הדיוויזיה המוטסת 82 של צבא ארה"ב. צילום: אי.אף.פי

תוך כדי המו"מ: הדיוויזיה האמריקנית המוטסת שעשויה לפלוש לאיראן

לפי דיווח ב"ניו יורק טיימס", דיוויזיה 82 שמונה כ-3,000 לוחמים ומסוגלת לפעול בכל נקודה בעולם תוך 18 שעות עשויה להישלח לאיראן • אחת האפשרויות הנשקלות בממשל היא השתלטות על אי ח'ארג • בתחילת החודש דווח כי הדיוויזיה ביטלה בפתאומיות תרגיל מטה גדול, מה שהצית ספקולציות בפנטגון כי היא עשויה להישלח לאזור

[object Object]

בכירים במשרד ההגנה האמריקני שוקלים את פריסתה של חטיבת צנחנים מהדיוויזיה ה-82 לתמיכה במבצע באיראן, כך דיווח ה"ניו יורק טיימס" היום (שני).

הנשיא טראמפ: "היו לנו שיחות מועילות עם איראן" // רויטרס

בהתאם לפרסומים קודמים, אחת האפשרויות הנשקלות בממשל היא השתלטות על אי ח'ארג, שמסוף הדלקים בו אחראי על ייצוא כ-90% מהנפט האיראני. הפנטגון ופיקוד מרכז האמריקני (סנטקום) סירבו להגיב.

כוח התגובה המהירה הקרקעי המשמעותי של הצבא האמריקני

הדיוויזיה המוטסת ה-82, שמפקדתה בפורט בראג שבצפון קרוליינה, נחשבת לכוח התגובה המהירה הקרקעי המשמעותי של הצבא האמריקני. לפי הדיווח, הפריסה המדוברת כוללת חטיבה אחת של כ-3,000 לוחמים, המסוגלת לפעול בכל נקודה בעולם תוך 18 שעות, יחד עם חלק מאנשי המטה של הדיוויזיה.

בדיוויזיה מוטסת. פעולה מיידית תוך 18 שעות, צילום: אי.פי

מורשת הקרב שלה כוללת את הפלישה לנורמנדי במלחמת העולם השנייה, לחימה בקוריאה, וייטנאם, עיראק ואפגניסטן, וכן את פינוי שדה התעופה בקאבול ב-2021 שסיים את הנוכחות הצבאית האמריקנית באפגניסטן.

ביום חמישי דיווחה CBS כי מפקדים בכירים הגישו בקשות ספציפיות להיערכות לפריסת כוח קרקעי, בעוד טראמפ שוקל את צעדיו הבאים במלחמה. לפי הרשת, הצבא אף קיים פגישות שדנו באופן הטיפול בעצירים איראניים אפשריים, לרבות השאלה לאן יועברו, אם הנשיא יורה על כניסה קרקעית.

ההחלטה שהניעה את הספוקלציות

בתחילת החודש כבר דווח כי הדיוויזיה ביטלה בפתאומיות תרגיל מטה גדול, מה שהצית ספקולציות בפנטגון כי היא עשויה להישלח לאזור. ה"ניו יורק טיימס" מוסיף הערב כי מדובר היה בתרגיל של כ-300 אנשי המטה בפורט פולק שבלואיזיאנה, והביטול נועד להבטיח שהמטה יישאר בפורט בראג וייהיה זמין לפקודה מיידית.

בין המטרות, השתלטות על האי חארג', צילום: אי.אף.פי

לפי ה"ניו יורק טיימס", מכיוון ששדה התעופה בח'ארג נפגע בהפצצות האחרונות, האפשרות הסבירה יותר היא שהמארינס יתפסו את האי ראשונים דרך הים. צוותי ההנדסה הקרבית שלהם יתקנו את המסלולים, ורק אז יוכל חיל האוויר להתחיל בהעברת אספקה וכוחות באמצעות מטוסי תובלה.

בתרחיש זה, הדיוויזיה המוטסת תגיע לתגבר את המארינס. יתרונם של הצנחנים הוא שיוכלו להגיע לאי במהירות, אך חסרונם, כך לפי הדיווח, הוא שאינם מביאים ציוד כבד ומשוריין שיגן עליהם מפני מתקפת נגד איראנית. למארינס לעומת זאת חסרות יכולות האחזקה העצמית והסיבולת המבצעית של הדיוויזיה המוטסת, שתוכל להחליף אותם לאחר השלב הראשוני של המבצע.

במקביל, שתי יחידות של חיל הנחתים האמריקני עדיין בדרכן לאזור. יחידת המשלוח ה-31, הכוללת כ-2,200 לוחמים, יצאה מיפן ב-13 במרץ על סיפון ספינת הסער USS Tripoli, שמביאה עימה גם מטוסי F-35 ומסוקים, ושתי ספינות נחתים נוספות, וצפויה להגיע לאזור עד סוף החודש. יחידת המשלוח ה-11, הכוללת כ-2,500 לוחמים, יצאה מסן דייגו בשבוע שעבר על סיפון ספינת הסער USS Boxer ושתי ספינות נוספות וצפויה להגיע לאזור בעוד מספר שבועות.

בפוקס ניוז דווח היום כי חובבי תעופה וחוקרי מודיעין גלוי זיהו בשני הימים האחרונים עשרות טיסות מטען שיצאו מבסיסים אמריקניים הקשורים בהם בדיוויזיה, בהם פורט בראג, בסיס הבית של הדיוויזיה המוטסת ה-82, פורט סטיוארט בג'ורג'יה ופורט קמפבל בקנטאקי, לכיוון המזרח התיכון. הגעת הדיוויזיה לאזור, כאמור, לא אושרה רשמית.

התקפות על האי חארג', צילום: רויטרס

במקביל, נושאת המטוסים ״פורד״ חזרה היום לנמל סודה שבכרתים לאחר שפרצה בה שריפה בחדר הכביסה ב-12 במרץ שפצעה שני אנשי צוות והותירה אותה עם נזקים שמשפיעים על חיי הצוות.

הספינה נמצאת בים כבר כמעט תשעה חודשים, פריסה שכללה השתתפות במבצעים בקריביים, עצירת מכליות ולכידת מנהיג ונצואלה ניקולס מאדורו, לפני שהצטרפה למבצע באיראן. יציאתה מהאזור מותירה פער בכוח האווירי האמריקני, אם כי מומחים ציינו בפני סוכנות הידיעות AFP כי חלק מהספינות המלוות אותה עשויות להישאר בסמוך לישראל וימתנו את ההשפעה המיידית של עזיבתה.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו