ברקע הרחבת הלחימה ולאור הפגיעה התעסוקתית של רבים מבני ובנות הזוג השכירים בשל גיוס בני/ות זוגם/ן למילואים, הוקמה לראשונה תוכנית הכשרה מקצועית ייעודית לנשות המילואימניקים.
התוכנית, שהינה במימון מלא בשיתוף ובתמיכת חברות כמו Riskified, Salesforce, Fiverr
ו–WIX, כוללת מסלול לשדרוג תעסוקתי עבור נשים עצמאיות ומסלול הסבה מקצועית למקצועות מבוקשים בהייטק.
"בזמן שבני הזוג שלנו נלחמים בחזית ומגנים על המדינה, אנחנו עומדות מול אתגרים יומיומיים עם השלכות מרחיקות לכת בפן הכלכלי, התעסוקתי והנפשי", אומרת היום (שלישי) עדי לנגר-שבת, נשיאה וממייסדות עמותת "פורום נשות המילואימניקים" (ע"ר).
"אנחנו רואות בתכנית ההכשרות לא רק הזדמנות מקצועית חדשה, אלא גם כלי מרכזי לשינוי אמיתי בצמצום הפערים ובהבטחת עתיד כלכלי יציב למשפחות המילואים. לאחר שהובלנו לחקיקה למוגנות תעסוקתית לבני ובנות הזוג של משרתי המילואים, אנחנו קוראות לממשלה ולמגזר העסקי לתמוך בנו באופן משמעותי - להרחיב את ההכשרות, להנגיש אותן - ולפתוח בפנינו דלתות אמיתיות וגמישות בשוק העבודה. מתוך כבוד והערכה, לא כמס שפתיים - ועבור המשפחות ששומרות על הבתים של כולנו".
בימים אלו מתקיימת תכנית ההכשרה המקצועית הראשונה מסוגה לנשות המילואימניקים, "Mill wives career change", שמציעה מסלולי הכשרה מקצועית במימון מלא במגוון תחומים.
בין המסלולים המוצעים:
Salesforce Admin - תפקיד המשלב הבנה עסקית ויכולות טכניות, ו–upskilling לעצמאיות - כולל קורסי שיווק דיגיטלי, מבוא ל-AI והכשרה בניהול כלכלי ופיננסי.
התוכנית יוצאת לדרך כמענה לאתגרים התעסוקתיים המשמעותיים עמם מתמודדות כ-100 אלף משפחות המילואים בישראל, וברקע נתוני "פורום נשות המילואימניקים" - שכנראה ממחישים היטב את המצב.
לפיהם, כשליש מבני ובנות הזוג השכירים נפגעו תעסוקתית (פיטורים, התפטרות, צמצום משרה או הוצאה לחל"ת) כתוצאה מהיציאה למילואים, כאשר 70% מהם כבר סיימו את גמלת האבטלה וטרם חזרו לעבודה. המצב חמור אף יותר בקרב העצמאים - 83% מהמשרתים ובני/ות זוגם העצמאים העידו כי הכנסות העסק נפגעו משמעותית.
לכן, התוכנית נועדה להעניק למשתתפות כלים ומיומנויות שיפתחו בפניהן אפשרויות תעסוקה ומסלולי צמיחה אישי, תוך התחשבות באילוצי הזמן והמחויבויות המשפחתיות שלהן.
התוכנית מהווה חלק ממיזמי האימפקט החברתי של חברת elevation לקידום גיוון בהייטק, וכוללת לימוד בקבוצות קטנות, מנטורינג וליווי לאורך כל הדרך – כולל השמה. מאות נשות משרתי מילואים צפויות להצטרף למהלך כבר בפעימה הראשונה של התוכנית.
"ההחלטה להצטרף הייתה צעד נוסף להתפתחות מקצועית ואישית", אומרת מור קיש בת ה-36 מראש העין, אמא לשני ילדים (5,8). בעלה שירת במשך 280 ימי מילואים מאז פרוץ המלחמה.
"כלי AI הם חיוניים ונדרשים בעולם שלנו. נפתח בפניי עולם חדש של ידע, עוצמה וכלים מעשיים. זו מתנה אמיתית - לא רק לעסק שלי, אלא גם לביטחון העצמי שלי", היא אומרת.
בתור ראש תחום מחקר ודאטה בפורום נשות המילואימניקים ומנהלת מחקר באוניברסיטת אריאל, לצד ניהול עסק עצמאי בתחום, קיש הצטרפה לאחרונה לתוכנית של "עצמאיות – AI". "בשנה וחצי האחרונות, חיינו השתנו מהיסוד. בתור בת זוג של מילואימניק, כל מה שחשבתי על יציבות כלכלית ותעסוקתית - התערער לחלוטין. הייתי רוצה שאנשים יבינו עד כמה השירות התכוף והמתמשך במילואים משפיע על המשפחה בבית", היא אומרת.
"בתחילת המלחמה פוטרתי ממקום העבודה שלי, ומצאתי את עצמי נדרשת לנהל את הבית, לגדל את הילדים כמעט לבד, ולנסות לבנות מחדש את הקריירה שלי במקביל. גיליתי שכמעט בלתי אפשרי לשמור על איזון בין כל אלה ללא מחיר כבד. השנה וחצי האלו חייבו אותי למצוא פתרונות יצירתיים לעבודה מהבית או בתנאים גמישים, אך זה עדיין פגע באופן ממשי בהכנסה שלי וביכולת ההתקדמות המקצועית.
"נאלצתי לוותר על הזדמנויות מקצועיות רבות, ולא פעם הרגשתי אשמה כפולה – גם כלפי הרצון שלי להתקדם מקצועית וגם כלפי המשפחה", היא מסבירה ומוסיפה: "לצערי, הסיוע הכלכלי הממשלתי שקיבלנו היה חלקי מאוד ולא פיצה על ההפסדים הכלכליים והמקצועיים שחוויתי. הפיטורים פגעו בי לא רק כלכלית, אלא גם בזהות ובביטחון העצמי.
"אבל במקום לשתוק, החלטתי לפעול. הצטרפתי לפורום נשות המילואימניקים, התחלתי לחקור ולתעד את המציאות של נשים כמוני, והיום אני מנהלת את מחלקת המחקר בפורום ומובילה שינוי. למדתי שאסור לסמוך על אחרים – אנחנו צריכות להיאבק על המקום שלנו, ולעזור זו לזו לקום".
גם ג'ניפר זלמן בת ה-39 מכפר יונה הצטרפה לאחרונה לתוכנית "מכירות/תומכת מכירות ורכש". בעלה נמצא במילואים מעל 300 ימים וכרגע נמצא בצו 8 פעיל. ארבעה ימים לפני שילדה, היא פוטרה, ואחרי התאוששות היא מספרת שעלו לה מחשבות לגבי הצעד הבא שלה.
"כששלחו את הפרסום בנושא התוכנית והתעניינתי, בעלי תמך מאוד ואפילו שמח על ההזדמנות. כשהתקבלתי הרגשתי שיש לי כיוון חדש ומבטיח", היא מודה בחיוך.
"בעלי משרת במילואים אינטנסיביים כבר מעל 350 ימים מאז 7 באוקטובר", אומרת מיטל בת ה-36 מתל מונד, מרצה על חוסן אישי וצמיחה מתוך משבר, בתור אחות שכולה לשני אחים שנהרגו במהלך שירותם כקציני צה"ל.
"אני אמא לשניים - ילדה בת 4 ותינוק בן 9 חודשים, שנולד במהלך המלחמה, והצטרפתי לתכנית במסלול העצמאיות AI, בתום חופשת הלידה שלי - שלנוכח המילואים היתה מאוד מאתגרת". לדבריה, בעקבות המצב היא ספגה ירידה של כ-71.2% בהיקף העסקאות מפרוץ המלחמה, לעומת התקופה המקבילה הקודמת.
"נאלצתי להחזיק רוב הזמן לבד את הבית ואת גידול הילדים, בזמן שהעסק שלי - שהוא גם הזהות שלי ומה שנותן לי משמעות ואוויר בחיים - נדחק הצידה", מיטל מסבירה, "עבורי התכנית הגיעה כמו חבל הצלה - הזדמנות להחזיר לי פוקוס, כיוון ובעיקר תחושת ערך, בתוך תקופה שבה כמעט שכחתי לדאוג לעצמי".
מה הייתי רוצה שידעו על ההתמודדות של בני ובנות זוג למילואימניקים?
"שמשפחות משרתי המילואים חיות בחוסר יציבות, בלי שגרה ובלי ודאות והעומס קיים בכל רובד - כלכלי, תעסוקתי ורגשי. נשים עצמאיות נפגעות, ההכנסות יורדות, תחושת הערך העצמי נפגעת והעול רק גדל. הניסיון להחזיק את כל החזיתות בו זמנית - לגדל ילדים, לתמוך בבעל, לתחזק עסק ולהתמודד עם חרדה מתמשכת - לפעמים מרגיש פשוט בלתי אפשרי. גם בני הזוג נפגעים כשהם מנסים לג’נגל בין החזקת משרה מלאה בעבודה, למשפחה ומילואים. רבים נתקעים במקום בכל הנוגע לקידום הקריירה".
לדבריה, ההשלכות של הגיוס הן רבות: "זה מחיר יומיומי שקוף ושוחק, ונטל שנושאות מספר מועט של משפחות - כשבמקביל אלינו משפחות חיות חיים כמעט רגילים. זה בלתי נתפס".
טעינו? נתקן! אם מצאתם טעות בכתבה, נשמח שתשתפו אותנו