משבר, משבר ומשבר: לקרע בין גפני לגולדקנופף יש שתי סיבות גלויות - ואחת נסתרת
לאורך השנים ישנן מחלוקות בין הזרם הליטאי לחסידי ביהדות התורה • אמנם לקיחת מקום בקבינט המדיני ביטחוני היא אולי חציית קו - אך יש משהו נוסף שמסתתר מתחת לפני השטח
Your browser doesn’t support HTML5 audio
העימות בין ח"כ משה גפני וח"כ יצחק גולדקנופף מיהדות התורה: הגיעה העת לעשות סדר שיכול לשפוך קצת אור על מאחורי הקלעים של המאבק הפומבי והמרתק בין השניים.
יהדות התורה מורכבת משתי סיעות – דגל התורה שמייצגת את הזרם הליטאי ואגודת ישראל המייצגת את הזרם החסידי. גפני בראש המחנה הליטאי, גולדקנופף בראש המחנה החסידי. לאורך השנים ישנן מחלוקות, ריבים ובאופן מסורתי, מדי מערכת בחירות, גם איום ללכת בנפרד.
על מה רבים הפעם? ובכן, שתי סיבות רשמיות ואחת נסתרת. לפי גפני וחבריו הליטאים לקיחת מקום בקבינט המדיני ביטחוני היא חציית קו. במשך שנים נאבקים החרדים בינם לבין עצמם בסוגיית השותפות והאחריות על גורל המדינה. במשך שנים נמנעו לקחת תפקידי שרים כדי לא לשבת סביב שולחן הממשלה. הטאבו הזה כבר נשבר לפני שנים כשליצמן קיבל את תפקיד שר השיכון ואחר כך שר הבריאות. הסוגיה הזו אמנם נשארה ברקע וגם גרמה להתפטרות ליצמן מתפקידו בגלל עבודות הרכבת בשבת, אך זה חזר אחר כך כשהנושא דעך.
זו אמנם סוגיה אידאולוגית כבדת משקל - אבל היא לא הסיפור מאחורי המאבק הנוכחי. גם העובדה שגולדקנופף לא עדכן את גפני מרגיזה אותו אבל גפני התגבר על דברים קשים מאלה.
הקומה הכשרה
מאחורי הקלעים ניטש מאבק על הקומה הכשרה בסלולר, ועדת רבנים ששולטת על שוק הסלולר הכשר במגזר החרדי משתייכת לפלג החסידי וכמה מהם מכרים של גולדקנופף. הליטאים, בראשות גפני, רוצים לפתוח את שוק הסלולר הכשר לוועדות רבנים דומות מהצד הליטאי. מדובר בכח, שליטה ולא מעט כסף.
זה אולי הקבינט, בטח גם סוגיית הקומה הכשרה בסלולר, אבל הבסיס לדם הרע בין גפני וגולדקנופף החל כבר לפני כמה חודשים, אז הפציע גולדקנופף לחיים הפוליטיים. גולדקנופף, שהיה בכלל שקוע בניהול גנים ומוסדות, הוצנח על ידי האדמו"ר מגור אל לב החיים הפוליטיים בישראל היישר אל תפקיד יו"ר יהדות התורה.
גפני הוא ותיק חברי הכנסת, כמה ותיק? יועצו נולד בשנה שבה הוא נכנס לכנסת. גפני מציין 33 שנה של עבודה פרלמנטרית סזיפית, קשה, מתישה, בחקיקה, בוועדות. שנים של היכרות עם יועמ"שים, פקידי אוצר, כתבי כנסת מציקים. הוא למוד משאים ומתנים קואליציוניים והבנה כיצד מתנהלים הליכים ותוצאות בישראל.
מהסיבה הזו התקשה גפני לוותר על ראשות יהדות התורה לגולדקנופף חסר הניסיון, מסיבה זו הוא מתקשה לחכות לגולדקנופף בישיבות הסיעה - וזו גם התשתית להתפוצצות של גפני כעת.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנויהודה שלזינגר
הכתב הפוליטי של "ישראל היום". בעבר סיקר את תחום החרדים וכן את אזור תל אביב. הצטרף ל"ישראל היום" עם הקמתו ב-2007. בין כתבותיו הבולטות: הפרסומים הראשונים על אודות טיסת השבת, חשיפת פרשת הרב ברלנד, תחקיר על פרשיית אסתי ויינשטיין, מרד האדמו"רים על הקורונה שהביא לביטול אירועים המוניים והצלת חיים של ממש, חשיפת קולו של עמנואל מורנו. כמו כן, זכה לראיין שלושה אנשים מעוררי השראה בשנותיהם האחרונות: אורי אורבך ז"ל, חני וינרוט ז"ל והרב אביחי רונצקי ז"ל. בעל תואר ראשון במשפטים. נולד בבני ברק, נשוי ואב לשלושה.
