ההצהרה הדרמטית הבוקר (חמישי) של נשיא ארה"ב, דונלד טראמפ, על כך שארה"ב ואיראן קרובות לחתימה על הסכם בנושא הגרעין, עוררה כמובן חששות בישראל.
הנשיא טראמפ: נסיר את כל הסנקציות מעל סוריה//רויטרס
הדרישות של ישראל לתאם ציפיות מול הממשל האוהד נדחו על הסף לא פעם אחת אלא מספר פעמים ובמפלגה הרפובליקנית הבהירו כי מדובר בהסכם שישראל איננה צד בו. הבוקר, נראה כי החששות האלה עלולים להתממש עם הדיווחים לפיהם ארה"ב קרובה מתמיד להסכם, שעשוי שלא לענות על הצרכים הביטחוניים של ישראל. טראמפ נחוש לחזור עם בשורת ענק בתחום המדיני מביקורו במפרציות, הסכם עם איראן, כך מודאגים בישראל, עלול להיות הפרס הזה.
האפשרויות שעומדות על הפרק מבחינת ישראל לא טובות - מצד אחד הסכם שיכול לספק לאיראן את ההגנה מפני המשך התקיפות עליה ושמירה על הישגיה בתחום הגרעין בעוד ישראל נדרשת לכבד את ההסכם שעליו חתומה ארה"ב ולא להביך את הנשיא האמריקני. מאידך - לתקוף לבד באיראן, מהלך שגם מסוכן דיפלומטית וגם לא ישיג תוצאות מוחלטות ביחס להתקדמות הגרעינית של איראן ולא ישיג אותה לאחור די הצורך.
יש פערים מול ארה"ב, לאו דווקא ברטוריקה, שבה נשיא ארה"ב דווקא הבהיר את שאיפותיו במסגרת הסכם, כי אם בדרישה הישראלית להיות חלק משמעותי יותר במהלך. בקשות שכאמור נדחו על הסף. "אנחנו קרובים מאוד להסכם עם איראן", אמר טראמפ היום והוסיף כי "דרישות ארה"ב בנושא הנשק הגרעיני נענו ב'מידה רבה'", מה זה אומר? השורות הקטנות בהסכם הן שמדאיגות את ישראל לצד נטייתו של הנשיא האמריקני לחתור להסכמים מהירים מבלי להתייחס להשלכות על המזרח התיכון כולו, היחס שבין טוב לרע וכו'. כשבעלת הבית להסכם כזה היא קטאר עם נטיותיה לתמיכה בטרור, לא פלא שבירושלים לא ישנים טוב כבר שבוע.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו