"אנחנו משוכנעים שחמאס דואג רק לאינטרסים שלו ואף פעם לא היה אכפת לו מבני העם שלו", כך אומר תושב עזה בראיון מיוחד ל"היום". בין היתר, הוא מתייחס לדיונים בקהיר על יישום הפסקת האש, פירוק הנשק ותהליך השיקום שהרצועה אמורה לעבור בעתיד.
כתשעה חודשים מאז הסכם הפסקת האש שנחתם בתחילת אוקטובר 2025, תנאי המחיה ברצועה הולכים ומידרדרים. "המצב לא טוב", מוסיף התושב, "הקיץ מגיע, הטמפרטורות עולות, והאנשים פה באמת סובלים באוהלים. המצב קשה מאוד ומחלות העור מתפשטות באוכלוסייה".
"הנהגת חמאס מוכרת אתכם בזול: "הסרטון של צה"ל לתושבי עזה
איך זה בא לידי ביטוי?
"יש מכה של עכברים ומכרסמים. ערימות הזבל הופכות להרים כי אין אתרים ספציפיים לפינוי פסולת. יש גם מכה נרחבת של זבובים ויתושים כשמי הביוב זורמים ברחובות. המצב הבריאותי והסביבתי הוא קטסטרופלי. יש תינוקות רבים שניתן להבחין במומים מולדים שלהם. גם הווירוסים והמחלות מתפשטים באופן חריג".
אותו תושב מציין: "קשה מאוד למצוא מים מתוקים. גם לי ולילדיי חסרים מים כאלה. לפעמים אנחנו צריכים לקנות מים מתוקים לשתייה כדי שלא נסבול ממחלות בכליות, אבל לא לכולם יש כסף לקנות מים. באופן כללי, משבר המים מתגבר עם עליית הטמפרטורות. זה משחק תפקיד בהיגיינה הציבורית כי המחסור במים מתוקים משפיע על הסביבה ומוביל לעלייה בזיהומים ומחלות".
"אין סיוע בחינם"
בכל הנוגע למצב הכלכלי, אותו תושב מסביר כי אמנם יש זמינות של מזון, אבל יוקר המחיה עדיין מכביד על האנשים וקיים קושי רב למצוא פרנסה ועבודה מסודרת. "הסחורות זמינות והאוכל זמין", הוא אומר, "למעשה, כל דבר זמין בשווקים, אבל הסחורות יקרות מאוד. אני אישית לא יכול לקנות כל דבר שאני רוצה או שהילדים שלי רוצים".
בכל הנוגע לאספקה ההומניטרית שזורמת לרצועה, התושב מספר כי הסיוע שבעבר האוכלוסייה קיבלה בחינם דרך קופונים או קופסאות כבר אינו זמין. "אנשים כבר לא מקבלים סיוע חינם. בתקופה האחרונה זה ירד באופן משמעותי מאוד".
מעבר לדברים אלה, התושב שדיבר עם "היום" מעיד על ההשלכות של המחסור המתמשך בחשמל. "האוכל מתקלקל מהר ואנשים רבים סובלים מהרעלת מזון קשה אחרי שאכלו אוכל מקולקל בזמן החום. אין מספיק חשמל להפעיל מקררים בבתים. תאר לעצמך שעברו חודשיים מאז ששתיתי מים קרים. אנחנו שותים מים חמים בשגרה. אנשים אחרים במצוקה רבה מאוד בגלל שהם חיים באוהלים ולא בבתים מסודרים כבר כמעט שלוש שנים".
על רקע המצב הקשה ברצועת עזה, רבים מעוניינים מן הסתם להגר למקומות אחרים על הגלובוס כדי לשפר את איכות החיים שלהם ושל משפחם. "על פי ההערכות גרים ברצועה כ־1.6 מיליון איש כרגע, אבל הרבה רוצים לעזוב - אז למה לא פותחים את המעברים כדי שחצי מיליון או יותר יוכלו לצאת מרצועת עזה? זה גם יקל את המצב ואת הקשיים שיש כאן.
"אנשים מתוחים ובכנות מביעים טינה ומרירות כלפי חמאס", מודה התושב, "אנחנו רואים את הצבא הישראלי מרחיב פעילות באזור שמעבר לקו הצהוב, והיום כולם חיים בערך ב־30% מהשטח של רצועת עזה, אז אנחנו חוששים ממה שעתיד לבוא".
יש גם חיסולים רבים.
"כמובן, החיסולים הם דבר יומיומי ואנחנו ברחוב הפלסטיני מאמינים שהצבא מתכוון לצוד כל הזמן טרוריסטים. אין לנו ספק שאלו שמחוסלים קשורים לחמאס בצורה כזאת או אחרת. אנחנו בעזה כבר לא מופתעים כשזהות של מישהו מחמאס או מ'אלקסאם' (הזרוע הצבאית, ש.ק) נחשפת".
מתפללים לשיפור
תושב עזה מקווה שהחיים שלו ושל חבריו ישתפרו בתקופה הקרובה. "כולנו תקווה שהנשיא האמריקני טראמפ ומועצת השלום ישנו את המצב בעזה לטובה", הוא אומר. "לרוב תושבי עזה כבר לא אכפת מי ישלוט בהם - בין אם יהיו אלה המצרים ובין אם זה יהיה דחלאן (בכיר פת"ח הגולה, ש"ק) כמו שפורסם, או אפילו שישראל תחזור לנהל את הרצועה כמו בשנות ה־70 וה־80 של המאה הקודמת".
בסוף החודש צפויה להתקיים הפגנה של התושבים נגד ארגון הטרור, והתושב מביע אופטימיות זהירה שהדברים ישתנו בעקבות כך שרבים עשויים לצאת לרחובות. "ההפגנות שמתוכננות ל־26 ביוני הן דבר רציני. אינשאללה שזה יצליח ויביא לשיפור משמעותי, אבל חמאס עדיין מהלך אימים על אנשים ברצועה".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו