הורים לתינוק שנולד בשבוע שעבר, פנו לשר הביטחון ישראל כ"ץ ולאלוף פיקוד מרכז אבי בלוט, בבקשה לאפשר להם לקיים ברית מילה לבנם ביום חמישי הקרוב בקבר יוסף שבשכם – בעקבות קשר משפחתי מיוחד לדמותו של יוסף, ומתוקף התחייבות בהסכמי אוסלו שמאפשרת כניסה קבועה למקום. בתגובה לא שללו בצה"ל את האפשרות לקיום האירוע, אך הנושא נבדק.
מאז אוקטובר 2000, אז נפל לוחם מג"ב מדחת יוסף במקום אין לישראלים אפשרות להיכנס בשעות היום למתחם בשכם. למרות שבשנים האחרונות החלו כניסות המוניות לקבר יוסף בשעות הלילה המאוחרות – עדיין אין אישור לישראלים להגיע למקום בשעות האור.
לאחרונה, כפי שפורסם ב"ישראל היום", החל לחץ כבד מצד פעילים לאפשר לישראלים לשוב להגיע למתחם הקבר בשעות היום, ובצה"ל לא שללו זאת. גורמים בצה"ל אף אמרו ל"ישראל היום" כי "אנחנו בעד חזרה לקבר יוסף". יחד עם זאת, עד כה לא נעשה צעד פומבי בנושא. אם אכן בפיקוד מרכז יאפשרו להורים לקיים את ברית המילה בקבר יוסף – מדובר יהיה בפעם הראשונה מזה 25 שנה שבה מתקיים אירוע כלשהו במתחם בשעות היום, לא כל שכן ברית מילה.
"ביום חמישי הקרוב אנו מתעתדים להכניס את בננו הבכור בבריתו של אברהם אבינו", כתבו בני הזוג לבית משפחת תמיר, ההורים, לאלוף הפיקוד ולשר. לדבריהם, "קבר יוסף הינו מקום משמעותי מאוד עבורנו ואנו מחוברים אליו מאוד, ובנוסף נוכחות יהודית בקבר יוסף הינה חובה מוסרית וצדק היסטורי".
"צורך חשוב ביותר"
ההורים ציינו כי ממשלת ישראל התחייבה בהסכמי אוסלו לאפשר נוכחות יהודית במקום. הם ציטטו את תרגום הנוסח הרשמי של ההסכם, לפיו ''תהיה יחידת ביטחון יהודית אשר "תפקידיה של כל יחידת ביטחון יהודית כזו יהיו להבטיח גישה חופשית, בלתי מוגבלת ובטוחה לאתר הקדוש היהודי הרלוונטי", ובנוסף "המצב הנוכחי והמנהגים הדתיים הקיימים יישמרו".
בנספח להסכם, אשר גם הוא הוצג בפניה לאלוף הפיקוד ולשר הביטחון ישראל כץ, מוזכרים שני המקומות הקדושים המוסכמים: "בהתאם לסעיף ה' של נספח זה, המקומות הקדושים ליהודים הם כדלקמן: קבר יוסף (שכם), בית כנסת שלום על ישראל (יריחו)".
"בהתאם לכך", סיימו ההורים, "אנו מבקשים מכם לאשר את קיום את הברית במקום". לדברי משפחת תמיר, "השבת הנוכחות היהודית הקבועה לקבר יוסף היא צורך מדיני וביטחוני חשוב ביותר, זאת כמובן בנוסף לעניין הערכי הברור, ולתיקון העוול של נטישת הקבר".
הבקשה מוגשת בצל התחייבות של פיקוד מרכז בצה"ל, לפיה בתוך שלושה שבועות הם יציגו את ההשלכות המעשיות של השבת נוכחות יהודית קבועה לקבר יוסף. הבקשה הנוכחית הינה חד-פעמית, אך במקביל מתנהל מאבק לשיבה קבועה למקום.
התחייבות צה"ל ניתנה בדיון שנערך לפני כשלושה שבועות בוועדת המשנה של ועדת חוץ וביטחון לענייני יו"ש בכנסת, בו השתתפו ראש מועצת שומרון יוסי דגן, הפועל יחד עם ח"כ סוכות להשבת נוכחות יהודית מלאה במקום, סגן ראש המנהל האזרחי אל"מ להט שמש ונציגי מערכת הביטחון.
נציג פיקוד מרכז אמר בדיון כי בתוך שישה שבועות הוא יציג חוות דעת מטעם הפיקוד בנוגע להצגת אפשרות מעשית לשיבה לקבר יוסף. כעת עבר קרוב לחודש מההתחייבות, ותוך כשלושה שבועות צה"ל יביא לוועדה את פרטי התוכנית ואת המשמעויות שלה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו