".
במקביל, משלחת של רופאים מבתי החולים בילינסון והשרון, שעוברת בין ארבעה מקומות ביום בתוך בוקרשט וורשה, מטפלת בעשרות פליטים ביום. מדובר בבית חולים נייד שהאחיות בו נולדו באוקראינה ודוברות את השפה, ובבוקרשט רופאה ילידת רומניה, דוברת השפה. בכל יום הצוותים עוברים בין ארבעה מקומות שבהם הפליטים נמצאים ומספקים להם את כל סוגי הטיפולים הרפואיים האפשריים, כולל שיחה עם פסיכולוג לאלה שסובלים מחרדות ולחץ. גילי המטופלים נעים מתינוקות ועד מבוגרים.
ד"ר דנה מרקוביץ, סגנית מחלקה פנימית בבית החולים השרון, מספרת שהגיעה לאחד מבתי המלון - שם שהתה אם צעירה עם תינוק כבן שנה וחצי. התברר כי התינוק שסבל מחום היה חיובי לקורונה - ואחר כך גם האם, שהיתה בלחץ והרופאים סידרו לה חיבור עם פסיכולוגית בשיחת זום מישראל. היום הם בדרך להחלמה.
ד"ר מרקוביץ: "כל זמן שהם פה, אנחנו עושים סיבוב ומעקבים. פתאום הם רואים שמישהו דואג להם ויודעים שיש להם כתובת. זאת עבודה אחרת לגמרי מהעבודה היומיומית שלי, זה רפואה ראשונית, זה נותן לך סיפוק אדיר סיפוק נפשי".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו