השיחות הרבות של ראש המוסד גופמן עם שר החוץ הסורי - והמעורבות של דדי ברנע

העיתון הסעודי "אל-מג'לה" מדווח על סדרת שיחות טלפון בשבוע שעבר בין רומן גופמן לאסעד א-שביאני בתיווך אמריקני • במוקד עמדה היערכות סורית להצבת כטב"מים טורקיים בשדה התעופה אבו א-דהור • בעוד דמשק טענה כי מדובר בצעד נגד דאעש, ישראל איימה להפציץ את המקום

ראש המוסד רומן גופמן. צילום: אורן בן חקון

ראש המוסד רומן גופמן ושר החוץ של סוריה אסעד א-שביאני קיימו בשבוע שעבר מספר שיחות טלפון בתיווך ארצות הברית, כך עולה מדיווח שפורסם בעיתון הסעודי "אל-מג'לה". המגעים התמקדו בפעילות סורית-טורקית סביב שדה התעופה הצבאי אבו א-דהור שבמחוז אידליב.

לפי הדיווח, המגעים התנהלו בסיוע שגריר ארצות הברית בטורקיה טום ברק. השגריר קיבל מידע מישראל על תנועות חשודות בשדה התעופה ופעל להפעלת מנגנון מניעת חיכוך בין הצדדים, בהמשך לסיכומים מסבב משא ומתן קודם שהתקיים בינואר. העיתון ציין כי המגעים הנוכחיים הם המשך למעורבות של ראש המוסד לשעבר דדי ברנע בשיח עקיף בין המדינות בשנתיים האחרונות.

 קיבל מידע מישראל על תנועות חשודות בשדה התעופה והפעיל מנגנון מניעת חיכוך. טום ברק, צילום: רויטרס

גורמים סוריים ומערביים אמרו לעיתון הסעודי כי גופמן דרש הבהרות לגבי העבודות במסלולי ההמראה. דמשק, שהייתה מודעת לדאגה הישראלית, העבירה מסרים דרך האמריקנים שלפיהם אין בכוונתה להפוך את השדה לאיום על שכנותיה. הסורים הסבירו כי מטרת השיקום היא לקדם את הפיכת המדינה לצומת נתיבי אנרגיה ולשמור על ביטחון הגבולות מהברחות.

נקודת המחלוקת המרכזית נגעה לכוונת סוריה להציב בשדה כטב"מים טורקיים מסוג בירקטאר. בעוד שבדמשק טענו כי הכלים נועדו למאבק בדאעש ובארגוני טרור נוספים וכן לאבטחת גבולות, בישראל ראו בכך התבססות צבאית מסוכנת. בתגובה, הצד הישראלי הבהיר כי הוא רואה בנוכחות הטורקית איום ממשי ואיים להפציץ את מסלולי ההמראה כדי למנוע הקמת בסיס קבע במקום.

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר