"מחיר הצוללות הוכפל בגלל תיק 3000"

על פי בכירים לשעבר, דווקא הפרסומים על רכש כלי השיט הובילו לעיכובים דרמטיים במגעים • "נתניהו שכנע את מרקל לתת לישראל הנחה ב־2015"

צוללת צהל"ית, ארכיון, צילום: הרצי שפירא

הכפלת מחירי הצוללות החדשות של חיל הים: בכירים לשעבר במערכת הביטחון דוחים בזעם את הטענה שהקפצת המחירים על ידי הגרמנים נבעה מהתנהלותו של ראש הממשלה לשעבר, בנימין נתניהו.

לפי שני בכירים לשעבר במערך המדיני והביטחוני, דווקא הפרסומים על רכש הצוללות וכלי השיט הביאו לעיכובים דרמטיים במגעים.

בתחילת השבוע אישרה ועדת הכספים "את הגדלת ההרשאה להתחייבות של משרד הביטחון ב־11.35 מיליארד שקל לצורך ביטחוני". המטרה היא לממן את רכש צוללות 9-7 ממספנת טיסנקרופ הגרמנית. רכש זה עמד בלב תיק 3000, אשר בגינו הוגשו כתבי אישום נגד בכירים לשעבר, ביניהם ראש לשכתו של נתניהו לשעבר, דוד שרן, וסגן ראש המל"ל לשעבר, אבריאל בר יוסף. נתניהו אישר בשעתו כי פעל לקדם את העסקה, אבל הדגיש שהדבר נעשה כדי להוזיל את עלות הצוללות, ולנצל את קשריו הטובים עם קנצלרית גרמניה דאז, אנגלה מרקל.

 המחיר המקורי עליו סוכם היה 1.2 מיליארד יורו, כשגרמניה הסכימה לממן שליש ממנו.
בהתאם לסיכום העקרוני בין המנהיגים, חתמו ישראל וגרמניה באוקטובר 2017, חודשים אחרי המועד המתוכנן, על מזכר הבנות לסיכום עקרונות העסקה. "כבר בחתימה על מזכר ההבנות היה עיכוב בגלל הפרסומים. וזה נמשך בשיחות המקצועיות בין משרד הביטחון למספנות. כשהתחיל הרעש, כולם נהיו יותר זהירים ואיטיים. אצל הגרמנים ואצלנו נכנסו לבדיקות פנימיות. הרעש עיכב את המו"מ", אמר הגורם.

לדבריו, פרסום התחקיר וחקירת המשטרה הובילו להפסקת הטיפול של נתניהו ואנשיו בצוללות. את הדברים מאשר בכיר נוסף המסביר שחלקו של נתניהו בפרשה נגמר אחרי החתימה על המזכר.

"בשנים האחרונות הסוגיה לא חנתה במל"ל. משנחתם המזכר, משרד הביטחון טיפל בפרטים. למעט עדכונים בודדים, נתניהו לא עסק בנושא", ציין הבכיר. הבכיר הגדיר את הטענות שמעורבות רה"מ הביאה לעלייה במחיר בתור "חוצפה". "נתניהו שכנע את מרקל לתת את ההנחה במחיר ב־2015. שרי האוצר והחוץ דאז, לפיד וליברמן, היו מעורבים במגעים. מהלכים של משרד הביטחון הם שהקשו על התהליך".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר