נסיעה לחו"ל תמיד טומנת בחובה את החיפוש אחר הערך המוסף: המוזיאון המיוחד שעוד לא היינו בו, אתר התיירות שישאיר עלינו רושם מיוחד, וכמובן - הפנינה הקולינרית שנוכל לספר עליה לחברים בבית. כל מי שחוזר מטיול, או אפילו מנסיעת עסקים, תמיד ישמח לספר בבית על המסעדה הקטנה והאותנטית שגילה ברחוב צדדי, על המאפייה הציורית שנקלע אליה במקרה ועל השף שעושה קסמים עם כל מנה שהוא נוגע בה.
רוצים לקבל עדכוני חדשות שוטפים? הצטרפו לישראל היום בפייסבוק
אצל האנשים שעבורם העיסוק באוכל הוא דרך חיים, מדובר במשימת חיפוש שלא נגמרת לעולם, ובעמודים הבאים הם ישתפו אתכם בפינות החמד ששווה לחפש אחריהן, רק כדי לחוות את הטעם המיוחד שלא מוצאים בכל מקום. בתיאבון - ונסיעה טובה.
אבי ביטון, שף מסעדת "אדורה" - Café bern, אמסטרדם

המקום האהוב עלי ביותר באמסטרדם, ומבחינתי זה שמגיש את הפונדו הטוב ביותר בעולם, הוא café bern. מגישים שם את הפונדו לשולחן בסיר כבד וחלוד מבחוץ, שנותן תחושה אמיתית של מטבח ביתי. הם מצטיינים בפונדו גבינה טעים בטירוף שמכיל תערובת גבינות עשירות לצד חתיכות בגט טרי וקריספי, ואני אוהב מאוד גם את פונדו הבשר, שמכיל רוטב מיוחד של שום ושמנת שבו טובלים את פיסות הבשר.
לצד מנות הפונדו המפנקות תוכלו גם להזמין קראף יין מצוין במחיר מצחיק של כמה יורו בודדים, שהופכים את החוויה למושלמת. כשנסעתי לחו"ל עם דורון, השותף שלי במסעדת אדורה, הגענו לאמסטרדם במיוחד בשביל הפונדו החלומי, וברגע שסיימנו את המנה הזמנו כבר מראש מקום ליום המחרת באותה שעה. מבחינתי, קפה ברן הוא חובה לכל מבקר באמסטרדם.
כתובת: Nieuwmarkt 9, Amsterd

אבי לוי, שף ובעלים של מסעדות "המוציא" ו"בית הכוון" - מתחם האוכל Eataly, טורינו

במסגרת נסיעה לצפון איטליה לפני כשנה וחצי ביקרתי במתחם Eataly שבעיר טורינו. זהו מיזם אוכל של השף מריו בטאלי, אחד השפים הידועים בעולם, שמונה היום כבר קרוב לשלושים סניפים ברחבי הגלובוס, וביניהם באיסטנבול, בדובאי ו־13(!) סניפים ביפן. את דרכו הוא החל בעיר טורינו השוכנת בצפון ארץ המגף. זהו מתחם שוק אורבני רחב ידיים של אוכל איטלקי מכל טוב, המשלב מעדנייה עשירה שבה מתחמי אוכל ובהם גבינות, נקניקים, שמני זית, שוקולד, פסטות, שימורים, פירות וירקות, תבלינים ומרתף המוקדש ליין ולבירות, לצד מסעדות, מתחם סדנאות וספריית בישול.
אחד הדברים שצדו את עיני במתחם היה בר הפסטות. הבר הציע מבחר יוצא דופן של סוגי אטריות מכל סוג וצורה שניתן להעלות על הדעת - מגולגלות או ממולאות - שמוכנות, כמובן, לעיני הקהל מקמח דורום איכותי ובמידת העשייה הנכונה. אלה הוגשו לנו עם רטבים קלאסיים המתבססים על מיטב חומרי הגלם - עגבניות טריות, שום, שמן זית איכותי. איך אומרים? כמה פשוט, ככה טעים.
כתובת: Via Nizza 230/14, Torino
ערן שוורצברד, שף קונדיטור וחבר בצוות המורים של בית הספר לבישול דן גורמה - המאפייה של אריק קייזר, פאריס

כשאני נוסע לחו"ל אני אוהב באופן קבוע לבקר בשוק מונטורגיי בפאריס אשר נמצא ברובע השני. זה שוק קטן וקסום שיש בו בתי קפה עם מאפים פשוטים ביותר, ירקות ופירות טריים, מעדניות עם אוכל טוב וחנויות פרחים ססגוניות. אחרי הביקור בשוק אני עובר למאפייה של האופה העילי אריק קייזר (ERIC KAYSER), השוכנת בסמוך לשוק ברובע הראשון. אני נוהג להגיע למאפייה לקראת סוף היום, הזמן שבו הפריסאים עוברים במאפייה וקונים בגט חם וטרי לארוחת הערב. אני מאמץ בחום את ההרגל המקומי, וקונה את בגט השיפון האהוב עלי, יחד עם גבינה משובחת - ומכין לעצמי סנדוויץ' על הדרך שאותו אני אוכל כבר ברחוב בדרך חזרה. כדי להשלים את הפינוק אני מצרף גם טארט קטן ומתוק.
כתובת: 33 rue Danielle Casanova, Paris

טל בודנשטיין, בעלים של רשת בתי הקפה loveat - ניו יורק, Stumptown café

באחד מהמקומות הכי טיפוסיים וניו־יורקיים בעיר מסתתרת פינה שלא כולם מכירים וזה בדיוק סוד הקסם שלה. את הקפה הכי מדהים בניו יורק לא תמצאו בבתי הקפה הפזורים ברחובות אלא דווקא בתוך מלון אייס הוטל המדליק. לפני כמה שנים, בזמן שכולם טענו שאין קפה טוב בתפוח הגדול, גיליתי את האספרסו בר המושלם, אפוף בארומות נפלאות של קפה ומציע חוויה לכל החושים. המקום מציע מגוון רחב של חליטות קפה נדירות ומיוחדות, במגוון סוגי קלייה וטעמים שקשה למצוא בבתי קפה אחרים בעולם, לצד קפה איכותי שנקנה מחוות קטנות ומחקלאים, ונרכש בסחר ישיר מאותם חוות קפה שמהן אנו קונים את הקפה לרשת שלנו.
באחד הביקורים שלי בסטאמפטאון קפה זכיתי להיכנס אל מאחורי הקלעים, וטעמתי עם הצוות קפה במשך 8 שעות רצופות. זה המקום שאליו אני תמיד חוזר בשביל הקפה של הבוקר, הצהריים וגם זה של הערב. מקום מגניב, עם קפה מגניב ואנשים מגניבים.
כתובת: Stumptown café, 18 W 29th St, New York, United States

הילה אלפרט - הטרטוריה של אנזו, רומא

בטסטקיו, השכונה ברומא שבה חיים בעיקר מקומיים, ונשמתה עדיין לא נמסרה לידי תיירים, יש חנות אוכל מצוינת וחנויות בגדים עם דמיון וצורכי ימאים, וכולם במחירים שלא באים לדפוק את הזרים. אם אתם כבר שם, לכו לאכול צהריים בטרטוריה של אנזו - אוכל רומאי פשוט ונהדר המציע פרחי קישואים ממולאים, דג בקלה מטוגן בבלילה, פסטה עם ברוקולי וצדפות קטנטנות מהים ויין הבית מיקב קטן, 40 דקות מרומא. החנות של וולפטי נמצאת כאמור בשוכנת טסטקיו, via marmorata ,47 חוויית הקנייה בה מופלאה, ואיזה יופי של תוצרת. בסבלנות גדולה ייתנו לכם לטעום מהכל ויארזו למרחקים קצרים או ארוכים. היא פתוחה בכל יום, למעט ראשון. מנעד המחירים מבינוני ועד יקר מאוד.
כתובת: Via Ostiense 36, Roma

איתי רוגוזינסקי, שף ובעלים של רשת הגלידריות "וניליה" - הגדלידריה של grom, איטליה

רשת הגלידריות grom נוסדה ב־2002 בטורינו שבאיטליה. כיום, הרשת הזו היא כבר אימפריה בינלאומית עם סניפים במילאנו (בתמונה), פירנצה, רומא, פרוג'יה, בולניה, ובפאריס, טוקיו וניו יורק. הבשורה ב־Grom היא גלידה נטולת צבעי מאכל או חומרים משמרים, ללא חומרים כימיים ותוך הקפדה על חומרי גלם טבעיים ועונתיים מהספקים הטובים בעולם. העקרונות האלה מסבירים את התורים הארוכים בסניפי הרשת. ב־Grom נמכרת גלידה על בסיס שמנת בטעמים קלאסיים כמו קפה, באצ'י, פיסטוק ווניל. אם זה נשמע לכם סטנדרטי, אז חשוב לדעת שהקפה מקורו בקולומביה, תרמילי הווניל מגיעים ממדגסקר, השוקולד לבאצ'י עושה את הדרך מוונצואלה והפיסטוק הוא מזן mawardi שמקורו בסוריה. פרט נוסף שהופך את Grom למוסד - מקפידים שם על גביעי נייר וכפות קשיחים הניתנים למחזור.
כתובת: 17 Via delle oche' florence

השפית לימור תירוש, מחברת ספרי בישול - מסעדת דרופאדי בגואה, הודו

לפני חמש שנים התאהבתי בהודו בפעם הראשונה. מאז אני משתדלת לחזור אליה כל שנה, בכל פעם למטבח אחר, עם ריחות וטעמים חדשים. אחד המקומות האהובים עלי הוא גואה, ולכל ביקור שלי בגואה נלווית ארוחה במסעדת דרופאדי (dropadi) הנפלאה. המקום מגיש אוכל הודי מסורתי שלא מביא עימו חידושים של ממש, אבל מצליח לרגש ולהפתיע אותי כל פעם, הודות לתיבול מדויק וטעמים כובשים. כל מנה שם היא עולם ומלואו, אך עם השנים אימצתי בחום כמה מנות שאליהן התמכרתי במיוחד: ביריאני עוף ארומטי בבישול ארוך, פאלאק פניר - תבשיל מסורתי של תרד וגבינה שזוכה במסעדה לטיפול אוהב ומסור, מלאי כופתא אוורירי וחלומי, דג טנדורי ונאן תרד שאי אפשר לעמוד בפניו. מעבר לנוף עוצר הנשימה והאווירה המיוחדת בחוף גואה, המסעדה נקייה ומזמינה ותגרום לכל אחד ליפול בקסמיו של המטבח ההודי.
כתובהת: Dropadi restaurant, Palolem beach, Goa

ז'אנה גור, עורכת מגזין הגסטרונומיה "על השולחן" חנות הספרים - Books for Cooks, לונדון

משמח לגלות שעדיין יש חנויות ספרים קטנות מצליחות, שמוכרות גם אווירה. בשכונת נוטינג היל הלונדונית הידועה, בסמוך לשוק פורטובלו, ממוקמת לה חנות הספרים Books for Cooks שהיא גן עדן לאוהבי ספרי אוכל. בחנות שנוסדה לפני יותר מ־30 שנה ניתן למצוא מבחר עצום מכל רחבי העולם - יותר מ־8000 ספרי בישול, מדריכים קולינריים, אנציקלופדיות לבישול, היסטוריה של האוכל ועוד, בכל הצבעים והטעמים. בקצה החנות שוכן לו בית קפה קטן ובו כמה שולחנות, שבסמוך לו קיים Test Kitchen - מטבח שבו מבשלים מנות משתנות מספרי הבישול. כמו כן, מתקיימות במקום סדנאות קולינריות במגוון נושאים, שמועברות על ידי נבחרת המרצים של המקום.
כתובת: Blenheim Hill 4, London

שיר הלפרן, יזמית ובעלים של שוק הנמל ושוק האיכרים בנמל ת"א - שוק אלגרה marche d'aligre, פאריס

שוק אלגרה הוא לא מהמפורסמים בפאריס. הוא נמצא ברובע ה־12 הלא תיירותי בעליל, צריך לנסוע אליו במיוחד, וגם כשכבר מגיעים יש משהו בו שקצת מתחבא, לא מראה לך את כל אוצרותיו בבת אחת כמו הבוקריה בברצלונה או הבורו מרקט בלונדון. הגעתי אליו לראשונה לפגישה של סניף סלואו פוד פאריס (slow food), הרשת הבינלאומית ששוק האיכרים של תל אביב משתייך אליה גם. יש להם מעין חלל בסביבת השוק ושם נערכו טעימות בין סוגים שונים של גבינות קממבר בשלות כחלק ממאבק הקהילה לשמירה על הקממבר מחלב לא מפוסטר שהתחילה להיעלם מן העולם לטובת קממבר תעשייתית. זהו שוק לאנשים שאוהבים ומבינים ונהנים מאוכל טוב ומסורתי בלי טיפת מסחור. תמצאו בו שוק חיצוני עם תוצרת טרייה של ירקות ופירות מרהיבים, תטיילו לתוך המבנה המקורה שמכיל שרקוטרי מעולים עם מיני פטה וטרין משובחים, גבינות נהדרות, לחמים טריים, חנות של קפה מצוין שנטחן במקום וגם ברים של יין עם בעלים ידענים שייתנו לכם מגוון של טעימות, ומסעדות קטנות שגם הן נחבאות אל הכלים. שוק אלגרה מזמין אתכם לסיור שכל פעם יהיה קצת אחרת, והכי כיף - הוא פתוח כל השבוע.
כתובת: Rue d'Aligre et place d’Aligre. Paris

מאיה דרין, שפית ועיתונאית - גלידה ברטיון Bethillon, פאריס

גלידת ברטיון היא היכל גלידה פריסאי הסוגד לעומק טעמים בלתי מתפשר, לרכות קטיפתית שאין שני לה, להכנה ארטיזנאלית וביתית ולמסורת קולינרית משפחתית רבת שנים. חלל הגלידרייה הקטן ברחוב הראשי של אי סנט לואי מלא ורוחש. מלצריות לבושות לבן מגישות גביעי גלידה כסופים וארוכי רגל וכדורים מושלמים בשלל טעמים וצבעים מבטיחים חוויה בלתי נשכחת.
כשהייתי בת 7 ביקרתי לראשונה בפאריס. שנים מאוחר יותר כשגדלתי ובחרתי בה לבית, נהגתי לטייל ברחובות העיר היפהפייה - מהדירה המשקיפה אל הסיין, דרך גינות הנוטרה דאם ואל ברטיון. כדור גלידת קרמל חמאה מלוחה ואחד שוקולד מריר כהה־כהה. מתלבטת אם לטעום סורבה אגס מרענן או אולי גלידת וניל קלאסית. ונשארת נאמנה לזיווג המושלם. והנה אני אימא לכנופיית ילדים חובבת מתוק, כזאת שיודעת להעריך את הפטיסרי הצרפתי על תהילתה המהוללת. עוד חרוט על לוח לבי הביקור הראשון בברטיון עם גיא בכורי והרגע שבו מתק שפתיו פגש לראשונה במתק טעמה של הגלידה הטעימה ביותר בפאריס.

מיקי שמו, שף ומחבר ספרי בישול - פייר ארמה PIERRE HERME PARIS, פאריז

לפייר ארמה בוטיקים רבים בעולם: צרפת, אנגליה, טוקיו, הונג קונג, דובאי ועוד. בסניפים של פייר יש מחלקה שלמה של מקרונים בעלי קליפה דקה ופריכה במגוון טעמים וצבעים, למשל מקרון יוזו, מקרון אגוזי לוז פטריית כמהין לבנה, כבד אווז ושוקולד, מקרון עם ארומה של טבק, קרם ערמונים וכמובן את הקלאסיקות של שוקולד, פטל בשילוב טעמים, פיסטוקים, פסיפלורה ועוד מיני סוגים שונים של מקרונים. פשוט עוגייה קטנה שעשתה מהפך, משאירה בפה טעמים ופשוט מעוררת את כל החושים.
פייר הוא האיש שהכניס לעולם הקונדיטוריה את עוגיות המקרון. הוא דואג לגוון בתדירות מאוד גדולה את ההיצע, ואחת לרבעון או עונה מחליף את קולקציית המוצרים שלו. בזכות עוגיות אלו הוא זכה בלונדון לתואר "מלך הפטיסרי המודרני", במגזין "ווג" בתואר "הפיקאסו של המאפים", ב"ניו יורק טיימס" קיבל את התואר "קיסר המטבח" וב־2007 זכה לאות לגיון הכבוד מנשיא צרפת ז'אק שיראק.
בעולם הקולינרי פייר ארמה נחשב למקור השראה, מכתיב הקצב והטרנדים. כתב ספרים רבים בנושאים רבים ומגוונים. קונדיטוריית הדגל שלו, שנחשבת למוזיאון ממש, נמצאת ברובע השישי של פאריס, לא רחוק מגני לוקסמבורג.
כתובת: 72 rue Bonaparte, Paris
