חברת אגד הפסיקה בתחילת החודש את פעילותו של קו 405, שנסע בין ירושלים לתל אביב ובחזרה. הקו פעל במשך 93 שנים תחת שלושה שמות: S26 בתקופת המנדט, 401 מאז קום המדינה ועד 1974, ומאז תחת המספר 405.
לפי אגד, מדובר בקו היסטורי שהיה מהגורמים המרכזיים להקמת החברה בשנת 1933. ההחלטה על סגירתו התקבלה בעקבות מיעוט נוסעים והפעלת חלופות יעילות יותר בין הערים.
בהודעה שפרסמה החברה בפייסבוק נכתב: ״נפרדים מאגדה על גלגלים: קו 405 סיים את פעילותו! יש לכם זכרונות מהקו לאורך ההיסטוריה? שתפו אותנו בתגובות!״. בעקבות הפנייה, נוסעים רבים שיתפו סיפורים וזיכרונות. איל יהוד כתב: ״זוכר את הירדנים יורים עלינו בלטרון. וזה אחרי שקנינו גזוז בנוף איילון״. מיכה דוידוב סיפר על תקופת אביו, ממקימי אגד: ״הנהג היה יושב על המנוע, ברזנט היה עף על השמשה, הגה לסובב שני אנשים, הדרך לתל אביב דרך הר טוב, חולדה, רחובות״.
רובי ניתאי הוסיף: ״תבנית נוף מולדת. זה הקו שקישר בין ירושלים לתל אביב עוד בימים שהנסיעה התארכה דרך הר טוב ורמלה, לפני 11.7.78, היום שבו נפתח כביש 1 דרך לטרון. הקו שהחזיר אותי הביתה מהצפון הרחוק ונתן לי סימן ראשון של בית״. כרמל דוכס נזכר בחוויה מתקופה מאוחרת יותר: ״הכי מפחיד היה לנסוע בקו הזה עם האוטובוס קומותיים. ישבת למעלה, הרגשת כאילו עוד ברקס חזק של הנהג ואתה מתעופף דרך הזגוגית״.
אגם ליבי סיכמה את הפן החברתי: ״הקו הכי כיפי שהיה לאגד. הייתי נוסעת המון לירושלים לבד, אבל לא הייתי אף פעם לבד, כי תמיד היו אנשים לשיחה כל הדרך״.
לאורך שנות פעילותו ידע הקו אירועים וגלגולים רבים, כשהטרגי שבהם הוא הפיגוע שהתרחש ביום חמישי, 6 ביולי 1989. המחבל עבד אל־האדי ע׳נאיים, איש הג׳יהאד האסלאמי, תקף את הנהג בעת שהאוטובוס נסע ליד נווה אילן. הוא תפס את ההגה, סובב אותו ימינה ודרדר את האוטובוס לתהום בעומק של כ־100 מטרים.
בפיגוע נהרגו 16 מנוסעי האוטובוס. שנים לאחר מכן שוחרר המחבל במסגרת ״עסקת שליט״, חרף התנגדות חריפה מצד הפצועים ומשפחות הנספים.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו
