שנים של ציפייה: אחד הצמחים הנדירים בארץ נצפה בפריחה ראשונה

אחרי שזוהה לראשונה רק בשנה שעברה, חוקרים הצליחו לתעד לראשונה את פריחת הדונגית הקטנה - אחד הצמחים הנדירים בישראל • "הצמח הזה לא חדש רק לישראל, אלא לכל רכס החרמון", אומר הבוטנאי ד"ר אורי פרגמן-ספיר

הפריחה של הדונגית הקטנה. צילום: אור פרגמן

פריחה מרגשת: במסגרת סקר של רשות הטבע והגנים שנערך השבוע בשמורת הטבע הר חרמון, הצליח הבוטנאי ד"ר אורי פרגמן-ספיר לתעד לראשונה פריחה של צמח הדונגית הקטנה. הצמח נצפה ברכס דובדבן בהר החרמון הגבוה הישראלי, בגובה של 2,150 מטרים.

בשנה שעברה נצפה הצמח לראשונה על ידי זלמן באומוול וזוהה על ידי פרגמן-ספיר, בוטנאי והמנהל המדעי של הגן הבוטני בירושלים, במסגרת סקר צומח, כאשר הזיהוי נעשה מצמח יבש. השנה ארגן ד"ר פרגמן-ספיר סקר בוטני מיוחד בשיתוף רשות הטבע והגנים, שמטרתו תיעוד ראשוני של הצמח בפריחה ומעקב אחר צמחים נוספים באזור.

הצמח נצפה ברכס דובדבן בהר החרמון הגבוה הישראלי, בגובה של 2,150 מטרים. הפריחה של הדונגית הקטנה, צילום: אורי פרגמן

ד"ר פרגמן-ספיר: "נאלצנו לחכות עד שרשות הטבע והגנים והצבא יאשרו כניסה לאזור החרמון הגבוה לסקרים לאחר עונת קינון הציפורים. ביום שלישי האחרון סוף סוף יכולנו לצאת לשטח, ולשמחתנו הרבה מצאנו את הצמח בפריחה מלאה, עם פרחים צהובים מיוחדים וסגורים שנפתחים על ידי דבורים קטנות".

פרגמן-ספיר מציין כי זהו התיעוד הראשון של פרחי צמח זה בארץ. "הצמח הזה חדש לא רק לישראל, אלא לכל רכס החרמון".

"הצמח הזה חדש לא רק לישראל, אלא לכל רכס החרמון". הדונגית הקטנה, צילום: אור פרגמן

שמורת הטבע הר חרמון הייתה סגורה לתקופה ממושכת ועודנה נסגרת לפרקים, לאור קרבתה לקו הגבול ולחזית הלחימה. ברשות הטבע והגנים מספרים כי לאורך הלחימה בשלוש השנים האחרונות ספגה השמורה פגיעות נרחבות, הן בשל ירי ארטילרי והן בשל נוכחות צבאית בשטח. בחודשים האחרונים, עם פינוי המפגעים שהושארו בשמורה, מבצעים צוותי האקולוגיה ברשות עבודות מחקר רבות כדי לבחון כיצד השפיעה המלחמה על השמורה הייחודית.

ד"ר עמית דולב, אקולוג מחוז צפון ברשות הטבע והגנים, שמח לספר כי למרות ההפרות הרבות שהתרחשו בשטח, הטבע יודע לשקם את עצמו היטב.

הדונגית הקטנה, צילום: אור פרגמן

ד"ר דולב: "אנו דוגמים שטחים שהופרו או נפגעו בזמן הלחימה ושטחים הסמוכים להם, בעלי מאפיינים אקולוגיים דומים, כדי לבחון אם השטח מצליח לחזור לקדמותו. משמח לראות כי ברגע שהמפגעים יצאו מהשטח והקרקע טופלה, הצומח המקומי הצליח לשקם את עצמו".

מדינת ישראל מתאפיינת במגוון מינים עשיר, עם כ-2,600 מיני צמחים. עושר זה נובע ממיקומה הייחודי בין יבשות ומהשונות האקלימית והגיאומורפולוגית שבה. עם זאת, צמחי הבר עומדים בפני איומים רבים, בהם פיתוח על חשבון שטחים פתוחים, שינויי אקלים, זיהום קרקע ומים ופלישת מינים זרים.

מדינת ישראל מתאפיינת במגוון מינים עשיר, עם כ-2,600 מיני צמחים. הדונגית הקטנה,

בשלוש השנים האחרונות עמדו צמחי הבר גם בפני סכנות הלחימה, הן בשל הפרות קרקע רבות של כוחות צבאיים והן בשל שריפות רבות שפרצו בשטחים. כדי להגן על מינים בסכנת הכחדה מתקיימות פעולות שימור מגוונות, ובהן הכרזה על שמורות טבע וגנים לאומיים, השבת מינים לטבע וניטור מתמשך.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר