"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X

עין לנייד צופייה: איזו עיר היא שיאנית הקנסות על שימוש בסלולר בנסיעה?

נתונים חושפים את פילוח הדו"חות על שימוש בטלפון בנסיעה לשנת 2022 • ירושלים - שיאנית הקנסות • וכל כמה זמן ניתן דו"ח? • "יש נהגים שמסכנים חיים בכביש"

, עודכן
0השמעה
קבלת קנס (אילוסטרציה). צילום: ללא

כולנו מבינים ששימוש בסמארטפון בזמן נהיגה עלול לסכן את חיינו בכביש. שנייה של חוסר תשומת לב - ואנחנו עלולים למצוא את עצמנו בתאונת דרכים. ובכל זאת, מדו"ח שהגיע לידי "ישראל היום" עולה כי גם בשנת 2022 חולקו עשרות אלפי קנסות לנהגים שהסירו את המבט מהכביש והשתמשו בטלפון הנייד.

דירוג הדוחות לפי ערים בשנים 2020-2022, צילום: ללא

מהנתונים עולה כי במהלך שנת 2022, כל שלוש דקות ורבע בערך ניתן דו"ח לנהג בגין שימוש בטלפון סלולרי. למעשה, לא פחות מ־162 אלף דו"חות ניתנו לנהגים כאלה. אמנם מדובר בירידה של 8% לעומת שנת 2021, שבה ניתנו 175,053 קנסות כאלה. אולם ההערכה היא שהסיבה לכך נובעת ממחסור בשוטרים ולא בשל ירידה בעבירות התנועה.

בסך הכל, נרשמו כ־492 אלף דו"חות מסוג זה בשלוש השנים האחרונות. אם לוקחים בחשבון שדו"ח סטנדרטי על שימוש בטלפון סלולרי מגיע ל־1,000 שקלים, הרי שלקופת המדינה נכנסו כחצי מיליארד שקלים.

היכן השוטרים מפקחים עלינו יותר ואיפה פחות?

מפילוח הדו"חות עולה כי ירושלים נמצאת בראש עם 9,476 קנסות על שימוש בטלפונים בשנת 2022. עם זאת, מדובר בירידה משמעותית לעומת השנתיים שקדמו לה.

ב־2021 נרשמו 15,574 דו"חות בבירה וב־2020 - 13,375.תל אביב־יפו ניצבת במקום השני עם 6,301 דו"חות. במרכז הכלכלי של גוש דן, שסובל מעומסי תנועה רבים, מדובר דווקא בעלייה לעומת השנים הקודמות, עם 5,443 דו"חות ב־2021 ורק 3,592 ב־2020. ראשון לציון נמצאת במקום השלישי, עם 3,926 דו"חות, ואחריה רחובות (1,451) ורעננה (1,412).

כשצוללים פנימה לנתונים, עולה כי בחלק מהיישובים הקטנים מחלקים יותר דו"חות מאשר בערים גדולות יותר. כך, למשל, באבן יהודה על 15 אלף תושביה נרשמו יותר דו"חות מאשר בחולון, שבה כ־200 אלף תושבים - 1,186 קנסות לעומת 945 בהתאמה. נוסף על כך, ביבנה (כ־57 אלף תושבים) נרשמו יותר דו"חות מאשר בבאר שבע (כ־215 אלף תושבים). כך גם בכפר קאסם (כ־25 אלף תושבים) נרשמו יותר דו"חות מאשר בגבעתיים (כ־62 אלף תושבים) - בסך הכל 692 קנסות לעומת 500.

כולנו מבינים ששימוש בסמארטפון בזמן נהיגה עלול לסכן את חיינו בכביש, צילום: אי.אף.פי

כצפוי, בחלוקת הדו"חות לפי שעות היממה עולה כי ב־10 בבוקר - שעת עומס בכבישים - נרשמו הכי הרבה דו"חות במהלך היממה. כמו כן, בין השעות 11-8 נרשמת עלייה במספר הדו"חות לנהגים שמשתמשים בטלפון.

כשעומסי התנועה של הבוקר יורדים - יורד גם מספר הקנסות - רק לקראת שעות אחר הצהריים, 16:00-14:00, נרשמת שוב עלייה. רוב הדו"חות ניתנים לנהגים בכבישים בינעירוניים: יותר מ־100 אלף דו"חות נרשמו לנהגים בהם.

עם זאת, ב־2022 נרשמה ירידה של כ־4% (4,000 דו"חות) לנהגים בכבישים בינעירוניים לעומת 2021. בסך הכל נרשמו ב־2021 106,476 דו"חות, לעומת 102,205 ב־2022.מעבר לכך, מפילוח הנתונים עולה כי לנהגים מהמגזר הערבי נרשמים פי שניים יותר קנסות על שימוש בטלפון. 42% מכלל הדו"חות מסוג זה נרשמו לנהגים מהחברה הערבית - פי שניים יותר מחלקם באוכלוסייה.

תצפית מטרידה

ומה לגבי נהגי המשאיות? מחקר תצפיתי שנערך בצרפת מצא כי נהגי משאיות השתמשו בטלפון הסלולרי ב־9% בממוצע מזמן הנסיעה. תוצאות התצפית פורסמו על ידי המועצה האירופית לבטיחות בדרכים (ETSC) באוקטובר 2022.

המחקר בוצע על ידי סוכנות המחקר העצמאית Cerema מטעם איגוד חברות הכבישים הבינעירוניים הצרפתיות (ASFA), וכלל התקנה של מצלמות פנימיות וחיצוניות על מוניות ומשאיות. אף על פי שהנהגים היו מודעים לכך שהם מתועדים בכל רגע, רבים מהם עדיין השתמשו בטלפון הסלולרי בזמן הנסיעה. מהמחקר עולה כי הנהגים השתמשו בנייד עשר פעמים בשעה למשך 32 שניות בממוצע. בכל פעם הם הסירו את עיניהם מהדרך במשך 2.4 שניות בממוצע.

במהלך המחקר, נצפו גם מקרי קיצון שבהם הנהג לא התבונן בכביש במשך 7 שניות, שבהן הרכב עובר מרחק של 175-60 מטר, במהירות של 90 קמ"ש. על רקע הנתונים המטרידים, ה־ASFA התריע כי הסחת דעת בנהיגה הפכה רחבה יותר מאז פרצה מגיפת הקורונה.

איפה השוטרים?

"שימוש בטלפון הסלולרי בזמן נהיגה היא פעולה מסוכנת", אומר מנכ"ל עמותת "אור ירוק", עו"ד יניב יעקב. "כשנהג עסוק בטלפון דעתו מוסחת והוא לא מרוכז בנעשה בכביש. אחת הדרכים להילחם בנהגים המסמסים היא להגביר את הנוכחות המשטרתית בכבישים וליצור אווירה הרתעתית, שתגרום לנהגים להבין כי אם הם ישתמשו בטלפון בזמן נהיגה, הסיכוי שייתפסו וייענשו גבוה מאוד".

עו"ד יעקב מחזק גם את ההערכה שהירידה במספר הקנסות נובעת מסדר כוח מצומצם במשטרת ישראל: "למשטרת התנועה חסרים 200 ניידות ומאות שוטרים והתוצאה היא ירידה במספר הדו"חות בשנת 2022. זו לא הדרך להילחם בנהגים המסמסים. זו לא הדרך להילחם בתאונות הדרכים. השר לביטחון לאומי חייב להפנות כסף כדי לחזק את משטרת התנועה ולהוסיף מאות ניידות ומאות שוטרים לכבישים. רק נוכחות משטרתית מאסיבית תוביל לצמצום משמעותי של נהגים אשר מסכנים את החיים של כולנו".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר