זוכה מחמת אי-שפיות: הכרעת הדין בפרשת "הקצין המתחזה"

בית המשפט המחוזי בבאר שבע זיכה את אסף שמואלביץ' מהעבירות שיוחסו לו • בפסק הדין צוין כי חוות דעת רפואיות רבות שנערכו לנאשם החל מנובמבר 2023, סמוך לאחר מעצרו, העלו כי הוא מצוי במצב פסיכוטי המלווה במחשבות שווא של גדלות

אסף שמואלביץ לצד שר הביטחון לשעבר יואב גלנט. צילום: .

בית המשפט המחוזי בבאר שבע זיכה היום (רביעי) את אסף שמואלביץ', שנודע בפרשה שכונתה "הקצין המתחזה", מהעבירות שיוחסו לו - לאחר שנקבע כי לא היה אחראי למעשיו מחמת אי-שפיות הדעת.

השופטת גילת שלו, השופט איתי ברסלר-גונן והשופטת פאני גילת כהן קבעו כי מצבו הנפשי של שמואלביץ' בזמן המעשים לא אפשר לו להבין את משמעותם או לשלוט בהם.

אסף שמואלביץ', הקצין המתחזה, צילום: ללא

בפסק הדין צוין כי חוות דעת רפואיות רבות שנערכו לנאשם החל מנובמבר 2023, סמוך לאחר מעצרו, העלו כי הוא מצוי במצב פסיכוטי המלווה במחשבות שווא של גדלות, ואף ייתכן כי מדובר בהפרעה דלוזיונלית. בין היתר נמצא כי האמין שהוא מסוגל להקים מערך צבאי מקביל שיסייע לצה"ל בניהול המלחמה, לנצח את חמאס ולהציל את החטופים ואת מדינת ישראל.

עוד נקבע כי בוחן המציאות של הנאשם היה לקוי, שיפוטו פגום והוא נעדר תובנה למצבו. מהבדיקות עלה גם כי כבר בשנתיים שקדמו למעצרו חווה מצבים פסיכוטיים דומים, שבמסגרתם ייחס לעצמו "משימות חיים" בקנה מידה עולמי - בין היתר סביב המלחמה באוקראינה ורעידת האדמה בטורקיה.

רעידת האדמה במערב טורקיה, צילום: רשתות חברתיות

בסיום ההחלטה נמסר מטעם הפרקליטות כי במהלך המשפט הודה שמואלביץ' בכל המעשים שיוחסו לו בכתב האישום, ובית המשפט קיבל את הודאתו. עם זאת, לנוכח מספר חוות דעת פסיכיאטריות בעניינו נקבע כי בעת ביצוע המעשים הוא לא היה אחראי למעשיו, משום שהיה שרוי במצב פסיכוטי.

עוד צוין כי בית המשפט קבע שמצבו הנפשי שלל ממנו את היכולת להבין את הפסול במעשיו, ולכן הוא אינו בר עונשין. בהתאם לכך פטר אותו בית המשפט מאחריות פלילית וזיכה אותו מחמת אי-שפיות הדעת.

לפי החוק, כאשר נקבע כי נאשם לא היה אחראי למעשיו בעת ביצוע העבירות, על בית המשפט להוציא צו אשפוז פסיכיאטרי. הפרקליטות ביקשה מבית המשפט לקבוע את תקופת האשפוז המרבית האפשרית בעבירות אלו - עד 15 שנים.

משפחתו של אסף מסרה: "היום נסתם סופית הגולל על קונספירציית הריגול בפיקוד דרום. במשך שנתיים וחצי עמד אסף, ואנחנו לצדו, מול קמפיין ארסי והרסני שניפח בלון על פרשיית ריגול בפיקוד דרום. מאחורי הקמפיין הזה עמדו אישי ציבור, עורכי דין, אנשי תקשורת, ואזרחים לא תמימים שהוסתו על ידם. כעת הגיע הזמן שכל אותם גורמים שקידמו את תיאוריית הקונספירציה הבדיונית, יעשו עם עצמם חשבון נפש נוקב".

אסף שמואלביץ, הנאשם בפרשת "הקצין המתחזה", צילום: דובר צה"ל

עוד הוסיפו: "אסף, קצין ציוני ופטריוט, יצא מביתו ב-7 באוקטובר כדי להגן ולתרום למדינה שהוא אוהב. הוא ביצע שירות מילואים. כל ההליך המשפטי הזה, שמקורו באכיפה בררנית, היה צריך להסתיים בדין משמעתי על עבירת ביטחון מידע במסגרת צבאית".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר