סערת העברת הנשק לרשות הפלשתינית מסרבת להישכח: במהלך ישיבת הקבינט המדיני-ביטחוני, הציג השר לביטחון לאומי, איתמר בן גביר לנוכחים את ידיעת "ישראל היום" על אספקת הרכבים הממוגנים לרשות הפלשתינית ושאל: "איפה זה אושר?". הגורמים הביטחוניים שהשתתפו בדיון הסבירו לשרים המופתעים שמדובר בהחלטה שיצאה לפועל בהסתמך על אישור שהתקבל בינואר אשתקד, בזמן ממשלת בנט-לפיד.
ראש הממשלה נתניהו השיב לבן גביר "לא ידעתי מזה", מה שגרם לשר לביטחון לאומי להשתולל: "החלטות כאלה יוצאות לפועל בלי שאנחנו מאשרים?". בהמשך תקף בן גביר את שר הביטחון יואב גלנט והטיח בו: "יש לך אולי מנדט אחד בליכוד שאתה מייצג, מה אתה קובע? אני התחייבתי לציבור".
בעקבות הפרסום נוצרה סערה גם בקבוצת השרים בממשלה. השרים זעמו על נתניהו ומזכיר הממשלה, יוסי פוקס, שהזכיר לשרים: "אלו דיונים שנערכים בקבינט". השרה סטרוק זעמה: "זה הסכם אוסלו ג". שר החינוך יואב קיש טען מנגד: "למה אתם באים כאן בטענות, יש לך (סטרוק) נציג בקבינט". סטרוק השיבה: "לא נערך שום דיון בקבינט".
בסביבת לפיד טוענים: "לא אנחנו נתנו את האישור"
ראש הממשלה בנימין נתניהו הכחיש את הפרסום הבלעדי ב"ישראל היום" ואמר: "אין גבול לפייק-ניוז, אז הנה העובדות, מאז שקמה הממשלה הזאת, היא לא העבירה אף כלי נשק, אפילו לא אחד לרשות הפלשתינית. מה שכן נעשה זה לממש החלטה שהתקבלה על ידי שר הביטחון בני גנץ (בממשלת בנט-לפיד) בינואר 2022, להעביר מספר כלי רכב ממוגנים כדי להחליף כלי רכב ממוגנים אחרים שהתיישנו. זה מה שנעשה, לא שריוניות, לא טנקים, לא קלצ'ניקובים, לא שום דבר, אז לפעמים גם הפייק-ניוז לא ממוגן, וטוב שאנחנו מנקבים את השקר הזה".
מנגד, בסביבת יו"ר האופוזיציה יאיר לפיד אומרים כי הטענה שהעברת הנשק והרכבים לרשות הפלשתינית אושרה בתקופת הממשלה הקודמת, משוללת כל יסוד. "זה לא קרה בתקופתנו, אבל אפילו אם היה קורה נשאלת השאלה מי פתח את השער למשלוחים האלה בשבוע שעבר?".
מוקדם יותר הבוקר, האשים שר האוצר בצלאל סמוטריץ' את נתניהו בכך שהוא מנסה לרצות את יו"ר המחנה הממלכתי בני גנץ באמצעות העברת הנשק והמשוריינים לרשות הפלשתינית, שאושרה כאמור בממשלה הקודמת. כעת, מקיימת סיעת "הציונות הדתית" דיון חירום בנושא.
חבר הקבינט המדיני-ביטחוני, השר אבי דיכטר, חיזק את דבריו של נתניהו בכנס במכון למחקרי ביטחון לאומי INSS: ״לא הועבר נשק לרשות הפלסטינית אלא מדובר בהחלפה של כלים ממוגנים-לפני שממהרים להתעצבן כדאי לבדוק את העובדות ; הפלסטינים לא מעניינים את הסעודים ; אם ישראל תבטל את הסכמי אוסלו היא תיקלע לתסבוכת בינלאומית קשה מאד ; אני חושב שבנושא הפלסטיני האמריקאים הפגינו לאורך כל הדרך נאיביות מתסכלת״.
הפלשתינים מאשרים: "ההעברה בוצעה"
בתוך כך, שני גורמים פלשתינים אישרו ל"ישראל היום" כי הועברו כלים צבאיים ונשק לרשות הפלשתינית באופן יבשתי דרך ירדן. אחד הגורמים ציין כי הועבר גם נשק מסוגים שונים לרבות כלבים לגילוי חומרי נפץ, וכן אמצעים לפיזור הפגנות בהם אלות רימוני הלם וגז מדמיע. עוד אמר כי המהלך בא כחלק מהבנות המפגש האזורי בשרם אשייח' שבו דנו הפלשתינים עם נציגי המשלחות האמריקנית והישראלית בדרכים למנוע הסלמה בשטחי יהודה ושומרון.
ההנהגה ברמאללה ביקשה לקבל לידיה כלים ואמצעים שיאפשרו לה להשיב את השליטה ולהגביר את המשילות בצפון השומרון ובעיקר באזורים ג'נין ושכם, זאת על רקע הביקורת שספגה מישראל וארה"ב כי אינה נלחמת בטרור. "הרשות אמרה להם שאין לה ציוד מתאים כדי לעשות פעולות ומבצעים גדולים נגד החמושים", הסביר הגורם. בנוסף, מסרו הגורמים ל"ישראל היום" כי היתה בקשה מהרשות הפלשתינית בשנה האחרונה לקבלת הציוד הצבאי ונושא זה הועלה בשיחות שנערכו עם האמריקנים. לפי הדיווח שלשום בעיתון אלקודס הפלשתיני, הועברו לרשות נשק אוטומטי מוכוון לייזר.
דנה בן שמעון השתתפה בהכנת הידיעה.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו