פלונטר משפטי? דווקא בג"ץ הוא זה שבניגוד עניינים חריף

השופטת כנפי שטייניץ אמרה שלמעשה כל בעלי התפקידים מסביב ליועמ"שית, כולל בפרקליטות המדינה, נמצאים בבעיה בגלל מעורבותם הקודמת בפרשה • מעורבות שופטי בג"ץ בקביעת החוקר, כשהם עצמם יהיו הפוסקים בפרשה, מסמנת שהמערכת השתלטה על האירוע • מנגד, חיילי כוח 100 עם מסכות מייצרים אווירת בריונות בלתי ראויה בדיון המשפטי • דעה

שופטי בג"ץ. צילום: אורן בן חקון

 

אני חושב שהשופטת וילנר טעתה אתמול בדיון בבג"ץ. לא השופט קולה בניגוד עניינים, אלא שופטי ביהמ"ש העליון שדנו אתמול במסגרת בג"ץ בשאלה "מי יחקור?" הם שנמצאים בניגוד עניינים חריף. שהרי כבר ברור שבג"ץ הפך לגורם מרכזי בפרשת הפצ"רית, והוא יחזור ויהיה גורם מרכזי ומשפיע בכל צומת של הפלונטר המשפטי־צבאי הזה. כך שמעורבותו בסוגיית קביעת החוקר הופכת את השופטים למעורבים בהליך החקירה והאכיפה שבו הם עוד עתידים להיות השופטים הפוסקים לגבי ההרשעה, אם תהיה כזאת.

נשיא העליון יצחק עמית: "העצמאות השיפוטית נתונה למתקפה" // לשכת עורכי הדין

"יש מי שניפח את ההדלפה מעל ומעבר. ראש הממשלה אמר שמאז קום המדינה לא היה פיגוע כזה נגד המדינה, נו באמת!", אמרה אתמול ב"כאן רשת ב'" הנשיאה בדימוס דורית בייניש. השופטים עלו למגרש. רק לפני כשבוע קבל אחד העיתונים ש"המחנה" נטש את הפצ"רית המייצגת את "ערכי המחנה".

אז אולי היה רגע היסטורי חולף שמערכת המשפט, דובריה ונציגיה התנודדו על החבלים; אבל השבוע ברור כבר שהמערכת התאוששה. כל מה שהיה דרוש זה שהיועצת המשפטית תגלגל את הכדור לבג"ץ בתוספת עזרה של ארגונים כאלה ואחרים שהגישו עתירות נגד שר המשפטים והשופט קולה.

זה אמנם באיחור, אבל בהרב־מיארה וארגוני הסעד הפסאודו־חוקתיים הצליחו, אחרי שני ניסיונות של הפצ"רית לפגוע בעצמה, לבצע את ההליך הקבוע שוודאי היה מתרחש אם ראש השב"כ רונן בר עוד היה בעסק. הם לא היו מוכנים לפעולה ישרה, מהירה ויעילה של ראש השב"כ זיני והרמטכ"ל זמיר, שהצליחו לפעול כדי להגיע לחקירת פרשת ההדלפה ותצהיר השקר לבג"ץ.

הדיון בבג"ץ על סמכות חקירת הפצ"רית, צילום: אורן בן חקון

כך שאבירי המחנה והפצ"רית המודחת עצמה, יחד עם היועמ"שית המודחת הנצחית, יכולים להיות רגועים. הושגה שליטה. המערכת, לנוכח מה שמסתמן מהדיון אתמול בבג"ץ, השתלטה על האירוע.

סצנה מטילת אימה

מי הם, אגב, שני הצדדים שאמורים להגיע לפשרה בסוגיית החוקר? איך היועצת המשפטית - שמוסכם כי היא נמצאת בניגוד עניינים חריף - יכולה להיות שותפה לפשרה בעניין קביעת החוקר המיוחד לפרשה? הרי היא בניגוד עניינים. הדבר החשוב מבחינת שר המשפטים הוא, שבכל מקרה יש הסכמה שהיועמ"שית בהרב־מיארה לא כשירה לניהול החקירה או לליווי החקירה - וכך במידה רבה גם לא כפופיה מהפרקליטות.

השופטת וילנר אמרה בבירור, שיש עוד שופטים בסביבה שיכולים לטפל בנושא. השופטת כנפי שטייניץ אמרה שלמעשה כל בעלי התפקידים מסביב ליועמ"שית, כולל בפרקליטות המדינה, נמצאים בבעיה בגלל מעורבותם הקודמת בפרשה.

הדיון בבג"ץ על סמכות חקירת הפצ"רית, צילום: אורן בן חקון

מהעבר השני, שוב אנחנו נתקלים בתופעת הגוטליביזציה הדוהרת של אולמות המשפט, הוועדות, האולפנים. אתמול התווספה התמונה המטרידה של התייצבות כמה מחיילי כוח 100 באולם המשפט כשפניהם עטויות מסכות. זו תמונה הלקוחה מסצנה מטילת אימה. לא ייתכן לנהל דיון משפטי באווירה של בריונות. צריך להזכיר שבעבר התנהלו דיונים שבהם התייצבו אנשי ביטחון בכירים בדימוס כשהם יושבים בשורה הראשונה, ומעבירים מסר סמוי אך ברור להרכב שופטי בג"ץ - תוך שהורים שכולים מוצאים בכוח מהאולם.

הליך הפשרה שאליו דוחף בג"ץ תוקע למעשה את החקירה; איך בדיוק יגיעו השר יריב לוין והיועצת בהרב־מיארה להבנה ביניהם?

 

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר