העיסוק המחודש בסוגיית הצוללות של מדינת ישראל היא הזדמנות מעולה לבדוק מה בדיוק עושות הצוללות שלנו, לאן הן מסוגלות להגיע ומה הן נושאות. הכל כמובן על פי פרסומים זרים, שכן מדובר באחד הסודות החשאיים ביותר במדינת ישראל. נכתב לא מעט על הפן הפלילי של הנושא, ולכן כתבה זו תעסוק אך ורק ביכולות שעל פי פרסומים זרים מסוגלות הצוללות שלנו לעשות.
בחיל הים הישראלי יש כיום חמש צוללות – שלוש מדגם "דולפין" ושתיים מדגם "דולפין AIP". מועד קליטתה של צוללת נוספת, שישית במספר, הוא ב-2023. בשבוע שעבר פורסם כי מערכת הביטחון סיכמה עם חברת טיסנקרופ על רכישתן של שלוש צוללות נוספות.
הצוללת החדשה ביותר של צה"ל, מדגם "דולפין AIP" היא אח"י רהב, שנכנסה לפעילות ב-2016. דגם זה נחשב בין הטובים ביותר בעולם, וכולל בין היתר מערכת הנעה ללא תלות באוויר חיצון, מה שאומר שהצוללת מסוגלת לשהות יותר זמן מתחת למים, מכיוון שאינה צריכה לעלות כדי לייצר חמצן. הצוללת כוללת מקום ל-35 לוחמים, מתוכם שישה קצינים, וכן מקום לכ-15 חיילים נוספים.
הצוללות מסוגלות לשהות זמן רב בים, כשעל פי הערכות שהות מתחת למים יכולה להימשך גם כשלושה שבועות. פרסומים אחרים אף דיווחו על שהות למשך כ-50 ימים. היא מסוגלת לשוט לטווח של כ-8,000 מיילים ימיים על פני הים, ו-4,500 מיילים ימיים בצלילה, כך על פי הנתונים הרשמיים. המשמעות היא שצוללת ישראלית יכולה לשהות זמן רב באזור מאוים ולהגן על ישראל במרחקים גדולים במיוחד. כך, פורסם ב-2010 ב"סאנדי טיימס", עוד טרם הגעתן של הצוללות מסוג "דולפין AIP", כי ישראל מתכוונת להציב שלוש צוללות במפרץ הפרסי, באזור איראן. אחת, פורסם אז, תשהה במי המפרץ באופן קבוע.
תחקיר בחו"ל: לישראל יש צוללות שמסוגלות לירות טילים גרעיניים?
לצוללות הישראליות יש על פי פרסומים זרים שישה צינורות טורפדו רב תכליתיים 533 מ"מ וארבעה צינורות טורפדו רב תכליתיים 648 מ"מ, שמסוגלים לשגר טילי הרפון וטילים נוספים. מדיווחים לא מאומתים, נושאות הצוללות בשגרה חמישה טילי הרפון ו-16 טילי טורפדו.
בכל הנוגע לחימוש הצוללת, רב הנסתר על הגלוי. ידוע כי הצוללות נושאות טילים מסוג הרפון, שמכונה בצה"ל כנרית. בנוסף דווח כי לצוללות יש טילים נגד מסוקים. אולם ללא ספק הטילים המסקרנים ביותר הם אלו שעל פי הפרסומים הזרים רומזים על יכולת דרמטית ברחבי תבל – טילים גרעיניים שמשוגרים מצוללת.
כבר ב-2003 החלו השמועות בנוגע ליכולות הגרעיניות של הצוללות הישראליות. גורמים אמריקנים וישראלים שצוטטו בעילום שם בעיתון "לוס אנג'לס טיימס" טענו כי ישראל הסבה טילים מדגם הרפון ואפשרה להם לשאת נשק גרעיני. על מנת לעשות זאת הסבו בצה"ל את הטילים, כך שיוכלו לפגוע במטרות ביבשה. בנוסף מזערו ראש נפץ גרעיני על מנת שיוכל להתאים לטיל.
החשדות בנוגע לאפשרות של ישראל לשגר טיל גרעיני מצוללת גברו ב-2012, אז פרסם העיתון "דר שפיגל" הגרמני תחקיר שבו נטען כי לצוללות הדולפין שברשות ישראל יש טילים מסוג "פופאי טורבו SLM", בעלות ראש נפץ גרעיני, שיוצרו על ידי רפאל. מטרת הטילים הגרעיניים, על פי העיתון, היא לאפשר לצה"ל לבצע מכה שנייה גרעינית נגד איראן, על מנת למנוע מתקפה נוספת לאחר ירי של טיל גרעיני על ישראל. בעיתון נטען כי הוספו ארבעה צינורות טורפדו לצוללת על פי דרישת ישראל, מה שרומז על יכולת לשגר טיל לעבר היבשה. "ברור שמצינורות כאלה יכול לצאת רק טיל שמיועד ליבשה", אמר גורם בכיר.
בעיתונות הביטחונית בעולם, שעוסקת באופן אינטנסיבי בסוגיית הגרעין הישראלי, העלו תהיות רבות לגבי היכולות של הצוללות שלנו. מדיווחים שונים עלה כי נעשו בדיקות כבר ב-2000 לירי של מטרות במרחק של כ-1,500 קילומטרים, מרחק עצום ככל שמדובר ביכולות של שיגור מצוללת. לצורך השוואה, ניתן לשגר טילי הרפון לטווח של בין 90 ל-315 ק"מ. דיווחים אחרים טענו כי צה"ל ביצע ניסויים בנוכחות אמריקנים באוקיינוס ההודי בטילים מתקדמים במיוחד, שלא ידוע עוד על אודותיהם. יצוין כי בישראל הכחישו מכל וכל את הדיווחים הללו.
לא רבות ידוע על היכולות של הצוללות, ועל פעילותן. ב-2013 דיווח ה"סאנדיי טיימס" הבריטי כי צוללת ישראלית ירתה טיל והשמידה מחסני נשק בעיר לטקייה בסוריה, דיווח שלא אושר על ידי מקורות אחרים. במהלך השנים נפוצו דיווחים אחרים על תקיפות בסוריה שנעשו לכאורה על ידי צוללות ישראליות.
באחד מהאתרים הצבאיים המפורסמים בעולם, "national interest" פורסם לפני כמה שנים מאמר של כתב ביטחוני בשם קייל מיזוקאמי, שעסק בנושאי הצוללות, והילל את הצבא הישראלי. "לישראל יש צוללת שמסוגלת להרוס אומות שלמות, וזה כל מה שאנחנו חושבים שאנחנו יודעים על זה", נכתב בכותרת הידיעה.
"ב-1991, כשראתה את הטילים הבליסטיים העיראקיים נוחתים על ערי ישראל, תל אביב הבינה שהמדינה זקוקה ליכולת גרעינית גם בים", כתב. הוא ציין שהצוללות הישראליות מסוגלות להיעלם למשך שבועות או אפילו חודשים, על מנת לחכות ליום פקודה ולשגר את המהלומה השנייה. המטרה, הוא הוסיף, היא להבטיח שאויבים פוטנציאליים יחשבו פעמיים לפני תקיפה, בידיעה שהצוללות זמינות לבצע נקמה במידת הצורך.
במאמר צוין כי שלוש הצוללות הראשונות מסדרת דולפין אושרו לפני מלחמת המפרץ, ב-1988, ולא ברור אם צוידו בנשק גרעיני במקור. לאחר שנים של עיכובים החלה הבנייה בגרמניה, במקום בארצות הברית כפי שתוכנן במקור, עם מערכות לחימה גרמניות במקום אמריקניות.
"על פי הדיווחים ישנם תאים עבור צוללנים וחימוש מעורב של כלי נשק גרמניים, אמריקניים וישראליים. נטען כי יש לצוללות מערכות נשק מונחות סיבים אופטיים, עם טווחים גדולים, טילים שמסוגלים לתקוף מסוקים, ספינות ויעדים בחוף". כתב.
גולת הכותרת היא הטורפדו. "ארבעת צינורות הטורפדו הגדולים הם המפתח להרתעה הימית של ישראל. הצינורות הגדולים לא משמשים רק להנחת מוקשים והכנסת צוללנים, אלא גם לשיגור טילי שיוט גרעיניים", הוסיף כותב המאמר. עוד ציין שב-2000 זיהה הצי האמריקני שיגור של טיל מחוף סרי לנקה, למרחק של כ-1,500 קילומטרים. "להעריך בדיוק מה היה הטיל גורם להיכנס לספקולציות, אבל המועמד המוביל הוא טיל פופאי מתקדם", הוסיף. אופציות נוספות הן טיל גבריאל שהוסב או טילי הרפון שהוסבו.
"אף אחד לא יודע בוודאות מה הטיל, רק שהוא נצפה, ושהעובדה שהוא נושא ראש נפץ גרעיני זו מסקנה הגיונית. "הגודל של ראש הקרב הגרעיני על הטילים לא ידוע, אבל ההערכות הינן סביב כמאתיים קילוטון, מה שיגרום לטילים להיות חזקים פי 14 מהפצצה שהוטלה על הירושימה".
סביר להניח שהיכולות והמבצעים של הצוללות הישראליות יוסיפו להיות עמומים ולא ייוודעו לנו לעולם. אולם גם אם מדובר ביכולת גרעינית או ביכולת קונבנציונלית בלבד, ברור שהכוח של צה"ל בים הוא מהותי וחזק במיוחד.
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו