לאחר חודש של מתיחות, צבירת כוחות אמריקניים בהיקף חסר תקדים, היערכות מוגברת של ישראל בהגנה ובהתקפה, איומים ורטוריקה של הסלמה מכל הצדדים, ולאחר שקולות המחאה דעכו באיראן - האזור כולו נכנס לשלב חדש: מו"מ בין ארה"ב לאיראן בנוכחות ובסיוע של המתווכות מהאזור.
עוד מוקדם להעריך מה העלה סבב השיחות הראשון. כל צד הדהד את מסריו, שלא בהכרח משקפים את מה שהתרחש בחדרים הסגורים. העובדה שהשיחות נמשכות מעידה יותר מכל שיש על מה לדבר.
טראמפ "נכנס לאירוע" באיראן בעקבות המחאה שהסתיימה בטבח עשרות אלפי אזרחים בידי המשטר ולאחר שהצהיר: "העזרה בדרך".
אולם בשנה האחרונה למד הנשיא האמריקני כי העניינים במזרח התיכון אינם מתנהלים תמיד כפי שהיה רוצה - מהלכים חדים וברורים עם תוצאה מיידית. הוא ראה זאת במערכה נגד החות'ים וסיומה ב"הפסקת אש", כי אלה קיבלו את תנאיו (המציאות בשטח רחוקה מכך); הוא ראה זאת בעזה עם הכרזת סיום המלחמה (הפירוז של חמאס עוד רחוק, כמו גם הקמת הכוח הבינלאומי); הוא ראה זאת גם בניסיון להביא לנורמליזציה בין ישראל לשכנותיה (סעודיה, סוריה ואחרות). לצד זאת, הוא צבר לא מעט הישגים, ובראשם שחרור והחזרת כל החטופים, סיום פורמלי של המלחמה, שמירת הפסקת האש בלבנון, וגם השתתפות במלחמת "12 הימים" מול איראן וההכרזה על "השמדת יכולת הגרעין".
איראן נתפסה בחולשתה
איראן היתה ונותרה המכשול המשמעותי ביותר בניסיונות להגיע להסדרי שלום ונורמליזציה בדרך ליציבות במזרח התיכון. בין השאר, בגלל הפעלת שלוחיה במזרח התיכון ובעולם כולו, המרוץ ליכולת גרעינית וההתחמשות בטילי קרקע-קרקע ארוכי טווח. כעת אותו טראמפ שהכריז על "השמדת פרויקט הגרעין" באיראן מוצא עצמו נכנס למשא ומתן עם טהרן על פרויקט הגרעין.
איראן מגיעה לשלב הזה שבו ארה"ב מאיימת עליה בנקודה החלשה ביותר מאז מהפכת 1979: במלחמת "12 הימים" היא נתפסה בחולשתה ובחולשת המערך האזורי שבנתה, אחרי מחאה פנימית אלימה ורחבה, נאנקת תחת סנקציות כלכליות שמקשות על תפקודה.
המו"מ בין ארה"ב לאיראן עלול להציף מעל לפני השטח את אי-הסכמות וניגודי האינטרסים בין ישראל וארה"ב. ארה"ב הציבה את פרויקט הגרעין בראש סדר העדיפויות ותנסה לשלב בהסכם גם את סוגיית הטילים - שישראל קבעה בעדיפות דומה לאיום הגרעין. אנו עלולים למצוא עצמנו בסיום המו"מ עם הסכם בין ארה"ב ואיראן בהקשרי הגרעין בלבד ובלי הסכמה לגבי שאר הנושאים: הטילים והתמיכה בפרוקסיז.
טוב תעשה ישראל אם תגיע להבנות עם ארה"ב כי הסכם בהקשרי הגרעין בלבד ישאיר בידי ישראל את חופש הפעולה לפעול מול איום הטילים הבליסטיים. עד אז נצטרך להמתין ולראות מה יעלה בסופו של תהליך המו"מ שיהיה רווי במניפולציות ובאיומים. עוד נכונו לנו ימים מורכבים.
הכותב הוא מפקד מערך ההגנה האווירית לשעבר ויועץ אסטרטגי כיום
