רוב הישראלים: חוששים יותר לקיום העם היהודי לאחר 7 באוקטובר

סקר מיוחד של תנועת 'פנימה' לרגל יום השואה מגלה: מתקפת הטרור הגבירה את החרדה הלאומית • 51% מהציבור חוששים משואה שנייה • בקרב תושבי העוטף החשש מזנק ל-65%

המונים בכיכר בחטופים בזמן הלוויית משפחת ביבס. צילום: יהושע יוסף

ערב יום השואה, סקר חדש חושף את השינוי העמוק בתחושת הביטחון הלאומי של הישראלים בעקבות אירועי 7 באוקטובר. על פי הסקר שנערך על ידי תנועת "פנימה", 60% מהישראלים מדווחים כי מתקפת הטרור הגבירה את חששם לעתיד קיומו של העם היהודי. זאת, כאשר 62% מהישראלים העידו שלא חששו לקיומו של העם היהודי לפני האירועים.

הסקר, שנערך על ידי מכון דיאלוג בקרב מדגם מייצג של 1,007 ישראלים, מצביע על עלייה משמעותית בחשש משואה שנייה - 51% מהישראלים מביעים היום חשש כזה, לעומת 47% בסקר דומה שנערך ב-2022. בקרב תושבי עוטף עזה, שחוו באופן ישיר את אירועי הטבח, החשש מזנק ל-65%.

הממצאים מעידים כי דווקא בעקבות המלחמה התחזק מעמדו של יום השואה בחברה הישראלית. רק 8% מהישראלים חושבים שבעוד 30 שנה יום השואה ישנה את אופיו ויהפוך ליום חולין, ירידה משמעותית לעומת 13% שסברו כך ב-2022. כמו כן, 11% בלבד מהישראלים חושבים שאין מנוס מהתפוגגות עוצמת זיכרון השואה במרוצת השנים, לעומת 19% שסברו כך לפני שלוש שנים.

מירב סבר

לשאלה מה מערער את תחושת הביטחון שלהם כאזרחים, 34% מהישראלים השיבו כי הקיטוב בחברה הוא הגורם המרכזי - נתון מטריד יותר מהמלחמה עצמה, שצוינה על ידי 28% מהנשאלים. בקרב מילואימניקים שעשו יותר מ-300 ימי מילואים בשנה האחרונה, 80% ציינו את הקיטוב כגורם המערער את תחושת הביטחון שלהם.

שי פירון, נשיא תנועת "פנימה" אמר: "הצורך לקדש את יום הזיכרון לשואה ולגבורה התחזק בשנים האחרונות על רקע התזכורת הכואבת שקיבלנו כחברה על האיום המתמיד על קיומנו כעם יהודי, גם בארצנו. העובדה שהקיטוב בחברה הישראלית מערער את תחושת הביטחון של הישראלים יותר ממלחמה ממושכת וקשה, דורשת מאיתנו חשבון נפש עמוק וריכוז מאמצים ומשאבים לאומיים לפתרונות סביב סוגיות שמאיימות לקרוע את החברה מבפנים".

שי פירון, צילום: צילום: קרן גפני

לגבי השאלה כיצד לשמר את זיכרון השואה בעתיד, 54% מהישראלים סבורים שיש להגביר חשיפה לעדויות מצולמות של שורדי שואה, ו-45% תומכים בהגדלת שעות לימוד השואה במערכת החינוך - ירידה של 10% לעומת התמיכה באמצעי זה ב-2022.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר