בירושלים לא מאמינים שאיראן תסכים לדרישות טראמפ: "אם כן, זו כניעה"

האמריקנים רוצים עסקה בתנאים שאיראן מתקשה לקבל, ועוד יותר מכך מתקשה לשכנע את הגורמים הניציים במשמרות המהפכה להסכים להם • גורם דיפלומטי אזורי: "יש כמה גורמי משטר כאלה שלא בהכרח מסונכרנים, חלקם לא מוכנים כלל למשא ומתן, ומי שכן מנסה להסתיר זאת פומבית" • ככל הידוע, במגעים, הנציגים של איראן הביעו הסכמה לפשרות שלא הסכימו להן בעבר בסוגיית הגרעין ומכאן כנראה האופטימיות המוחצנת של הנשיא

הנשיא טראמפ בליל ההכרזה על המתקפה באיראן. צילום: רויטרס

גם בשעה שדברים אלו נכתבים, עדיין לא ברור אם אכן יתקיים מו"מ ישיר בין ארה"ב לאיראן, בהתאם להכרזותיו של הנשיא האמריקני דונלד טראמפ.

גורם דיפלומטי מהאזור עדכן על מגעים בכמה צינורות בין וושינגטון לגורמי משטר בטהראן, והסביר כי "יש כמה גורמי משטר כאלה שלא בהכרח מסונכרנים, חלקם לא מוכנים כלל למשא ומתן, ומי שכן מוכן מנסה להסתיר זאת לפחות פומבית".

הנשיא טראמפ: "היו לנו שיחות מועילות עם איראן"

מהצד האמריקני נצמדים לטקסטים של טראמפ, גם אם באופן מוחצן ואופטימי פחות. גורם מדיני אומר ל"היום" כי העמדות האמריקניות ברורות ולא השתנו. לדבריו, הגעה למו"מ פירושה שאיראן התקרבה מאוד לעמדות אלה. אותו גורם הוסיף כי במו"מ יכולים להשתנות דברים מסויימים אבל יש כמה עקרונות יסוד.

הוא הבהיר באופן חד משמעי כי סוגיית הגרעין תסתיים רק לאחר סגירה מלאה - TOTAL SHUT DOWN - של פרויקט הגרעין האיראני, לרבות כל המתקנים, המחסנים וגם, כל האורניום. "לא תהיה שום פשרה בעניין הגרעין, כל האורניום המועשר לרמות צבאיות (כ 460 ק"ג) לא יהיה נגיש יותר לאיראן וכל מפעל שהיה קשור לפרויקט ייסגר".

המקור לאופטימיות

ככל הידוע, במגעים, הנציגים של איראן הביעו הסכמה לפשרות שלא הסכימו להן בעבר בסוגיית הגרעין ומכאן כנראה האופטימיות המוחצנת של הנשיא, שנועדה גם לצרכי הרגעת השווקים.

סירת טילים איראנית במצר הורמוז, צילום: אי.פי.איי

ארצות הברית הציבה למו"מ תנאי סף, שמקשים על נציגי המשטר להשיג את הסכמת החלקים היותר ניציים בהנהגת משמרות המהפיכה. אלה מתנגדים גם להכנסת סוגיית הטילים הבליסטיים לשיחות, ודורשים כי לארצם תינתן רשמית השליטה על מצר הורמוז לרבות עבור גביית דמי מעבר מהאוניות והמיכליות העוברות בו.

כן הם דורשים ערובות לכך שלא תהיינה תקיפות עתידיות לא מצד ארה"ב ולא מצד ישראל. האמריקנים דורשים בנוסף לצמצם ולהגביל את תעשיית הטילים ובעיקר ארוכי טווח וכאלה המסוגלים לשאת ראשי נפץ כבדים וגרעיניים, וכן לנתק את הקשר לארגוני הטרור האזוריים. משמע, גם אם יצליחו הצדדים להגיע לשלב של שיחות, הפערים בין הצדדים עצומים.

בירושלים לא מאמינים

ההערכה הזו רווחת גם בירושלים, שבה לא מאמינים שגורם משטר איראני הסכים לתנאי הסף האמריקנים. גורם ישראלי אומר על כך ל"היום": "מדובר בפועל בהסכם כניעה, אם האיראנים אכן מקבלים אות התנאים. להוציא את האורניום המועשר, לוותר על תכנית הגרעין, לעצור את תכנית הטילים ולא לממן את ארגוני הפרוקסי. קשה להאמין שהאיראנים יסכימו, זה לא נשמע הגיוני".

ראש הממשלה נתניהו עם הרמטכ"ל זמיר ושר הביטחון כץ, צילום: צילום: מעיין טואף / לע״מ

לדבריו, "האידאולוגיה של המשטר בנויה על יצוא המהפיכה, על השמדת ישראל, ועל מלחמה נצחית בכופרים לרבות ארה"ב. התנאים האמריקנים נוגדים את כל התפיסה שלו וגם טקטיקת ה"תאקייה" המוסלמית (הונאה או הסתרת כוונות אסטרטגיות מצד גורמים אסלאמיים במטרה להשיג יתרון מדיני או צבאי אל מול אויבים) לא מספיקה לויתורים כאלה".

ועדיין מבחינתה של ישראל, העיניים על הכדור. כלומר, על האפשרות שבכל זאת יהיה מו"מ שבו אנו לא נמצאים בחדר. הקשר והתיאום ההדוקים בין ירושלים לוושינגטון ובין נתניהו וטראמפ, מאפשרים להיות פחות או יותר רגועים, וגם המחמאות שכל דרגי הממשל מרעיפים על ישראל ועל צה"ל במהלך המלחמה מוסיפים ביטחון.

האמריקנים מכירים היטב את הקווים האדומים של ישראל ומיושרים לגמרי עם רובם. טיפול בגרעין, בטילים, בתמיכה בארגוני הטרור האזוריים ובטרור שאיראן עצמה מפעילה בעולם. הפער הקטן קיים בגישת הטיפול, בישראל סוברים כי רק ערעור של המשטר עד כדי החלפתו ימנעו שיקום של איראן הטרוריסטית והמאיימת. האמריקנים סבורים שצריך לתת צ'אנס לפיתרון דיפלומטי להשגת מטרות אלה, ואולי לקצר בכך את המלחמה ונזקיה.

אבל יש עוד פרשנות אפשרית להתרחשויות ולהצהרות, דווקא הסלמה והחרפה במהלכים הצבאיים נגד איראן, כדי להביא לכניעה מלאה שלה ולהסרת האיום על הורמוז, על המפרציות, ישראל ועל העולם כולו.

מנוף הלחץ: הדיוויזיה המוטסת

אתמול (שלישי) פורסם ב"היום" כי מטה הדיוויזיה המוטסת ה-82 של הצבא האמריקני קיבל פקודה להיפרס למזרח התיכון. לפי הדיווח, הפקודה שניתנה למפקד הדיוויזיה, מייג'ור גנרל ברנדון טגטמאייר ומטהו, מגיעה על רקע ההיערכות בפנטגון ובבית הלבן להוציא לפועל פעולות קרקעיות נגד איראן באזור המפרץ הפרסי, ובהן, על פי הדיווחים, תפיסת אי הנפט ח'ארג שמסוף הדלקים בו אחראי על ייצוא כ-90% מהנפט האיראני.

בדיוויזיה מוטסת. פעולה מיידית תוך 18 שעות, צילום: אי.פי

בד בבד עוד שתי קבוצות אמפיביות אמריקניות בדרכן לאזור. ספינת הסער USS Tripoli, הנושאת כ-2,200 נחתים וספינת הסער USS Boxer, הנושאת כ-2,500 נחתים צפויות להגיע לאזור בקרוב.

גורם בטחוני בכיר אומר ל"היום" כי הפעילות הצבאית בימים אלה ממוקדת בציד והשמדת יכולות השיגור של איראן לרבות טילים רקטות וכטב"מים - האיום הצבאי המהותי האחרון שנותר, וכשאלה יירדו לרמה נסבלת, כנראה בתוך ימים, נתקרב להכרעה, שכן הקלפים שבידי המשטר יתמעטו מאוד. "אנחנו עושים מאמצים עד קצה גבול היכולת שליל הסדר יהיה שקט יותר, ובתקווה שקט לגמרי", אומר הגורם.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר