אין הסכמות: גדעון סער פתח מחדש את רשימת המועמדים לעליון

בשל אי הסכמות, שר המשפטים החליט לפתוח את הרשימה מחדש • סער: ״ניתן יהיה להגיש מועמדים נוספים עד יום חמישי הבא״ • לפני כחודש נדחתה ישיבת הוועדה הראשונה בשל אי הסכמות: "שופטי העליון ולשכת עורכי הדין לא היו סגורים על המועמדים שלהם"

שר המשפטים גדעון סער, צילום: אורן בן חקון

שר המשפטים, גדעון סער, החליט היום (שלישי) על פתיחת רשימת המועמדים לבית המשפט העליון מחדש, זאת לאחר שחברי הוועדה לבחירת שופטים לא הצליחו להגיע להסכמות ביניהם לגבי המינויים.

השר סער אמר על ההחלטה: ״החלטתי לפתוח את רשימת המועמדים לכהונה בבית המשפט העליון. ניתן יהיה להגיש מועמדים נוספים עד יום חמישי הבא״.

"בלוק הימין בוועדה מתואם ועומד על בחירתו"

לפני כחודש, יו"ר הוועדה לבחירת שופטים, שר המשפטים גדעון סער, הודיע על דחיית ישיבת הוועדה הראשונה, שתוכננה לטובת בחירת שופטים לבית המשפט העליון.

גורם בוועדה אמר ל"ישראל היום" כי בניגוד לדיווחים שונים, בלוק הימין בוועדה, הכולל את סער, שקד ורוטמן, כן מתואם ועומד על בחירת שני שופטים שמרנים מתוך ארבעת המושבים הפנויים. בהיעדר הסכמה עם שופטי העליון ועם לשכת עורכי הדין על זהות שני הליברלים ושני השמרנים, הישיבה נדחתה".

שופטי העליון // צילום: אמיל סלמן,

"למרות מאמצים רבים שנעשו במטרה לגבש הסכמה לבחירת שופטים בהתאם לדרישת החוק - הדבר לא צלח לפי שעה", אמר השר גדעון סער. "כשר המשפטים אני מודע לאחריות המוטלת עליי לבחירה מאוזנת שתעצב את דמותה של ערכאת השיפוט הגבוהה ביותר לשנים הבאות. מימוש אחריות זאת מחייב, מחד, פשרות ומאידך - בחירה שתשקף את החתירה למגוון ולאיזון בהרכב בית המשפט העליון. אחריות זאת לא אוכל לממש על ידי תפיסה של 'בחירה בכל מחיר'. אני מקווה שנוכל להגיע להבנות ולהסכמות הנדרשות תוך זמן לא רב".

שרת הפנים איילת שקד בירכה: "‏עסקה שלא תהיה טובה - לא תהיה. טוב עשה שר המשפטים שדחה את הדיון בוועדה".

המועמדים שהיו במחלוקת

חברי הוועדה - השר סער (תקווה חדשה), השרה שקד (ימינה) וחבר הכנסת שמחה רוטמן (הציונות הדתית) - צפויים לתמוך בשופטים שמרנים המזוהים עם הימין מבחינה פוליטית. פרט לשלושת אלו מכהנת, כמו רוטמן כנציגת הכנסת, ח"כ אפרת רייטן מהעבודה.

השרה איילת שקד. בבלוק הימין יש הסכמות // צילום: אורן בן חקון, צילום: אורן בן חקון

את השופטים מייצגים נשיאת העליון אסתר חיות, ושופטי העליון יצחק עמית ועוזי פוגלמן. נציגי לשכת עורכי הדין הם אילנה סקר ומוחמד נעאמנה.

על מנת שייבחר שופט עליון, עליו לזכות בתמיכת שבעה מתוך תשעת חברי הוועדה, לכן הדבר מחייב הסכמות בין חבריה. בדרך כלל המחנה השמרני והאקטיביסטי מסכימים על מועמדים שאינם בבחינת "סדין אדום" בתמורה להסכמת המחנה האחר במועמדים משלהם.

חוג השופטים מעדיף את יגאל מרזל, רות רונן וחאלד כבוב, כולם "סדינים אדומים" מבחינת הימין. מתוך שלושתם סביר יותר שיתפשרו על כבוב, שכן הוא תופס את המשבצת של השופט הערבי לאחר פרישתו של השופט בדימוס ג'ורג' קרא. לשכת עורכי הדין לוחצת על בחירה בעורך דין אחד לפחות.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר