אכיפה במשבר: המצב העגום של הטיפול בעבירות מין

לפי הנתונים, ב־2021 נרשם זינוק של 18% במספר התיקים שנפתחו במשטרה בחשד לביצוע עבירות מין • 90% מהמקרים לא מגיעים אפילו להכרעה שיפוטית

אזיקים, ארכיון, צילום: אורן בן חקון

בשנת 2021 נפתחו במשטרה 5,333 תיקים בגין חשד לביצוע עבירות מין, זינוק של 18% לעומת מספרם ב־2020 - כך עולה מנתונים רשמיים של המשטרה שנחשפים כאן לראשונה.

לפי הנתונים, מספר תיקי עבירות המין שנפתחו בשנת 2021 חריג גם ביחס למספרם בכל אחת מהשנים 2018 ו־2019, אז עמד המספר הממוצע של התיקים שנפתחו בגין חשד לביצוע עבירות מין על כ־4,500 תיקים "בלבד".

 21% מסך התיקים שנפתחו במשטרה בארבע השנים האחרונות אשר עניינם עבירות מין, עסקו בחשד לביצוע אונס בכוח או באיומים, 25% בחשד לביצוע הטרדה מינית ו־49% בחשד לביצוע מעשה מגונה בכוח. עבירות מין נוספות שחקרה המשטרה, בהיקפים נמוכים יותר, הן אינוס ובעילה שלא כחוק, מעשה מגונה בפומבי ומעשה מגונה שלא בכוח.

"הזינוק החד במספר עבירות המין שחוקרת המשטרה מעיד כי למרות המודעות ההולכת וגוברת בחברה שלנו, תופעת התקיפות וההטרדות המיניות לא ממהרת להיעלם מחיינו", אמרה עו"ד יערה רשף, מומחית לייצוג נפגעי עבירה. "מצד שני, כמי שמלווה נפגעות תקיפה מינית ומכירה את הקושי העצום בהגשת תלונה על תקיפות והטרדות מיניות, אני שמחה לראות שקורבנות עבירות מין אוזרים אומץ ובוחרים, למרות הכל, להתלונן על מי שפגע בהם", הוסיפה.

צילום: GettyImages // אילוסטרציה,

הנתונים מגלים גם כי 21% מתיקי עבירות המין שנפתחו בשנת 2021 עדיין נמצאים בחקירה, בעוד 19% כבר נגנזו או נמצאים בתהליך סגירה. אחוז אחד בודד מהם כבר הגיע להכרעה שיפוטית, ו־57% הועברו לטיפול הפרקליטות או מחלקת התביעות.

עוד עולה מהנתונים כי 49% מתיקי עבירות המין שפתחה המשטרה בין השנים 2018 ל־2021 נגנזו או נמצאים בתהליך סגירה, בעוד ב־61% מהתיקים שנפתחו בשנים 2020-2018 הסתיים הטיפול בגניזה או בסגירת התיק. כמו כן, מגלים הנתונים כי פחות מ־10% מהתיקים שנפתחו בין 2018 ל־2019 הסתיימו בהכרעה שיפוטית כלשהי.

לדברי עו"ד רשף, "העובדה כי רק אחד מכל עשרה תיקים שנפתחים במשטרה מגיע להכרעה שיפוטית היא תופעה מטרידה, שעלולה להתברר כמסוכנת. מדינת ישראל בכלל, ומערכות אכיפת החוק והמשפט בפרט, חייבות לעשות כל שביכולתן על מנת להבטיח שמי שנפלו קורבן לעבירות מין מגישים תלונה נגד התוקף או המטריד שלהן ושלהם. כל מי שנפגע מעבירת מין צריך לדעת כי דרך החתחתים שטומנת בחובה ייסורים רבים 'תשתלם' לו, ותאפשר לו לסגור מעגל ולבוא חשבון עם מי שפגע בו. מכיוון שידוע ששיעור תלונות השווא הוא מינורי, מדובר במשימה אקוטית".

טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו

כדאי להכיר