היועמ"שית לשר המשפטים: לוועדת הבדיקה הממשלתית לרוגלות אין סמכות לבחון תיקים עומדים, בהם של נתניהו

במכתב ששלחה בהרב-מיארה ללוין, היא הבהירה כי לוועדה אין סמכות לעסוק בתיקים פליליים תלויים ועומדים • בהקשר לתיק נתניהו כתבה: "עולה חשש לניגוד עניינים של רה"מ בשל השפעה אפשרית של עבודת הוועדה על התיק הפלילי המתנהל נגדו" • לוין בתגובה: "ניגוד העניינים שבו מצוי הייעוץ המשפטי לממשלה זועק לשמיים"

לוין ובהרב מיארה. צילום: הרצי שפירא, אורן בן חקון

היועצת המשפטית לממשלה, גלי בהרב מיארה, שיגרה הערב (שלישי) מכתב לשר המשפטים יריב לוין בעניין סמכותה של ועדת הבדיקה הממשלתית שבכוונתו להקים במסגרת פרשת הרוגלה המשטרתית "פגסוס", וקבעה כי לוועדה אין סמכות לאפשר בחינה של תיקים פליליים תלויים ועומדים.

בהקשר לתיקי ראש הממשלה, הבהירה היועצת המשפטית לממשלה כי הדבר מעלה חשש ״לשיבוש מהלכי משפט בתיקים אלה, ופוגעת בעצמאות עבודתם של גופי אכיפת החוק".

בפנייתה ללוין נכתב כי ככל שיחליט להמרות את ההחלטה ולאפשר לוועדה לעסוק בהליכים פליליים "עולה חשש לניגוד עניינים של ראש הממשלה בשל השפעה אפשרית של עבודת הוועדה על התיק הפלילי המתנהל נגדו"

עוד היא הוסיפה כי "על פי הדין הקיים במדינת ישראל, ניהולו של הליך פלילי מופקד בידי בית המשפט וקיימת הפרדה מוסדית ברורה בין אחריותו המיניסטריאלית של שר המשפטים לבין גופי החקירה והתביעה".

בהרב-מיארה, צילום: אורן בן חקון

כפי שנחשף ב"ישראל היום", הממשלה כזכור החליטה להקים ועדת בדיקה ממשלתית לשימוש מערכת האכיפה ברוגלות התקפיות במסגרת חקירות פליליות. היועמ"שית כתבה במכתבה כי בעוד הממשלה הסמיכה את הועדה לעסוק בתיקים התנהלים בבית המשפט, הרי שהחוק אינו מאפשר זאת. לדעתה, חוק ועדות חקירה מאפשר לשר להקים ועדה שתבדוק נושא "בתחום אחריותיו" כלשון החוק.

ואולם, לדבריה "התערבות בהליכיים פליליים תלויים ועומדים בעודם מתנהלים חורגת מגדרי תיבה זו". היא הדגישה כי מערכת המשפט וגופי החקירה עצמאיים וכי "הממשלה אינה מוסמכת להורות על ביצוע פעולה כלשהי ביחס להליכים פליליים תלויים ועומדים". 

עוד הדגישה היועמ"שית כי "עיסוק בחומרים הנוגעים להליכים פליליים תלויים ועומדים טומן בחובו חשש מובנה להשפעה פסולה על חקירות ומשפטים מתנהלים, אף אם בלא כוונת מכוון ולשיבוש מהלכי משפט".

לבסוף, סיכמה את פנייתה בבקשה לתקן את הנוסח המוצע לעבודת הוועדה "כך שיעלה בקנה אחד עם הוראות הדין", והוסיפה כי "הוועדה נדרשת לתאם את עבודתה עם היועצת המשפטית לממשלה".

יריב לוין השיב לבהרב-מיארה וציין במכתבו כי "עצם התערבות היועמ״שית בנושא שאמור, בין היתר, לבדוק את אופן התנהלות הגוף שהיא עומדת בראשו, מעלה פליאה רבה, וכי ניגוד העניינים בו מצוי הייעוץ המשפטי לממשלה בנושא זה זועק לשמיים".

משכך, הודיע השר ליועצת המשפטית לממשלה כי יפעל ללא דיחוי לאישור הקמת ועדת הבדיקה.

חבר הכנסת מטעם מפלגת הליכוד משה סעדה, פרסם ברשת החברתית X (טוויטר לשעבר) בתגובה למכתב של היועמש"ית: "אז מה בעצם אומרת היועמ"שית? יכול להיות שהושגו ראיות שלא כדין, תוך ביצוע עבירות פליליות חמורות של פגיעה בפרטיותם של אזרחים והפרה של חוקים, אבל מדובר בין היתר בנתניהו אז אל תבדקו כדי שחלילה לא תמצאו משהו שיגמור סופית את התיקים הללו ; נמשיך לטובת כל אזרחי ישראל והשמירה על פרטיותם".

שמחה רוטמן, יושב ראש ועדת החוקה, חוק ומשפט, מסר גם הוא תגובה חריפה: "ראוי שהיועצת המשפטית לממשלה העומדת בראש התביעה תנמק את חוות הדעת שמנסה למנוע את בדיקת וחקירת הפעלת הרוגלות, בנימוק קצת יותר מבוסס מ"מושכלות יסוד". כרגע, כל מי שעיניו בראשו מבין שהיא מסתירה משהו או חוששת מבדיקה עצמאית ובלתי תלויה".

לקריאת המכתב המלא של היועמ"שית - לחצו כאן

לקריאת המכתב המלא של לוין - לחצו כאן

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר