"ישראל היום" הוא גוף תקשורת שנוסד מתוך האמונה שהציבור הישראלי ראוי לעיתונות טובה יותר, מאוזנת יותר ומדויקת יותר. עיתונות שמדברת ולא צועקת. עיתונות אמינה, אובייקטיבית ועניינית. עיתונות אחרת וללא תשלום. המהדורה המודפסת הראשונה פורסמה ב-30 ביולי 2007, וב-2010 הפך "ישראל היום" לעיתון הישראלי בעל שיעור החשיפה הגבוה ביותר בימי חול. מו"ל העיתון היא ד"ר מרים אדלסון. העורך הראשי הוא עמר לחמנוביץ, והעורך המייסד הוא עמוס רגב. אתרי האינטרנט של "ישראל היום" בעברית ובאנגלית, כמו כן היישומונים (אפליקציות) לאנדרואיד ול-iOS, מציגים חדשות מסביב לשעון, תוכן בלעדי, מבזקים ועדכונים, ניתוחים ופרשנויות, וידיאו, פודקאסטים ושידורים חיים. פלטפורמות הדיגיטל של "ישראל היום" כוללות ערוצי חדשות ודעות, תרבות ובידור, לייף סטייל, טכנולוגיה, ספורט, כלכלה וצרכנות, בריאות, חיילים, אוכל, יהדות, תיירות ורכב. ב-2021 עלו לאוויר האתר החדש והיישומון החדש של "ישראל היום" בעברית, במטרה לספק לגולשים חוויה מהירה, עדכנית, בטוחה ונוחה. תכני המהדורה המודפסת של העיתון זמינים גם באתר, במהדורה יומית מקוונת, ואפשר לקבל אותם גם בניוזלטר. מועדון ההטבות הייחודי "הקליקה של ישראל היום" מציע לגולשי האתר הנחות ומבצעים על מוצרים ושירותים. ישראל היום פתוח להערות, לביקורת ולהצעות לשיפור מקהל הקוראים. פנו אלינו במייל hayom@israelhayom.co.il.

X

תגלית מדעית חדשה עשויה לשנות את הדרך שבה אנחנו שותים

במשך שנים מחפש העולם המדעי פתרון לבעיית מי הברזים, שברוב המוחלט של המקרים מלאים בחלקיקי מיקרו-פלסטיק המזיקים לגוף לאורך זמן • מחקר חדש מברזיל ובריטניה מצא מה שיכול להפוך למענה טבעי ובריא - ולשנות את מערכות הסינון הקיימות

,עודכן
0השמעה
תמצית אחת קטנה עשויה לשנות את כל התמונה. מי ברז. צילום: Getty Images/iStockphoto

האם נמצאה דרך טבעית ובריאה לסנן מים בלי להשתמש בחומרים תעשייתיים כמו אלום (אלומיניום גופרתי)? האם בעתיד הקרוב מסנני המים שלנו יהיו מבוססים על תמציות עץ? על פי מחקר חדש, מתברר שתמצית זרעים של העץ מורינגה מכונפת מצליחה לטהר את המים מחתיכות מיקרו פלסטיק ברמה של 98.5%.

חלקיקי מיקרו-פלסטיק, מעיןחלקיקי פלסטיק מפורקים קטנים בגודל של עשרות מיקרונים עד מילימטרים בודדים, מצויים ב-83% ממי הברז בעולםוהם חודרים לאיברי הגוף שלנו, בהם מערכות הרבייה, כלי הדם וכן למוח האנושי.

חדירה זו הוכחה במחקרים שנעשו על בעלי חיים כפוגעת במערכת ההורמונלית של הגוף ובמערכות הרבייה. מבחינה זו, החשש הגדול בעולם המדעי הוא כי החלקיקים האלו גם פוגעים בנו בצורות שונות שעוד לא התבררו עד הסוף.

לאור זאת, העולם המדעי מחפש דרך בריאה ובטוחה לסנן את אותם מהמים שאנו שותים. כעת מחקר חדש של מדענים מברזיל ובריטניה, גילה כי זרעי עץ המורינגה, עץ בעל תכונות רפואיות רבות ומוכרות, יכולים לסנן את המים ברמה משמעותית מהחלקיקים הקטנים האלו. התמצית של זרעי העץ מצליחה לקשור אליה את חלקיקי הפלסטיק הזעירים כך שניתן לסנן אותם מהמים. התמצית שנחקרה לא טיהרה את המים רק מהמיקרו-פלסטיק אלא גם משורה נוספת של כימיקלים המצויים בשימוש בעולם ושחודרים אל המים שלנו.

המחבר הראשי של המאמר המחקרי, פרופ' אדריאנו גונסלבס דוס רייס מאוניברסיטת סאו פאולו, אומר כי העצים שימשו לטיהור מים במשך אלפי שנים על ידי היוונים, הרומאים והמצרים הקדמונים. לכן החוקרים התמקדו בהם כשהמחקר עצמו נערך על אחד מסוגי המיקרו-פלסטיק המסוכנים ביותר שמצויים במים שלו, ה-PVC. כאמור התוצאות הראו כי תמצית זרעי הצמח טובה בדומה לרמת הסינון של החומר אלום.

פרופ' גונסלבס הוסיף וציין כי למורינגה יש יתרון על אלום שמורכב מאלומיניום. היתרון הוא שמדובר בתמצית ביולוגית מתכלה שהינה גם ללא חשש הרעילות שקיימת בחדירת רמות רבות של אלומיניום לגוף. כיום ידוע על קשר בין רמות גבוהות של אלומיניום לבין מחלות ניווניות של מערכת העצבים.

ההצלחה הנוכחית של החוקרים עדיין לא אומרת שבקרוב נראה מערכות סינון הכוללות את תמצית העץ. הסיבה היא שעבור מערכות טיהור מים עירוניות יהיה צורך בכמות עצומה של זרעים. זרע אחד יכול לטהר רק 10 ליטרים של מים. כמו כן קיימות שאלות סביב הדרך לנקות את השאריות הביולוגיות שייווצרו בתהליך וכן גם לבדוק מה קורה ל-PVC אחרי שתמצית הזרעים מתפרקת.

בכל מקרה כעת קבוצת המחקר תבדוק את השפעת התמצית על חלקי מיקרו-פלסטיק של חומרים פלסטיים אחרים וכן גם תעסוק בשאלה איך אפשר להפוך את הממצאים למערכת טיהור של ממש.

עם זאת, החוקרים מציינים שבמקרה שהתגלית תימצא כיעילה, הרי שיש בה גם כדי להקטין את כריית האלומיניום בעולם, על תהליכי הזיהום הרבים שהיא גורמת.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאילהכיר