בית המשפט העליון יקיים בשבוע הבא דיון בהקדם האפשרי בעתירה נגד חוות הדעת של היועצת המשפטית לממשלה גלי בהרב-מיארה, המונעת מראש הממשלה בנימין נתניהו למנות בעצמו את ראש השב"כ. נשיא בית המשפט השופט נעם סולברג קבע כי ישקול הרחבת ההרכב לאור חשיבות הסוגייה, ודרש מהיועמ"שית לעדכן את בית המשפט על לוחות הזמנים לטיפול בוועדת גרוניס ובחקירות קטארגייט.
האינסגרם של בנימין נתניהו
בהחלטה שפורסמה היום (חמישי) קבע סולברג כי תגובות לעתירה יוגשו עד 48 שעות לפני הדיון. במסגרת ההחלטה, דרש השופט סולברג מהיועמ"שית לעדכן את בית המשפט על פרק הזמן הנדרש לוועדה המייעצת למינויים בכירים (ועדת גרוניס) לבחון את מינוי ראש השב"כ הבא, וכן על משך הזמן הדרוש לחקירות פרשת קטארגייט והמסמכים המסווגים שמכוחם נטען כי נתניהו נמצא בניגוד עניינים.
"חוסר אחריות ביטחונית"
המחלוקת החריפה בין נתניהו לבהרב-מיארה התפתחה כאשר היועצת המשפטית נתנה חוות דעת המונעת מראש הממשלה למנות בעצמו את אלוף דוד זיני לראש השב"כ, נוכח ניגוד העניינים הנטען בעקבות החקירות המתנהלות נגד מקורביו. במקום זאת, בהרב-מיארה דרשה להעביר את סמכות המינוי לשר אחר.
נתניהו תקף בחריפות את חוות הדעת וטען כי היא מהווה "חוסר אחריות ביטחונית" בעיצומה של מלחמה. "הצבת חסמים בפני מינוי מיידי של ראש שב"כ קבוע שיוכל לעבוד בתיאום מושלם עם ראש הממשלה, בעיצומה של מלחמה, בשל טענות אזוטריות, שגויות לגופן, מהווה חוסר אחריות ביטחונית ומבטאת ניתוק מהצרכים הלאומיים", כתב בתגובה שהוגשה בעיצומו של מבצע "עם כלביא" נגד איראן.
ראש הממשלה הדגיש כי "בימים ושעות אלו עסוק ראש הממשלה, ראשו ורובו, בניהול המערכה מול איראן ויתר חזיתות המלחמה. מטעמים שחלקם קשורים קשר הדוק למערכה מול איראן ולמגוון איומים קשורים - מינוי ראש שב"כ קבוע באופן מיידי הוא אינטרס ביטחוני ראשון במעלה וכל דחייה מייצרת נזק למדינת ישראל".
"מצב ייחודי וחסר תקדים"
מנגד, בהרב-מיארה הגנה על עמדתה וטענה כי העתירה עוסקת "במצב ייחודי וחסר תקדים שבו מתקיימות חקירות ביטחוניות רגישות מאוד הנוגעות לסביבתו הקרובה ביותר של ראש הממשלה והתנהלות בלשכתו, המבוצעות גם על ידי שב"כ". לטענתה, בית המשפט העליון כבר קבע שלראש הממשלה "עניין אישי בחקירות האמורות" ושהוא "מצוי בניגוד עניינים".
היועצת המשפטית טענה כי מאז שניתנה חוות הדעת שלה חלפו שלושה שבועות וניתן היה לקדם כבר את ההליך ולהביא למינוי ראש שב"כ לאחר העברת הסמכות לשר אחר. היא דחתה את הצעת נתניהו שראש השב"כ החדש יימנע מעיסוק בחקירות לשכת ראש הממשלה, וטענה כי "ראש השב"כ, מתוקף אחריותו כמי שעומד בראש השירות, מעורב בניהול החקירות באופן אישי והחלטות עקרוניות בעניין מהלכי החקירה מובאות לאישורו".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו