מו"מ שברירי תחת מתיחות צבאית: "סבירות נמוכה" להסכם מלא בין איראן לארה"ב

דיפלומטים מערביים וגורמים מדיניים מהאזור פסימיים בנוגע לשיחות בין המדינות • האמירות הקשות כלפי ארה"ב מצד מנהיגים באיראן במהלך שבוע האבל על חמינאי והקריאות להתנקם בטראמפ ובתומכיו אינם מוסיפים שקט • ברקע, איראן מציבה דרישות אזוריות נוספות, בהן סיום העימות הצבאי של ישראל בדרום לבנון, מה שמקשה על גיבוש הסכם קבע כולל

סגן הנשיא ואנס וקושנר בשיחות השלום בשוויץ. צילום: רויטרס

"סבירות נמוכה" - כך מגדירים דיפלומטים מערביים וגורמים מדיניים מהאזור את סיכויי ההגעה להסכם מלא בין איראן לארה"ב על סיום המלחמה.

איראנים משליכים אבנים על כרזה עם פניו של טראמפ בטהרן// רשתות ערביות

מאמצי ההרגעה והטיוח של תומכי ההסכם בממשל, נתקלים בקשיים גדלים והולכים, בין השאר בשל האמירות הקשות כלפי ארה"ב מצד מנהיגים באיראן במהלך שבוע האבל על חמינאי, המנהיג שחוסל, והקריאות להתנקם בטראמפ ובתומכיו, האחראים לפי איראן להרג השליט העליון.

יתרה מכך, למערכת היחסים המגומגמת בין הצדדים נוספה ההשפלה של שליחי ארה"ב וויטקוף וקושנר, שהמתינו לשווא לבואו של שר החוץ עראקצ'י. ב"היום" פרסמנו כי ראשי המשמרות מנעו מעראקצ'י לצאת לשיחות עם השליחים האמריקנים, ואלה המתינו לשווא בדוחא בירת קטאר.

טראמפ. , צילום: רויטרס

לפי הגורמים המדיניים, סוג של סטטוס קוו בימים אלה הוא שמאפשר את המשך מעבר האניות והמיכליות במצר הורמוז, למרות התנגדות משמרות המהפכה.

ההתקפות של אנשי המשמרות על כלי שיט ועל בחריין וכוויית נפסקו כמעט לחלוטין, ורבות מהמכליות יוצאות במצר בנתיב הקרוב יותר לעומאן. ל"היום" נודע מפי הגורמים הללו כי מה שהביא להסכמת המשמרות הוא הנתח הגדול במיוחד של אניות ומיכליות של איראן החוצות את המצר, המייצרות הכנסה בהיקף של כחצי מיליארד דולר ביום.

ספינה במצר הורמוז (ארכיון), צילום: רויטרס

בנוסף התחדש היבוא לאיראן, בעיקר של מוצרי מזון ותרופות, אך גם בציוד תעשייתי שנועד לשקם את הפגיעות מזמן המלחמה. הגורמים מציינים כי הסרת העצומים האמריקנים בתחום תעשיית הנפט משמש את איראן ליבוא גם לתחומי תעשיה אחרים ובהם תעשיה צבאית.

60% מהתנועה בהורמוז - מקושרת לאיראן

נכון לימים האחרונים, כמות האניות העוברת במצר הורמוז עומדת על בין 40 ל-50 כלי שיט ביום לעומת ימי טרום-המלחמה, אז חצו את המצר למעלה מ-100 ספינות מדי יום. מתוך כלי השיט שחוצים את המצר כעת, קרוב ל-60% הן אוניות הקשורות לאיראן.

חברות ספנות בינלאומיות רבות עדיין נמנעות מלשלוח מכליות נפט ונושאות מכולות לאזור בשל סיכוני הביטוח הקיצוניים והחשש מתקיפות. עם זאת גופי המעקב אחר כלי שיט מדווחים כי ביום ראשון ושני לפחות שמונה מיכליות בינלאומיות שנשאו נפט וגז מהמפרץ למזרח הרחוק ועוכבו בשל האיומים, הצליחו לחדש את השיט ולצאת מהמצר ליעדיהן.

עבאס עראקצ'י, מוחמד קאליבאף ובכירי המשלחת האיראנית מגיעים לשוויץ, צילום: רויטרס

ובחזרה למו"מ. השיחות לפי פרסומים איראניים וערביים צפויות להתחדש בפקיסטן ב-11 ביולי. הן מגיעות לאחר סבב דיונים טכני ומתוח שנערך בדוחא בירת קטאר, ולאחר ההשפלה המדוברת לצמד השליחים האמריקני.

סבב השיחות הבא צפוי להתמקד בסוגיות הליבה של העימות המתמשך: הסרת הסנקציות הכלכליות מעל טהרן, הפשרת נכסים איראניים מוקפאים בחו"ל והסדרת פיקוח הדוק על תוכנית הגרעין האיראנית. על אף דיווחים מצד המתווכות על התקדמות מסוימת בשיחות דוחה האחרונות, המגעים נותרו שבריריים ומלווים בחשדנות עמוקה.

ברקע המשא ומתן מרחפת מתיחות צבאית ואסטרטגית רחבה, כאשר איראן מציבה דרישות אזוריות נוספות, בהן סיום העימות הצבאי של ישראל בדרום לבנון, מה שמקשה על גיבוש הסכם קבע כולל.

תמונה היסטורית בוושינגטון: נציגי ישראל ולבנון חותמים על ההסכם, צילום: AFP

ההסכם הישראלי-לבנוני שנחתם בוושינגטון סותר את מזכר ההבנות האיראני-אמריקני, ובשבוע הבא יתחדשו גם השיחות בין הצוותים הישראלי והלבנוני לקידום הניסוי של פריסת יחידות מצבא לבנון במקום יחידות צה"ל בשני אזורים בדרום לבנון.

באיראן הביעו את המחאה מול האמריקנים על ההסכם זה, אך לפחות כעת הממשל בוושינגטון מעניק גיבוי למהלך הזה, ומנסה לקדמו.

התרחישים הצפויים כוללים מריחת זמן נוספת מהצד האיראני, הן בשל המחלוקות הרבות בנושאי הליבה והן כדי להפעיל עוד לחץ על האמריקנים להתפשרות. הלחץ הזה נושא פרי, לפי הגורמים המדיניים, האמריקנים מוכנים לעוד ויתורים בסוגיית הפשרת הכספים של איראן בתמורה להסרת הדרישה של איראן לגבות אגרה מהאניות העוברות בהורמוז.

במרחב המפרץ, כל מדינות האזור לרבות קטאר, המקורבת לאיראן, מתנגדות לגביית האגרה - ההתנגדות שהובעה בפני האמריקנים. איראן משתמשת בכך לסחיטת ויתורים בתחומים האחרים - ובהצלחה לא מעטה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר